Skocz do zawartości

[rowerdo 4500 zlotych] trek marlin 8 czy x caliber 8

Dgls_00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mleko fajne, dopóki nie rozerwiesz opony tak że trzeba będzie wsadzać detkę ;) Albo nawet nie rozerwiesz ale mleko nie da rady uszczelnić uszkodzenia opony, bo nie, tak po prostu. Takie sytuacje też są ;) 

Bierz XCalibra, najbliżej Ci do niego widzę :)

Napisano

wydaje mi się, że takie rowery są bardziej uniwersalne, dodatkowo uważam, że maja lepszą geometrię do zwykłego wyjazdu z kumplami "na piwo"

Napisano
3 godziny temu, Dgls_00 napisał:

wydaje mi się, że takie rowery są bardziej uniwersalne, dodatkowo uważam, że maja lepszą geometrię do zwykłego wyjazdu z kumplami "na piwo"

Jeśli to "piwo" ma być w Bike Barze po zjechaniu Twistera to na pewno tak. 

Napisano

Na Twistera to przydałby się bardziej rower downcoutry 😉 Albo XC z progresywną geometrią.

Odpowiadając na pytanie o inne rowery bo widzę widełki poszły w górę 😉

XTC - fajny rower XC, setup z głową. Jedyne czego nie wiem to jak działa ten ich własny amor. Heble podstawowe, osprzęt M6xxx, bardzo spoko. Wygląda też świetnie. 

Unibike - fajny, dobrze wyceniony rower XC, z grupą SLX. No ale to już prawie 6k, zaczynałeś od 4-4,5😉

Rockrider 720 - też wygląda ok w tej cenie. Nie wiem jak działa SRAM NX w wersji Eagle, normalna wersja działa tak sobie średnio.

Rockrider 120 NX bym odpuścił, Merida lepsza w tej kasie, albo Giant.

Rockrider 100 AM to już klasyczny downcoutry, słabo będzie podjeżdżał ale dobrze zjeżdżał. 

Co do Giant czy Meridy czy Unibike - oba zbliżone geometrycznie rowery XC ale w sumie geometria starszego typu więc sprawdza się w wielu zastosowaniach - mam ten drugi, wygodny do wszystkiego. I na góry i na ultra i po płaskim i na bikepacking. I ścigać też się na nich da bardzo efektywnie.

Rockrider 720 - tu już geometria nowocześniejszego XC, progresywna. W założeniu rower efektywny w jeździe do góry jak i zjeździe. Nie wiem jak z wygodą w zwykłej jeździe.

Napisano

Dzięki za pomoc, ale ostatecznie padło na tego Treka x caliber 8 za 4200. Tak jak pisałeś najbliżej mi do niego w tej cenie :D

Teraz się tylko zastanawiam jaki wieszak do garażu na niego kupić :P

Napisano

@Artur85 myślałem też o tym :) a czy przy takiej zmianie trzeba będzie dodatkowo coś zmieniać np łańcuch? Zastanawiałem się też na zębatce 34t, z tego co wiem to oryginalnie piszą że maksymalnie 32t ale czytając fora dużo osób pisało że 34t śmiało wchodzi i tak też praktykują :P

Napisano

@Dgls_00, przy 32T łańcuch zostaje taki sam. Zębatka 34T wprawdzie się mieści ale przy widełkach jest tak ciasno, że do jazdy się nie nadaje (każdy najmniejszy brud na zębach będzie obcierał o ramę), testowałem na własnym więc spraw pewna. 

Napisano
28 minut temu, Artur85 napisał:

@Dgls_00, przy 32T łańcuch zostaje taki sam. Zębatka 34T wprawdzie się mieści ale przy widełkach jest tak ciasno, że do jazdy się nie nadaje (każdy najmniejszy brud na zębach będzie obcierał o ramę), testowałem na własnym więc spraw pewna. 

I pytanka czy taka zębatka będzie w porządku https://www.veloportal.pl/p-75266/shimano-tarcza-mechanizmu-korbowego-32t-fc-mt610fc-mt510-1?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI6s-f1J7GhQMV6mhBAh3J4QlCEAQYAyABEgLUAPD_BwE ?

jest napisane że do mt510 a nie 511 nie wiem za bardzo czym się to różni :( i czy w takim przypadku zamienniki innych firm będą dobre np narrow widr?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...