PiotrWie Napisano 12 Czerwca Napisano 12 Czerwca Potrzebuję kupić ( lub zamówić złożenie) tylnego koła do trekkingowe elektryka - czyli musi być mocne, waga przy rowerze ok 25 kg jest drugorzędna. Pomimo tego że obręcze kół 28 i 29 są tej samej wielkości to w sklepach są osobne kategorie kół 28 i 29. Czy one się czymś różnią - bo zawsze wydawało mi się że różnica jest tylko w oponie. Jeśli ktoś ma doświadczenie z kupowaniem lub składaniem kół i ma co polecić to ja chętnie poczytam. Koło QR 135 pod hamulce tarczowe, oryginalnie było 6 śrub ale chyba centerlock też może być? Cytuj
smw44199 Napisano 12 Czerwca Napisano 12 Czerwca Daveo, polecam. https://daveo.pl/ Zadzwoń na pewno się dogadasz, ja kupiłem do crossa zrobiłem prawie 3500ts km i złego słowa nie powiem. Cytuj
Przecietny Napisano 12 Czerwca Napisano 12 Czerwca (edytowane) Przypuszczam,że różnią się wytrzymałością, szerokością wewnątrzną a co za tym idzie zastosowaniem. Inne będą do szosy, bo tu nie trzeba czegoś bardzo mocnego i szerokiego inne do gravela tu troche mocniejsze, bo w teren wjezdżają przy tym też szrsze skoro opony też szersze i na koniec mtb już wiadomo. Edytowane 12 Czerwca przez Przecietny Cytuj
keltu Napisano 12 Czerwca Napisano 12 Czerwca Różnica między 28 a 29" to szerokość opony, obręcz ma taką samą średnicę. Cytuj
PiotrWie Napisano 12 Czerwca Autor Napisano 12 Czerwca Czyli mogę spokojnie kupić opisane jako 29, byle standard mocowania do ramy, dopuszczalna szerokość opony i bębenek pasował do kasety. Mocowanie tarczy nie ma znaczenia przy założeniu że i tak kupię nową. Cytuj
kaido2 Napisano 13 Czerwca Napisano 13 Czerwca 21 godzin temu, Przecietny napisał: Inne będą do szosy, bo tu nie trzeba czegoś bardzo mocnego i szerokiego inne do gravela tu troche mocniejsze, bo w teren wjezdżają przy tym też szrsze skoro opony też szersze i na koniec mtb już wiadomo. Z doświadczenia Ci napisze , że jest odwrotnie ( nie dotyczy zjazdówek, enduro) 23 godziny temu, PiotrWie napisał: bo zawsze wydawało mi się że różnica jest tylko w oponie. Bo różnica jest tylko w oponie Na koło 28 mam założone 29,1 i zjeżdża to po kamieniach korzeniach na prędkościach, gdzie niekiedy takich rzeczy nie widzę. Obręcz jest pancerna Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi