Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem używany rower, z suportem THUN Accord.

Mam problem z samoczynnie luzującymi się nakrętkami suportu w ramie. Po przejechaniu ok. 5 km. obydwie nakrętki są luźnie i trzeba je dokręcać, bo cała oś kołysze się luźno. 

Niestety nie są wyposażone w normalne gniazdo na klucz wielowypustowy, tylko mają wgłębienia pod klucz nakładany z zewnątrz. Taki klucz wydrukowałem sobie w 3D, ale się gnie i przeskakuje.

Jak można to poprawić, ewentualnie gdzie jest problem...

Jeśli mam wymieniać cały suport, to na jaki) jak dobrać, by wszytko było "plug nad play". Rower jest do dojazdów do roboty i rekreacyjnie.

1749988642957.jpg

Napisano

Do tego typu suportów stosuje się taki klucz: KLUCZ DO SUPORTU KINEX THUN FAG BB021 BITUL - narzędzia rowerowe

Jeśli chodzi tylko o demontaż i nie zależy nam na starym suporcie można też spróbować jakąś "żabą" - mnie się to kiedyś udało. Generalnie, takie spurty mocowane plastikowymi miskami są raczej dla lekkich osób. Jeśli ktoś jeździł długo na poluzowanym to miski się rozkalibrowały w środku (wytarły i ugniotły) i nawet po mocnym dokręceniu może być luz. Ja polecam suport na miskach metalowych (przynajmniej prawej). Całkiem przyzwoite robi np. Neco. Niektóre mają dodatkowe uszczelnienie w misce w postaci gumowanej blaszki. Gwint u Ciebie jest angielski, wystarczy tylko dobrać długość osi.

Neco 920 - Suporty rowerowe i wkłady - Allegro.pl

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki za odpowiedź i wskazanie rozwiązania.

Rzeczywiście przyczyną odkręcania się może być moja waga - 100 kg😟. Dodatkowo bardziej "cisnę" niż "kręcę" - więc na oś są większe siły.

Jak dobrać odpowiednią długość? Na starej osi są takie napisy b220 oraz 115,5 - pewnie to drugie to długość osi?

os.jpg