Skocz do zawartości

[5000] MTB używany lub nowy. Jaki typ wybrać?

Ekba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Szukam roweru na którym:

a) mogę pośmigać na leśnych trasach z pagórkowatym terenem (zjazdy, podjazdy).

b) mogę się wybrać na jakieś proste trasy w góry - żeby rower dał radę.

c) mogę przejechać po mieście jakieś niedługie trasy

Pytanie za jakim rodzajem się w ogóle rozglądać? XC czy trial?

• Mod Team
Napisano

Pozycja zależy od geometrii danego roweru i jego ustawień - np. wysokości główki ramy, podkładek pod mostkiem lub ich braku, długości i kąta mostka (na +, albo -), szerokości kierownicy, a rozmiar ramy też ma znaczenie.

Napisano

Generalnie rower trailowy z założenia będzie miał trochę większy skok widelca, szersze i bardziej agresywne opony i powinien mieć droppera, choć w tańszych modelach nie jest to zasada. Z założenia taki rower będzie nieco cięższy od tzw. roweru XC. 

Obecnie jednak można znaleźć rowery XC z dropperami i trochę bardziej zjazdową geometria niż jeszcze kilka lat temu, więc chyba bardziej warto patrzeć na konkretne modele, a nie generalizować.

Np. Taki Marin Team Marin, niby XC, a ma i dropera w droższych wersjach i pozycję jak na trailowce.

Napisano
W dniu 4.04.2024 o 18:42, KrissDeValnor napisał:

trail na zjazdy

Z podjazdami może być gorzej ale to zależy już od warunków i roweru, np. w moim łatwo przednie koło podbić do góry na większym podjeździe (geometria); do tego kawał klocka - w dół idzie jak czołg, w górę - najczęściej idzie się obok ;) 

Chyba XC bardziej uniwersalny.

Napisano

Bierz traila, xc ma być efektywny na 90min wyścigu a szlakowy wygodna pozycja na długie wycieczki. Xc do ścigania się nadaje nie do jazdy. A w teren najlepszy full. Terazmodne są downcountry, taki trail z mniejszym skokiem, też  będzie ok.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Poczytałem i chyba klaruje się że powinienem celować w coś pomiędzy trialem a XC. Teraz pytanie co to może być? W kilu wątkach widziałem ,że polecane było rowery ROSE. Czy pośród nich jest coś co wpasowałoby się w moje potrzeby?

Jeszcze co do samego typu roweru. Chciałby też przejechać po przysłowiowe bułki w sklepie czy ze znajomymi na ognisko za miasto z 20 km. Czy na takim rowerze pomiedzy XC a Trial bardzo się będę męczył na płaskim?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...