Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, posiadam rower MERIDA SPEEDER 200 i chciałbym wymienić piastę na maszynową.

Budżet około 200-300 zł,  czy ktoś może podać konkretny model? Ewentualnie całe koło z taką piastą tak do 1000 zł.

Piasta to: Shimano TX505 135x9 32H Centerlock.

Obręcz tył: Alexrims ETRTO 622x17 6061H Taiwan

Hamulce tarczowe hydrauliczne z takim pierścieniem mocującym, Shimano RT10 160 mm.

Edytowane przez Arkadiusz2344
Napisano (edytowane)

Centerlock czyli mocowanie tarczy opatentowanie przez shimano i jest w piastach shimano które są kulkowe.

Producenci piast na łożyskach maszynowych mają mocowanie na 6 śrub w 95% przypadków, więc po drodze wymiana tarczy na 6 śrub. Będziesz miał duży problem w tym temacie jak chcesz starą tarczę założyć.

Wałkowaliśmy taki temat niedawno i wyszło że w cenie samej piasty można złożyć budżetowy komplet kół 🙂

Budowałem sobie nowe przednie koło ostatnio i chciałem na łożyskach maszynowych, stara piasta shimano miała centerlocka więc stwierdziłem że trzeba mi piastę na centerlock. Skończyło się tak że nie znalazłem nic co mnie interesowało i kupiłem novateca z mocowaniem na 6 śrub i wymieniłem tarczę na takie mocowanie 😄

Jak już firmy to novatec, dt swiss, etc w tej cenie to pewnie tylko novatec się załapie czy coś w tej klasie.

Edytowane przez Seb
Napisano

:) 

@Seb serio? :D 

i-dt-swiss-piasta-tylna-350-straightpull

novatec-piasta-tylna-nt-cld792sb-qr-cent

I teraz jak pociągnąć za język wszystkich innych producentów zwłaszcza chińskich ( wspomniana Formula, Koozer, ten Novatec, Powerway... ), mają tyle samo modeli piast pod CL co pod 6 śrub ;)

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Podlinkuj te piasty w takim razie dla kolegi na pewno mu się przydadzą.

Edytowane przez Seb
Napisano (edytowane)

@Seb, a to jaki problem klepnąc w googiela np " Novatec centerlock qr" . Przecież  te piasty znalazłem w sekundę :) 

Reszta też jest do znalezienia ot tak cyk :) Producentów podałem, można przeglądać oferty , a kolorystyka jaka się żywnie podoba ;) :) 

Edytowane przez kaido2
Napisano

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, kupiłem dwa nowe koła z goralshop, chłop mi zrobił takie koła jak miałem tylko z piastami novatec, tylko opony i kasete przełożyłem, reszta elegancko pasowała. Koszt 1100 zł.