StabiloBoss Napisano Czwartek o 09:18 Napisano Czwartek o 09:18 Witam wszystkich forumowiczów, Jestem nowym użytkownikiem, bo od wczoraj posiadam rower kross esker 4.0 ms. Mam pytanie do osób, które posiadają taki rower. Przed zakupem roweru czytałem, ze ma on sztywne osi tymczasem w moim nowym rowerze w przednim kole jest "klamka" od szybkozamykacza. Z czego to może wynikać? Czy to jakiś składak, czy mogli w sklepie tak zamontować? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj
olo850 Napisano Czwartek o 10:04 Napisano Czwartek o 10:04 Sztywna oś też może mieć szybkozamykacz. Cytuj
StabiloBoss Napisano Czwartek o 10:09 Autor Napisano Czwartek o 10:09 Dziękuję za odpowiedź. Póki co jestem laikiem w temacie. Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 10:20 Napisano Czwartek o 10:20 Czasami jest klamka od szybkozamykacza - mam taką w mtb: a czasami jest coś w rodzaju zakrętki wyglądające jak klamka szybkozamykacza - mam takie coś w grawelu: Cytuj
StabiloBoss Napisano Czwartek o 10:28 Autor Napisano Czwartek o 10:28 ...i żeby zdjąć koło odpinamy klamkę i wysuwamy z tym całym "trzpieniem" tak? Cytuj
chudzinki Napisano Czwartek o 10:32 Napisano Czwartek o 10:32 Odpinasz (albo nie, bo to zależy od konstrukcji) i odkręcasz. Dźwignia jest tylko po to żebyś nie musiał używać imbusa do odkręcenia. Cytuj
StabiloBoss Napisano Czwartek o 10:35 Autor Napisano Czwartek o 10:35 Dzięki za odpowiedź. I tak zastanawia mnie, czy u mnie to oryginalne rozwiązanie, bo osprzęt mam microshift, a na tym "szybkozamykaczu" napis-shimano. Cytuj
chudzinki Napisano Czwartek o 10:45 Napisano Czwartek o 10:45 Norma. Producenci bardzo często mieszają ze sobą komponenty różnych marek. 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Czwartek o 16:37 Mod Team Napisano Czwartek o 16:37 Kiedy nabyłem rower ze sztywną osią z tyłu, to z przyzwyczajenia, że w innym rowerze miałem dźwignię sztywnej osi tylko z przodu, próbowałem odciągnąć dźwignię również z tyłu, a wystarczyło ją po prostu normalnie wykręcić (akurat jest to dźwignia zakończona imbusem)... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi