Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Będę chciał na wiosnę zamontować bagażnik do ebika na tzw. klapę. Rower po wyjęciu baterii waży w granicach 20 kg.
Najlepiej aby nie trzeba było stosować dodatkowej tablicy rejestracyjnej i listwy ze światłami. Dotychczas po zdjęciu przedniego koła rower przewoziłem w bagażniku, ale jest to dosyć niewygodne. 
Czy ktoś posiada taki uchwyt i jak się sprawuje? 

Uchwyt 1.jpg

Uchwyt 2.jpg

Napisano

Kiedyś miałem podobny bagażnik. Problem jest, gdy górna krawędź klapy to szkło, albo plastik. Dwa rowery po 11kg jeździły więc pewnie jeden 20kg też, ale to rozwiązanie dla tych, co nie lubią samochodu (otarcia, obciążenie zawiasów). 

Napisano

A widziałeś "maksymalna masa roweru 15kg"? I jakie masz auto - jak górna krawędź klapy z plastiku albo szkła, to nie pasuje. Poza tym te rowery siedzą ciut tylko niżej niż na dachu i w poprzek - słabo to wygląda aerodynamicznie.

Napisano

Dzięki, że dzielisz się doświadczeniem i wątpliwościami.

Masa jednego roweru to faktycznie 15 kg, a dwa to 30 kg. i na takie obciążenie jest przystosowany. Mój ebike waży 21.7 kg po wyjęciu baterii 19.7kg, a więc jest o.k. Klapa jest cała z blachy. Facet testujacy twierdzi że aerodynamika jest w pożądku a opór niezbyt duży. Dachowego nie chcę, będę woził tylko jeden rower, lata swoje już mam i tarabanić na dach prawie 20 kg też mi się nie uśmiecha. Po przeczytaniu kilkunastu opini ktorzy zakupili ten model (Allegro) prawie wszyscy są zadowoleni.