Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio zakupiłem nowego Treka Procalibra 9.6 gen 3. Wymieniłem w nim opony na schwalbe racing ray/ralph 2.35, które rozłożyły mi się na około 55,5 mm (deklarowane 60). Mam w nim natomiast fabryczne koła bontragera kovee comp o szer. wew. 25mm. I tu pojawia się pytanie, czy warto pchać się w szersze obręcze o szerokości od 28-32 mm (chodzi mi tu o karbonowe modele Evanlite), a może coś po środku o szerokości 30mm (wiem, że na samej masie rotującej zyskam natomiast chodzi mi bardziej o aspekt szerokości wew.). Czy odczuję jakąś różnicę w jeździe, przyczepności, oporach ect. na takim zestawie, czy raczej jestem kuszony przez marketing. Zaznaczę, że jestem z północy, raczej trasy bez ogromnych kamieni, niemniej lubię znajdować leśne wymagające trasy (korzenie, wąskie ścieżki, nie szuter premium). Rower wykorzystuje na codzień do treningów (na zmianę z szosą) natomiast raz-dwa razy w roku chciałbym brać udział w lokalnych zawodach sołtysa, typu maraton XC, trasa mieszana, trochę lasu trochę leśnych duktów, trochę asfaltu. Nie wiem, czy ma to znaczenie ale jestem też solidnym zawodnikiem: 189, 88 kg wagi. Z góry dziękuję za wszystkie opinie i porady :D

• 8 miesięcy temu...
Napisano

O proszę, też mam ten model: 

Jeżeli priorytetem jest tylko prędkość, to węższe obręcze i opony.

Jeżeli uniwersalnie to masz optymalnie 25mm i teraz albo szybko i opony 1.9-2.0 albo klasyka 2,25 albo przyczepnie 2.4

Jeżeli ma być bezpiecznie i do szaleństw to obręcz 30mm środek + opona 2.4

Niestety zawsze trzeba iść na jakiś kompromis. Chociaż dynamika jest wyraźnie lepsza przy lekkich i karbonowych kołach. Taki zestaw 25mm jak mamy w karbonie to już wagowo poniżej 1 300g. U siebie myślę o przeplocie obręczy na karbon + zmiana szprych i też 25mm albo 23mm. Raz, że w Gdańsku nie ma takich terenów aby była konieczność 30mm + 2.4 opona a dwa, że z wyścigowego roweru nie chcę robić czołgu 😜 

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Autor nieobecny od sierpnia...

Jednak kontynuując ;) 

1. wskazane +/- 30 mm szerokości wewnętrznej, żeby opona się ładniej ułożyła i ścianki swe rozszerzyła, a może nawet nieco lepiej pracowała na niskim ciśnieniu

2. wszystko poniżej 2.25" to profanacja - zwłaszcza w dobie szerokooponowych graweli :icon_wink:

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ciekawy materiał na temat wciskania nam przez marketingowców coraz szerszych obręczy bo tak lepiej, wygodniej i bezpieczniej. I to wszędzie, Enduro, Gravele, szosa itp. Sam temu częściowo uległem, ale nie będąc wcale przekonanym. Bardziej dlatego że nowe koła po prostu składałem. Ale uważam i uważałem, że to przesada pamiętając MTB z rawkami 15mm wewnętrzna i nic złego się na 26kach i oponach 2.1 nie działo. Generalnie zgadzam się z autorem filmu, że teraz wszyscy jakąś sraczkę mają z tą szerokością obręczy, że jak za wąska to żarówka co ładnie autor filmuku obalił pokazując w materiałe porónanie na różnych rawkach tej samej opony. Nie mam wątpliwości że 30 mm wewnętrznej do opony enduro 2.6 będzie lepsze niż 20mm, ale już to niedawnej normy 25mm niekonieznie. Nie dajmy się zwariować inie  ulegajmy temu marketingowemu bełkotowi i wciskaniu - kup pan nowe wyrzuć dobre stare.

Edytowane przez DyktaTusek
  • +1 pomógł 3
Napisano

Dokładnie - do szerokości 2.4 czy 2.5 cala obręcze 25mm są idealne. Maxxisowe 2.4 WT na obręczach 25 i 30mm mają 1mm milimetr różnicy w szerokości i układają się minimalnie inaczej - w jeździe nie czułem absolutnie żadnej różnicy. Gdybym teraz miał zmieniać koła i byłyby do wyboru obręcze 25mm lub 30mm to zdecydowałaby cena :) Obręczy szerszych niż 30mm w ogóle bym nie kupił, bo najszersze opony jakich używam to 2.5 cala.

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Nawet jeśli czasem różnice nie są duże, to nie można udawać, że ich nie ma, i że to marketingowa ściema :no: Nigdy poważnie nie trenowałem, a zdarzyło się na niskim ciśnieniu, że opona 2.25" zawijała liście pod rant 19 mm obręczy... Jestem zdania, że szersze obręcze będą minimalizowały ryzyko m.in. takich akcji, czyli poprawią trakcję, i stąd mają przewagę.

Według mnie, to obręcz 25 mm jest do opon max 2.25".

• +1 pomógł 2
Napisano

Ostatecznie kupiłem evanlite graphene o szerokości 28mm wewn. Odczułem lepsze trzymanie na piachu, w zakrętach czy na zjazdach, niemniej może to też po części wynikać z zejścia z ciśnieniem (aktualnie 1.3 z przodu i 1.5 z tyłu). Opona rozłożyła się na nich na 57,5 więc 2mm szerzej. Do szybkiego pokonywania zakrętów, lepszego feelingu w terenie, większej pewności na zjazdach, kupiłbym jeszcze raz, niemniej na prostych, szutrowych drogach są ciut wolniejsze i to mimo lżejszej masy (kovee Comp ważyły około 1700 g, evanlite 1370 g).  Na segmencie trwającym około 4min, przy ok 400W na kovee jechałem około 1-2 sekundy szybciej niż na evanlite (niemniej na kovee mam tylko 2 takie jazdy, a na evanlite kilka jak nie kilkanaście, więc może na kovee miałem super warunki, które na to wpłynęły). Zastanawiam się natomiast jakby evanlite współgrały z oponą 2.25, czy byłyby szybsze właśnie na prostych szutrowych segmentach (może w tym roku kupię i sprawdzę). Reasumując dla osób z nieprzesadnie dobrą techniką (czyli mnie np.) takie koła dają większą pewność na zjazdach i przyjemniejszy feeling w terenie. Na koła mogłem sobie pozwolić więc nie żałuje, natomiast gdybym miał na nie przesadnie zbierać, to bym się chyba nie zdecydował. 

Napisano

A jeszcze dodam że mimo braku wybitnej techniki jazdy to na treningach w tych samych zakrętach, zjazdach jeżdżę szybciej. Ponadto na zawodach o randze króla lasu gminy w cięższym terenie, a szczególnie na zakrętach widocznie zyskiwałem i mijałem ludzi, więc to też utwierdza mnie w ww. przekonaniu. Oczywiście nie jest to zasługa stricte kół, ale na pewno w tym mi nie przeszkodziły. 

Napisano

Pewność na zjazdach czy zakrętach to zasługa bardzo dobrej sztywności bocznej kół. Te "nasze" kovee są dość miękkie i przy wklejaniu się w zakręt czy przechodzeniu z jednego w drugi czuć wiotkość co nie pozwala tak szaleć :P 

Niemniej świetny wybór kół i oby długo i bezawaryjnie służyły! 

• +1 pomógł 1