Skocz do zawartości
  • 0

Proszę państwa o pomoc w zidentyfikowaniu roweru KROSS

Pytanie

Gość Krystian Cieślik
Napisano

Witam państwa serdecznie, proszę o jakąkolwiek pomoc w zidentyfikowaniu roweru, wszystkie opcje wykorzystane, internet przeszukany na różne sposoby,przeszukane katalogi z kross z lat poprzednich - nic. Serwis kross także zapytany i żadnej konkretnej odpowiedzi. Może ktoś z was będzie w stanie cokolwiek powiedzieć na podstawie zdjęć roweru i poszczególnych elementów.

Link do zdjęć

Znalazłem jedynie kilka archiwalnych aukcji na allegro, ale tam opis nie daje żadnych nowych informacji, żadnej nazwy modelu, żadnej specyfikacji. Rower Widmo..

"KROSS Big Black 2" i tyle. Koła 29 cali. Stary rower, kupiony na 99% w 2014 roku, w sklepie Martes. Nie mam niestety już żadnego kwitu ze sklepu.

Hamulce V-brake dźwignie tektro. Przerzutki z przodu 3 biegi shimano Altus, tył to kaseta z 8 biegami shimano alivio. Wszystko zresztą widać na zdjęciach.

Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek poszlaki. Chciałbym wiedzieć co to za model, serio. Tak samo bardzo bym potrzebował specyfikację roweru.

Najbardziej pożądane dla mnie informacje to: Jaki tam jest suport ? Zależy mi, żeby zamówić nowy zanim zdemontuję stary. 

Jaki łańcuch do takiego roweru ? Bardzo proszę o poradę, i co z kasetą ? w sensie z łańcuchem razem chciałbym wymienić

Dzięki za każdą odpowiedź, Pozdrawiam !

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Marka i model roweru nie ma tu żadnego znaczenia. Nowe części mają być kompatybilne ze sobą i tyle. Oś suportu (pewnie to kwadrat) najlepiej dobrać po zmierzeniu starej (po zdjęciu korb). A łańcuch i kaseta dowolne z grup 8-rzędowych. Tylko nie kupuj badziewia Shimano HG40 (łańcuch), tylko HG71 albo KMC z serii X. 

• 0
Gość Krystian Cieślik
Napisano

Dzięki Ci za zainteresowanie. Mógłbyś w wolnej chwili zerknąć czy będzie pasowało ?

łańcuch https://allegro.pl/oferta/kmc-x8-93-lancuch-6-7-8-rzedowy-114-ogniw-box-17344070090   będzie ok ?

kaseta napisałeś dowolna, byle była 8 biegowa, także podrzucam pierwszą lepszą od tego samego sprzedawcy:  

https://allegro.pl/oferta/kmc-x8-93-lancuch-6-7-8-rzedowy-114-ogniw-box-17344070090   będzie to ze sobą współgrać ?

Pozostaje sprawa suportu, ale tak jak napisałeś wyżej. Muszę jutro odkręcić korby, żeby cokolwiek ustalić bo nigdy nie znajdę specyfikacji tego starego roweru żeby sprawdzić na papierze co i jak. Dzięki raz jeszcze, pozdrawiam

• 0
Gość Krystian Cieślik
Napisano

Witajcie, taki oto suport tam siedzi:

LINK

szerokość tej tulei w ramie to też 68 mm. Teraz moje najważniejsze pytanie, ten drugi parametr 122 mm,   Czy przykładowo 0,5 mm to dużo w tym temacie ? Bo widzę, że suportów 68x122 BSA jest bardzo mało, znowu 68x122,5 mm BSA jest bardzo dużo, jak już tak daleko jesteśmy czy polecie jakiś konkretny model z łożyskami maszynowymi ? Bo ogólnie widzę, że 80% tych suportów to taki sam szit jak ten co był obecnie zamontowany do 30 PLN, wiadomo wolałbym coś lepszego powiedzmy do 100 zł. 

Jako ciekawostkę dodam, że doszła jeszcze korba, zamówiłem już nową na całe szczęście. Stara korba w stanie agonalnym, nie pokazuje nawet fotek co za rzeź.. 

Kaset wizualnie dużo mniej zużyta od korby. 

Ogólnie to bardzo dziękuje za motywacje, chyba nigdy bym się za to nie zabrał. Plus starego roweru jest taki, że pełen serwis robię sam w garażu.

Ostatnią fabryczną częścią  w tym rowerze pozostanie amortyzator. Nie wiem nawet czy podlega wymianie ? Tego akurat nigdy nie robiłem. 

Pozdrawiam

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...