Tas84 Napisano Wtorek o 09:36 Napisano Wtorek o 09:36 Cześć, kupiłem z zagranicy nowy rower. Posiada hamulce Shimano MT420 oraz tarcze Shimano SM-RT30 203mm z mocowaniem Centerlock. Koło mocowane na sztywną oś. Problem: od początku przednia tarcza dzwoni w czasie jazdy. Oddałem rower do mechanika na regulację, trochę pomogło, tzn. dzwoni tylko w przedziale prędkości ok. 18-22 km/h. Powiedział, żeby pojeździć i obserwować. Zrobiłem 500 km cały czas z tym samym objawem i udałem się do mechanika na ponowną regulację. Niestety po regulacji bez zmian, dalej rezonuje w tym samym przedziale prędkości. Mechanik twierdzi, że winna jest prawdopodobnie tarcza, która jest duża i wiotka (grubość 1,8mm), zaleca wymianę tarczy na inną grubszą, która nie powinna wpadać w wibracje. Pytanie, jaką tarczę wybrać, która będzie sztywniejsza? W internecie w ogłoszeniach z reguły grubość tarcz nie jest podawana. Czy modele SM-RT64, SM-RT66, SM-RT70 (takie widzę w internecie) będą pasować, czy będą lepsze, sztywniejsze? Ewentualnie poproszę o inne sugestie, jak poradzić sobie z problemem, który jest wielce irytujący. Z góry dzięki. Cytuj
NerfMe Napisano Wtorek o 10:04 Napisano Wtorek o 10:04 Jeśli chodzi o tarcze Shimano wszystkie mają tę samą grubość - 1,8 mm. Tu masz kompatybilność tarcz i zacisków według Shimano: https://productinfo.shimano.com/en/compatibility/C-461 1 Cytuj
KSikorski Napisano Wtorek o 10:47 Napisano Wtorek o 10:47 Jeśli chcesz pozostać w obrębie shimano to polecam RT-MT800. Cytuj
Tas84 Napisano Wtorek o 11:03 Autor Napisano Wtorek o 11:03 Dzięki za link z tabelką, dużo wyjaśnia. Zamówiłem tarczę SM-RT64, według producenta najwyższy zalecany model do moich zacisków i z pająkiem z kutego aluminium, który powinien być sztywniejszy. Zobaczymy, po wymianie dam znać. Ta tarcza RT-MT800 być może jest lepsza, ale sporo droższa i zupełnie inaczej wygląda pająk (bardzo różniłby się wizualnie przód z tyłem). Poza tym siła i skuteczność hamowania była do tej pory wystarczająca (użytek miejsko-turystyczny), priorytetem jest cisza w czasie jazdy zamiast "ostrzenia noży". Cytuj
Mod Team sznib Napisano Wtorek o 12:26 Mod Team Napisano Wtorek o 12:26 Tarcze 2mm bez problemu można z heblami Shimano używać. Właśnie zamontowałem HS2 i zero problemów. Nawet precyzyjne ustawianie nie było potrzebne, wystarczyło ścisnąć klamkę i przykręcić śruby w zacisku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi