Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ciężko mi sobie wyobrazić abyś był w stanie wyłapać tutaj cokolwiek, przy najbliższej okazji zrobię ślepy test wśród znajomych, sam jestem ciekaw czy to ja mam jakieś zaburzenia czucia czy może u Ciebie jakimś cudem jest to wyczuwalne a u mnie nie :)

Edytowane przez Bubbels
Napisano

Widać masz słąbą wyobraźnię, proponuję ja powiększyć 😉 A obrazowo - idziemy z teściem na spacer z psem na łakę i czuję gówno więc mówię, "ale gównem capi", a on na to  - "ja nic nie czuję". Kumasz?

No i będziesz tym testerom przekładał gwoździki i robił co najmniej po ileś tam ślepych testów by się wypowiedzieli?  Bóg Cię opuścił?

Napisano (edytowane)

W mroźną zimę na normalnym oleju Shimano nie tym nowym LV  mógłbyś coś odczuć ale pod warunkiem ,że  latasz na bogato  i jesteś na tyle obyty z heblami  żeby wychwycić każdą anomalię.  W innych warunkach  nic nie poczujesz . To tak jakbyś zmienił łożyska na ceramiki w kółkach wózka przerzutki . Efekt placebo. 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
35 minut temu, DyktaTusek napisał:

Widać masz słąbą wyobraźnię, proponuję ja powiększyć 😉 A obrazowo - idziemy z teściem na spacer z psem na łakę i czuję gówno więc mówię, "ale gównem capi", a on na to  - "ja nic nie czuję". Kumasz?

No i będziesz tym testerom przekładał gwoździki i robił co najmniej po ileś tam ślepych testów by się wypowiedzieli?  Bóg Cię opuścił?

O czym Ty bredzisz opie? Lepsza odklejka widzę :D

Mówię "testerowi" aby porównał pracę klamek hamulcowych i wydał swoją opinię czy wyczuwa w ich pracy jakiekolwiek różnice, choćby te najbardziej subtelne, tylko tyle i aż tyle, test będzie ślepy i nawet nie będę sugerował na co mają zwrócić uwagę.

@pecio

Otóż to, nic dodać, nic ująć. 

Edytowane przez Bubbels
Napisano (edytowane)

Bredzę o Twym tępym uporze. No i latam na bogato i jestem na tyle obyty z heblami  żeby wychwycić każdą anomalię. Widać tak mam. I powtórzę  jeden gówno wyczuje drugi nie i co z tego? Nie mówimy o grających kablach zailających i AudioVooDoo tylko faktycznej/fizycznej różnicy. Proponuję zawęzić sobie przekrój przewodu w aucie o te 50% na jednym kole i zobaczyć jak się zachowa.

Edytowane przez DyktaTusek
Napisano (edytowane)

@DyktaTusek

Pomijając już Twój nieco opryskliwy ton i koprofilskie zapędy.. :sweat: Wrzucam zdjęcie nowych insertów które właśnie do mnie dotarły od majfrendów, być może Chińczyki ulepszyli złoty insert i ma on nieco większą średnicę wewnętrzną otworu?

Właśnie taki złoty insert zastosowałem i w bezpośrednim porównaniu ma on niemal identyczną średnicę otworu wewnętrznego co insert srebrny, wydaje mi się że oryginalne złote inserty mają nieco mniejszy otwór.. Ale nie mam niestety takiego na stanie aby porównać insert Shimano z insertem "Chinano" :D

IMG_20250728_125311.jpg

IMG_20250728_125224.jpg

Edytowane przez Bubbels
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

@pecio

Dobre zdjęcie, ale mikry ten otworek w oryginalnym egzemplarzu, coś takiego faktycznie już można poczuć w działaniu zakładam :blink:

Zatem wychodzi na to że majfrendy zwiększyli przepływ w swojej wersji złotego insertu, natomiast Shimano nie widzieć dlaczego sztucznie ograniczyło przepływ dla BH59 przy pomocy swojego oryginalnego złotego insertu..

Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo że chodzi o $ ;)

Edytowane przez Bubbels
Napisano

Złoty konstrukcyjnie/wytrzymałościowo  jest z mosiądzu i musi mieć grubsze ścianki . Srebrny to "stalówa"  i tam można już przyszaleć z dziurą.  Jak wiadomo potem to jest zagniatane baryłką i  nie ryzykowałbym  tym insertem z mosiądzu od chinoli z tą wielką dziurą. Shimano wie co robi. 

Napisano (edytowane)
21 minut temu, pecio napisał:

Złoty konstrukcyjnie/wytrzymałościowo  jest z mosiądzu i musi mieć grubsze ścianki . Srebrny to "stalówa"  i tam można już przyszaleć z dziurą.  Jak wiadomo potem to jest zagniatane baryłką i  nie ryzykowałbym  tym insertem z mosiądzu od chinoli z tą wielką dziurą. Shimano wie co robi. 

Ale Shimanowski złoty insert ma zwężenie głównie od strony kołnierza z tego co pamiętam, od strony trzpienia nie ma aż takiej różnicy, jest ale nie aż tak duże jak od strony kołnierza.

Jak masz chwilkę możesz cyknąć foto od drugiej strony to wyjaśni się czy jest to celowe działanie mające na celu ograniczyć przepływ czy może faktycznie ścianka jest dużo grubsza po całej długości insertu a nie tylko zwężka przy kołnierzu^_^

PS: Shimano już udowodniło gdzie ma konsumenta pogarszając jakościowo ofertę swoich nisko i średniopółkowych tarcz hamulcowych, aktualnie chyba wszystko poniżej SM-RT800 to tani wytłoczkowy szrot który jest gorszy nawet od Tanich ZRACE z Aliexpress :down:

Więc co do ich uczciwości mam pewne wątpliwości, korpo to korpo i kasa zawsze będzie na pierwszym miejscu niestety.

PS II: Chyba że ograniczyli sztucznie przepływ ze względu na sam przewód hamulcowy BH59, ot, mniejsze skoki ciśnienia przy gwałtownym hamowaniu? 

Niemniej, złoty chiński insert ma zdecydowanie większy otwór niż oryginał, stąd być może ja nie czuje różnicy w działaniu hamulca względem oryginalnego srebrnego insertu ^_^

Edytowane przez Bubbels
Napisano

Rzeczywiście tak jest. W srebrnym  na ujściu jest " lejek" rozszerzenie.   Średnica srebrnego po za lejkiem  to 1,8 mm , złotego po całości 1,45 mm.

20250728_183706.jpg

20250728_184716_1.jpg

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

No i super, wszystko już wiadomo, majfrendy zrobiły 'TJUNING' złotego insertu :icon_mrgreen:

Spoiler

Jakby ktoś był chętny na tuningowe złote inserty które radzą sobie również w BH90 to podaje link:D

https://a.aliexpress.com/_EJopgqw

Trochę opinii dobrych jest jak widać.

Edytowane przez Bubbels