Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdejmuję tylko przednie koło i prawy pedał, aby leżąc był bardziej płaski i nie opierał się na pedale. Dlatego prawy, ponieważ wsiadam na rower z prawej strony (z lewej nie umiem) i operując rowerem wkładam go do bagażnika. Zdejmując tylko przednie koło nie ma potrzeby abym go stawiał "do góry nogami". Podkładam tylko szmatę lub kawałek tektury aby przedni widelec nie stał bezpośrednio na podłożu wykluczając zarysowanie.

• +1 pomógł 1
Napisano

@2marekm super dzięki za info dokładnie o tym samym pomyślałem, że odkręcenie jednego pedału pozwoli na to że rower będzie leżał płasko. 

A czy trudno montuje się przednie koło w tak zwanej sztywnej osi? I czy  tarcza hamulcowa potem nie obciera o klocki?

18 minut temu, PiotrWie napisał:

Najłatwiej wchodzi do takiego 😀

IMG_20250213_121750555~2.jpg

No i to jest klasa. Czy to może Ford S-Max?

Napisano (edytowane)

To VW Caddy Maxi - tamto zdjęcie jest z przymiarki u dealera, swój odebrałem w poprzedni czwartek. Ma dodatkowo kratę za 1 lub 2 rzędem siedzeń, kupiony pod kątem kilkumiesięcznych wyjazdów w dwie osoby z dwoma rowerami.

IMG20250613115759_copy_1013x1351.jpg

IMG20250613115821_copy_1013x1351.jpg

Edytowane przez PiotrWie
  • +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, pc131 napisał:

[...] A czy trudno montuje się przednie koło w tak zwanej sztywnej osi? I czy  tarcza hamulcowa potem nie obciera o klocki? [...]

Montuje się banalnie. Wkładasz koło celując tarczą między klocki, wsuwasz ośkę i zakręcasz imbusem.  Tarcza hamulcowa jest zawsze w tej samej pozycji. Nic nie obciera.

Ja mam nawet 2 zestawy kół  (na różnych  piastach) na sztywne osie do jednego z  rowerów.  Wymiana 3 minuty bez potrzeby regulacji zacisków hamulca.

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 2
Napisano
W dniu 12.06.2025 o 20:20, dfq napisał:

sztywna oś na imbus 5.5 ? to jakieś dziwadło. Standardem jest 6mm

To dziwadło jak zdołałem rozkminić jest w systemie calowym - 7/32 co odpowiada metrycznemu - 5.55. Jako, że Scott to firma Szwajcarsko - Amerykańska stąd chyba te cale.

• +1 pomógł 1