Skocz do zawartości

[8000] Gravel dla ambitnego amatora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szukam gravela dla ambitnego amatora. Na wycieczki gravel asfalt 50 - 100km

Hamulce hydrauliczne
Napęd 1x12 (od biedy 1x11)
Sztywne osie
Geometria raczej wyprawowa (nie wyścigowa)
Rama na koła do 50mm

Nowe Krosy Esker mają chyba tylko napęd 2x ?
Canyon Grizl 6 1BY chyba dobry? ale nie ma go w sklepach stacjonarnych aby się przymierzyć.
Coś innego godnego polecenia?

Napisano

Grizl 

Możesz kupić, przez 30 dni testować a jak ci nie będzie pasować to odesłać. 

BTW bycie idealnie "pomiędzy rozmiarami" rzadko się zdarza 

Napisano

a co jest nie tak z "starym" Kross?
Ponoć są "krótkie i wysokie". Co to oznacza? Że dla amatora może być zbyt agresywny? Źle się prowadzi? Jakie są minusy?

Pytam bo moża kupić jeszcze starszego Eskera 5.0 w super cenie (poniżej 5000zł). I starczyło by spokojnie kasy żeby kupić koła karbonowe i lepsze opony i amortyzowaną sztycę.

A jeśli chodzi o grizl: to jaką ma geo? Bo niektóry piszą że zrelaksowaną wycieczkową a inni że sportową bo mały stack...

Napisano

Nie odpowiadając na Twoje pytanie napisz proszę czemu wymagasz prześwitu na 50mm. Zredukuj do 45 i wybór się poszerzy, a to i tak gruby laczek. IMO Grizl nie ma zrelaksowanej pozycji.

Napisano

Który rower wybrać? Mam 3 do wyboru:

- nowy Kross Esker 5.0.

- giant revolt 1.

- canyon grizl AL 7.

Byłem w sklepie i kross wydawał mi się długi( rozmial L) . Musiałem się wyciągnąć trochę aby prawidłowo ułożyć ręce na klamkach. Podczas przyspieszania wydawało mi się że kierownica 'ucieka', jakby sam chciał skręcać w losowym kierunku.

Siadłem na Giant revolt (rozm ML) i czułem się jak bym tym rowerem jeździł od zawsze... Revolt wydawał się całkiem innym rowerem, bardziej łatwym w prowadzeniu.

Jak ma się do tego Canyon Grizl?

Chodzi mi wyłącznie o porównanie geometrii i jakości wykonania rowerów.

Dodatkowo nie rozumię po co producenci podają na stronach jakieś zaawansowane tabele z wymiarami stack/reach skoro wszystko się zmienia w zależności od ilości podkładek pod kierownica..

Napisano

Do Gianta nie przekonuje mnie:

- system zmiany długości tylnego trójkąta - boje się że może to być nietrwałe i pękać?
- opony / piasty / obręcze - wszystko własny wyrób Giant- Inni mają Markowe opony Schwalbe piasty shimano / DT Swiss w tej cenie

Napisano
Cytat

- system zmiany długości tylnego trójkąta - boje się że może to być nietrwałe i pękać?

Każdy rower ma dokręcane haki osi, tutaj możesz je sobie po prostu odwrócić i przykręcić "drugą stroną", nic skomplikowanego

Cytat

- opony / piasty / obręcze - wszystko własny wyrób Giant- Inni mają Markowe opony Schwalbe piasty shimano / DT Swiss w tej cenie

To, że na elemencie jest napis, który znasz nie sprawia, że ten element jest dobrej jakości. Przykład nawet piast shimano jakie wymieniłeś, tak naprawdę śmieć ale i tak uznałeś je za coś lepszego niż produkt gianta

Napisano

Czyli mogę założyć że piaty / obręcze i inne w Giant Revolt będą co najmniej porównywalnie dobre lub lepsze od shimano / DT Swiss.

W takim razie nie ma się nad czym zastanawiać. Dzięki

Napisano
Cytat

Czyli mogę założyć że piaty / obręcze i inne w Giant Revolt będą co najmniej porównywalnie dobre lub lepsze od shimano / DT Swiss.

Czyli możesz założyć, że fabryczne koła są najsłabszym punktem każdego roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...