marcin10m Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Cześć! Zastanawiam się nad dwoma zestawami lampek: KNOG Plus za 120zł oraz Trek Ion 100R/Flare City za ok 180-200zł. Zależy mi na widoczności o świcie i zmierzchu. W nocy rzadko jeżdżę, najwyżej dojeżdżam końcówkę a mam większą lampkę której nie używam. Za KNOGIEM bardzo przemawia do mnie ładowanie. Mam ładowarkę na 5xUSB i by się super sprawdzała do KNOGA bez kabli. Dodatkowo super prosty montaż. Trek zaś ma micro usb z epoki kamienia ale za to jestem zachwycony na drodze rowerzystami których widać "z kilometra" i migają taką małą lampką (Podejrzewam że taką lub model wyższą Flare r). Którą wybrać? Warto dopłacać połowę wartości do treka? Cytuj
RabbitHood Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Mam knoga (tył - jakoś nie czuję potrzeby posiadania lampki sygnałowej przedniej) i jestem zadowolony jeśli chodzi o jasność - podejrzewam że i w dzień dawałaby radę. Na minus nie jestem do końca przekonany do mocowania na magnes - niby nie zgubiłem jej przez te kilkaset km (jazd wieczorem) ale strach jest! Cytuj
chrismel Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Proponuję odejść od roweru na 200 m i przekonać się czy w określonych warunkach najpierw zobaczymy rower czy lampkę. Knog plus jest lampką która jest widoczna tylko w nocy. Nadaje się na ścieżki rowerowe i drogi o małym natężeniu ruchu. Trek serii 100 sprawdzi się także o zmierzchu, świcie i pochmurne dni. W słoneczne dni jest za słaba żeby zwrócić uwagę wcześniej zanim kierowca zauważy rowerzystę. Zaletą Treka jest soczewka skupiająca więc nie oślepia jadących bezpośrednio za nami. To może być istotne dla kogoś kto jeździ z kimś w parze albo w grupie. 2 Cytuj
KNKS Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Knog Plus to atrapa lampki. Do zastosowania w dzień się nie nadaje. Przynajmniej w porównaniu do Flare. Jedyna sensowna lampka tylna z Knog'a to Blinder R-150 lub starsze modele w stylu Blinder Road albo Blinder Mob. Jeśli nie chcesz kupić porządnych ION 200RT/Flare RT to kup ION100/Flare City. Będą wystarczające. BTW I to nie tak że KNOG ma słabe lampki, sam mam przednie Blinder900 i Road700 i są rewelacyjne. Edytowane 4 godziny temu przez KNKS Cytuj
keltu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Tu masz Flare City za 93 + wysył. https://goodsport.pl/akcesoria-rowerowe/oswietlenie-lampy/lampka-tylna-trek-flare-r-city/ Tylko pamiętaj że to jest na Micro USB a nie USB-C. Edytowane 4 godziny temu przez keltu Cytuj
Mandoleran Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Knoga Plus warto mieć w zapasie jak jedzie się gdzieś na cały dzień i mieć jako rezerwę gdy robi się już ciemno. Praktycznie byle gdzie można ją zamontować, nawet na niektóre kaski, ale do jazdy w słoneczny dzień są inne lampki o których już koledzy napisali 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi