Skocz do zawartości
  • 0

Jazda na rowerze a choroba zwyrodnieniowa kręgłosłupa

Pytanie

Gość Rowerzysta34
Napisano

Szanowni Forumowicze!

Od zawsze posiadałem kłopoty zdrowotne związane ze stawem skokowym, co pośrednio przekładało się na problemy z kręgosłupem (skrzywienia). Od ośmiu lat traktuję rower jako podstawowy środek codziennego transportu i jeżdzę rekreacyjnie na wycieczki po regionie 50-100 km. Dużo się nauczyłem, co jakiś czas korygowałem ustawienia pozycji na rowerze, najwygodniej jeździło mi się w pozycji półpochylonej tj. 60 st. Od jesieni ub. roku zacząłem mieć problemy z kręgłosłupem, ataki rwy kulszowej. Stwierdzono na RM zaczątki zwyrodnień na całym kręgosłupie, ale na tyle małe, że nie uwierają na rdzeń. Lekarz doradził mi jak narbardziej wyprostowaną pozycję, aby nie pogłębiać zwyrodnień. Podniosłem w rowerze miejskim i MTB kierownicę oraz siodełko (kupiłem inny mostek i sztycę), ale nie mam pomysłu, aby pozycja była bezpieczna i wygodna dla chorego kręgosłupa przy dłuższych trasach. Naoglądałem się filmików o bikefittingu, ale wszystkie ustawienia dotyczą pozycji areodynamicznej na rowerze szosowym. Proszę o porady dot. wygodnej, wyprostowanej pozycji na rowerze MTB. Na co zwrócić uwagę? Jak ustawić pozycję, aby nie pogłebiać zwyrodnień? Nie chciałbym rezygnować z pasji.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Myślę, że to pytania jednak do dobrego fizjo lub lekarza ortopedy, który też ma pojęcie o rowerach a nie na forum, gdzie doradzać Ci będą co prawda zapaleni rowerzyści ale z wykształceniem od podstawowego do wyższego z zakresów wszystkich innych niż medycyna, nie mający pojęcia o anatomii, medycynie, nie wiedzący nawet co to są zwyrodnienia albo słyszeli bo kuzynka szwagra kolegi z pracy miała. Tutaj co najwyżej doradzą Ci rodzaj mostka czy kierownicy aby uzyskać tą bardziej wyprostowaną pozycję ale też ktoś kto ma pojęcie musiałby określić jak bardzo ona ma być wyprostowana bo zbyt wyprostowana też nie jest zdrowa dla kręgosłupa. Ja nie jestem lekarzem ani fizjo, nie znam się na medycynie i nawet nie kończyłem Uniwersytetu Medycznego Googla jak połowa Polaków więc nie będę doradzał w kwestiach medycznych. Jeśli chodzi o sprzęt, to może najlepiej byłoby zmienić rower bo piszesz, że jeździsz do pracy i na rekreacyjne wycieczki więc mtb być może jest trochę overkillem do Twoich potrzeb, może wystarczy coś "uniwersalnego", jakiś rower crossowy albo trekkingowy z regulowanym mostkiem, oferujący bardziej wyprostowaną pozycję? Przy bardziej wyprostowanej pozycji będziesz potrzebował też amortyzowanej sztycy, żeby nie "ubijać" jeszcze mocniej tego kręgosłupa. Jest tu jeden forumowicz @Turysta05, który z roweru mtb w moim mniemaniu zrobił karykaturę roweru - możesz poszukać jego zdjęć i iść w tym kierunku, pewnie dla niego jego rower jest mega wygodny, nie wiem, dla mnie ten rower wygląda pokracznie, dla niego jest pewnie mega wygodny i jest tym co chciał mieć. Wybór należy do Ciebie, ja bym najpierw zweryfikował sprawę u kilku innych lekarzy i fizjoterapeutów albo ogarniętych fitterów jak pisze kolega powyżej

• +1 pomógł 1
  • 0
Napisano (edytowane)

jeżeli chcesz mieć bardziej wyprostowaną pozycję, to działasz mostkiem i/lub kierownicą. 

Mostek wyższy i/lub krótszy, kiera z wzniosem i większym kątem chwytów.

Siodło zostawiasz, bo ono musi być dopasowane do nóg i pedałów. Wyobraźnia 3D by się przydała.

Usiądź na rowerze na jakimś stojaku i kombinuj jak ci wygodnie się siedzi, a później w tym miejscu powinna wypaść kierownica wynikowo.

Można też wymienić ramę/rower na krótszy reach, ale to już gruba inwestycja.

Edytowane przez Patron920
Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...