burz Napisano Czwartek o 13:52 Napisano Czwartek o 13:52 (edytowane) U majfriendów jest za 130 zł. Zastanawiam się też nad sporo tańszą CYCLAMI RVL01, i pal licho integrację z Garminem. Edytowane Czwartek o 13:57 przez burz Cytuj
Eathan Napisano Czwartek o 13:56 Napisano Czwartek o 13:56 @pecio czuje w kościach, że jak oceniasz to do mnie też inpostowy sznupek wpadnie Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 16:05 Napisano Czwartek o 16:05 (edytowane) 2 godziny temu, burz napisał: ........ i pal licho integrację z Garminem. @burz w tej kwestii jestem odmiennego zdania. Jak mam wachlować fizycznym " guzikiem " w dodatku ogumowanym w rękawiczkach aby przebić się do odpowiedniego trybu i to podczas jazdy .......... to wybieram naturalnie integrację z Garminem . Skoro powiedziałem "A" odnośnie zadnio-pupowego oświetlacza to wypada wydusić z siebie "Z" 😁. Po za tym tryb smart sam za mnie odwala robotę w odpowiednim dopasowaniu oświetlenia do danych warunków . @Eathan u mnie ładują paczkomat z rana to na " sucho " się pochwalę. Grubsza relacja późnym wieczorem ( potrzeba ciemności ) 😁 Na Gicie czytałem ożywczą " polemikę " Macy ( ten od SBL ) z Trimarkiem ( polski przedstawiciel Magene ) odnośnie "egzystencji" AT 1200/1600 w ramach SBL w ekosystemie Garmina. Chodzi o dodatkowe konfigurowalne tryby oraz dualizm owej egzystencji jako równocześnie Garmin i Magene ( tak to ujmując w uproszczeniu ) . Jutro będę fizycznie tryby identyfikował i na tej podstawie sklecę jakiś rozsądny wsad. @Eathan poczytaj technikalia tej Magenki i będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie jak rozsądnie " zaprogramować " działanie tego lampiona. Wizję swoja mam ale jak to mówią " kto pyta ten nie błądzi " 😉 Owocem będzie wsad z którego szersze grono może skorzystać . Edytowane Czwartek o 16:13 przez pecio Cytuj
Eathan Napisano Czwartek o 17:06 Napisano Czwartek o 17:06 No to VARIATKA poleciała pierwszy test. Prawie 45 km głównie po mieście. Trochę samego centrum, trochę bocznych dróg, był i kawałek lasu i trochę DDR-ek. Pewne jest, że wsad od @pecio działa idealnie. Lampki gasną jak nie jadę, przód odpala się jak ruszę z miejsca. Tył odpala się jak wykryje auto i wali po ślepiach ile wlezie. Działa też hamowanie i tunel. Do odczuć to w centrum miasta można oszaleć... Ale łapał auta na dwóch pasach, całkiem sporo. Potem złapał nawet tramwaj jadący z boku. Nie wiem, czy dobrze załapałem, ale: jak auto jedzie szybko to PIPCZY jak szalony, jak auto jedzie powoli to nie pipczył, przy rowerzystach (też wykrył) ale nie piszczy zupełnie. Chyba tylko ciężarówki nie testowałem @pecio co do tej Magen to poczytam i będę dawać znać. Zaskoczyło mnie, że u nas taniej kupisz niż na Ali. 1 Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 18:57 Napisano Czwartek o 18:57 (edytowane) @Eathan generalnie tego typu " ustrojstwo " co Varia nie jest dedykowane do szlajania się po mieście. Jak sam zauważyłeś idzie dostać pieXXXca . Pipczenie dezaktywuj bo oszalejesz. Zresztą co ja będę Tobie pisał .... pośmigasz z nią , załapiesz o co chodzi , przyzwyczaisz , zakochasz dozgonnie i jak ktoś pewnego dnia Tobie Varię zdemontuje to będziesz jechał jak bez jednej ręki . 😉😁 Dokładnie. Ceny u nas są na Magane i nie tylko zdecydowanie lepsze niż w Chinach. Zresztą już za chwilkę nic nie będzie się opłacało u nich kupować . Edytowane Czwartek o 19:02 przez pecio 2 Cytuj
olo850 Napisano Piątek o 07:14 Napisano Piątek o 07:14 @pecio @Eathan możecie napisać czy przy tej konfiguracji światełko tylne reaguje na rowerzystów? I jak działa ten tryb peleton (chyba taki jest) przy jeździe w więcej niż jedną osobę? Jak daję zmianę to wyłącza się światło? Strasznie mnie irytują rowerzyści na DDRach walący po oczach strasznie mocnym światłem przy braku takiej potrzeby, nie chciałbym dołączać do tego grona. Cytuj
DyktaTusek Napisano Piątek o 07:19 Napisano Piątek o 07:19 (edytowane) Mam pytanie o to poniżej bo durna inteligencja może p...ć. Pawda to poniżej? Choć próbowałem to organicznie nie cierpię kolejnego urządzenia czyli nawigacji rowerowych, 100x wolę smartfon na QuadLOcku, jak dłuższa jazda z powerbankiem w płetwie. Edytowane Piątek o 07:22 przez DyktaTusek Cytuj
Eathan Napisano Piątek o 08:16 Napisano Piątek o 08:16 @olo850 wykrywa rowerzystę. Zakładam, że się świeci lampka bo nie ma tutaj rozróżnienia auto/rower. @pecio popraw mnie jak jestem w błędzie. Co do trybu Peleton to po prostu słabiej świeci i nie razi jadących za Tobą. @DyktaTusek ta jest aplikacja Garmin Varia i w niej możesz używać radaru bez potrzeby posiadania komputerka. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 09:48 Napisano Piątek o 09:48 (edytowane) @olo850 Varia 820 wykrywa rowerzystów robi to też 515 i każdy inny radar. Ale tylko w 820 czyli tym najnowszym wypuście Garmina jeżeli masz sparowaną w BLE z Edge i to też tymi nowszymi to ten radar potrafi rozróżniać wielkość obiektów . Na tej podstawie można wysnuć kto za Tobą jedzie. W SBL w trybie smart będzie walić po oczach jeżeli wykryje ruch. Może to być samochód , tir, rower .Jeżeli jedziesz w grupie wtedy przełączasz w tryb manualny i klikasz opcję "PELETON " . @DyktaTusek prawdę rzecze Tobie ta AI z małym zastrzeżeniem ,że istnieje inna lepsza opcja do sterowania napisana przez Maca - SBL lub BLC Edytowane Piątek o 10:07 przez pecio 1 Cytuj
Eathan Napisano Piątek o 09:57 Napisano Piątek o 09:57 Zacnie to wygląda! W sensie Magene AT1600. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 10:05 Napisano Piątek o 10:05 @Eathan praktycznie to ma wielkość ogniwa 5000mA z małym naddatkiem z przodu na diodę i optykę. Wykonanie doskonałe , masywna aluminiowa obudowa / równocześnie radiator , łatwy dostęp do akumulatorka co wróży dobrze w kwestii długowieczności konstrukcji. Lepsze odcięcie od RN1500 choć nie idealne oraz bardziej rozproszona charakterystyka świecenia . Świeci też szerzej od Magiczki . RN 1500 może robić za "długie " . Tyle na razie na szybko. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 10:43 Napisano Piątek o 10:43 (edytowane) Na razie obczajanie trybów .Doskonale działa. Smarta ustawiłem tak : w dzień po przekroczeniu 5 km/h uruchomi się w trybie DZIENNE czyli mrugacz 600 lm. jak dojdzie do zmierzchu 😁 przejdzie automatycznie w tryb NOCNE i ze względów bezpieczeństwa po zatrzymaniu nie przestaje świecić dodam tryb TUNEL przejdzie wtedy do świecenia stałego w trybie "1000" ( do negocjacji po nocnych testach ) Jeżeli są jakieś sugestie to bardzo bym poprosił . Edytowane Piątek o 10:49 przez pecio Cytuj
Eathan Napisano Piątek o 11:10 Napisano Piątek o 11:10 Oddychające brzmi intrygująco Co do sugestii: Dzień po przekroczeniu 5 km/h uruchomi się w trybie DZIENNE czyli mrugacz 600 lm - dałbym więcej, ma być widać z daleka. Jednak trudno gdybać nie widząc różnicy w trybach, automatyczny stop jak się zatrzymamy. jeżeli bateria spadnie poniżej 50% - obniżenie trybu do 300 lumenów, warto rozważyć inny prób np. 70% bo jednak nocą światło przednie jest ważniejsze, Noc jak dojdzie do zmierzchu 😁 przejdzie automatycznie w tryb NOCNE i ze względów bezpieczeństwa po zatrzymaniu nie przestaje świecić. Tutaj warto rozważyć 600-1000 lumenów, nie ma sensu więcej. Oczywiście warto to sprawdzić w terenie. jeżeli bateria spadnie poniżej 40% obniżenie mocy do 600 lumenów, jeżeli bateria spadnie do 20% obniżamy moc do 300 lumenów Pozostałe tryb TUNEL przejdzie wtedy do świecenia stałego w trybie "1000" ( do negocjacji po nocnych testach ) Poza tym to chyba trudno coś więcej wymyślić. Jeżeli chodzi o przyciski to wydaje mi się, że chyba nie ma sensu ładować całości. Moim zdaniem wystarczy: Dzienny Nocny High - 1600 lumentów, Low - 300 lumentów, Tryb (S/M/N) + Off Czyli mamy 5 przycisków i to wg. mnie wystarczy. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 12:56 Napisano Piątek o 12:56 (edytowane) @Eathan zgadzam się , że jest Rokoko a nawet późny Barok i trzeba zredukować tą " butonologię ". Co do zmiany trybów to wszystko robiłem na fabrycznych i dla tego DZIENNE mają 600 a nie inaczej. Tak jest z całą pozostałą resztą . Owszem można teoretycznie stworzyć cztery własne tryby ale jeszcze nie dotarłem do tego etapu bo mnie mamusia w przedświątecznym ferworze trochu a nawet bardzo ściga . Przy tych mocach też mam w planach ograniczać czy "reglamentować " 😉zużycie baterii redukując tryby świecenia. Co do ustawienia odpowiednich trybów w smarcie to się dopiero wyjaśni podczas nocnych prób ( czy podkręcać lumeny czy też nie ) . Edytowane Piątek o 13:01 przez pecio 1 Cytuj
DyktaTusek Napisano Piątek o 14:17 Napisano Piątek o 14:17 4 godziny temu, pecio napisał: zastrzeżeniem ,że istnieje inna lepsza opcja do sterowania napisana przez Maca - SBL lub BLC Sorry, źle albo nie w pełni się chyba wyraziem. Mnie chodzi o to że w komputerku Garmin Varia tak fajnie pokazuje po bokach te paski z nadjeżdżającymi autami w formie kropek. Że na Android jest apka Garmina, którą można właczyć i mieć te kropki też wiem. Ale mnie się rozchodzi o taką sytuację. Jak już telefon to zdecydowanie wolę/są lepsze bo czytelniejsze i bardziej intuicyjne nawigacje typu Komoot czy Mapy.com. Ja chcę nawigować np na Mapach.com i mieć takie dwa transparentne paski po bokach pokazujące te auta z Varia czyli by druga w tle uruchomiona apka Garmina transparentnie nachodziła na inną czyli Pamy.com. A nie to lub to. I o to było pytanie, czy to możliwe. AI powiedziało że tak, ale coś mam podejrzenie że to nie jest możliwe, choć jak jest to będę miło zaskoczony i kupię sobie taki radar nawet jak bateria niewymienna. Cytuj
pecio Napisano Piątek o 15:51 Napisano Piątek o 15:51 @DyktaTusek nie ma takiej opcji . Można to ogarnąć w innej formie . Na telefonie masz tego swojego klamoota a np. zegarek na ręce będzie wibrował lub piszczał po wykryciu pojazdu . Tak żeby była taka nakładka z boku z kropkami na klamocie to się nie da . Takie cuda to tylko w Garminie lub innym szpeju innej firmy np. Wahoo ,Magene itd, Cytuj
ernorator Napisano Piątek o 15:55 Napisano Piątek o 15:55 Takie coś jeszcze w google widać https://suport.ridewithgps.com/hc/en-us/articles/4419008054299-Garmin-Varia 1 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 16:03 Napisano Piątek o 16:03 @Eathan powiem tak ....... zajeXXXXza. Coraz bardziej podoba mi się ta Magenka. Po zainstalowaniu OnelapFit można konfigurować oświetlenie. Mamy możliwość ustawienia czterech dodatkowych trybów. A możliwości konfiguracji to istna bajeczka . Można nawet zrobić sobie tryb aby kodem Morse'a wypikało światłem moje imię . 😁😉 A co najfajniejsze to od razu pokazuje jakie będzie zużycie akumulatora na danych ustawieniach. Poezja. Można tak optymalizować świecenie ,że z palcem w pupce zrobimy ponad 100 godzin działania. Jedyny ból jest taki , że przy zastosowaniu własnych trybów do wsadu SBL nie będzie to działać u Ciebie zgodnie z intencją autora. 1 Cytuj
burz Napisano Piątek o 16:23 Napisano Piątek o 16:23 (edytowane) @pecio A jak byś porównał Magene do Varia UT800 (cena nieistotna, interesuje mnie jakość)? Oczywiście integracja z radarem oraz licznikiem - nocą po lasach nie jeżdżę, w zasadzie w ogóle nocą nie jeżdżę wielogodzinne wyprawy dzienno-wieczorne drogowe i w terenie. Edytowane Piątek o 16:26 przez burz Cytuj
pecio Napisano Piątek o 19:13 Napisano Piątek o 19:13 Mały nie naukowy test. Do tego drzewa powalonego na drodze jest 30 metrów. @burz UT800 nie ma podejścia do tej Magenki . Jakość w obu przypadkach bardzo wysoka .W tej materii to nawet Garmin może się zawstydzić . Jakby na tej AT1600 widniało logo Garmina to cena byłaby "tysionc pińset" jak nie lepiej . Chinole odwalili kawał zajeXXXstej roboty. Cieszę się , że rośnie tak prężnie konkurencja sprzętowa. 1 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 19:25 Napisano Piątek o 19:25 @Eathan na asfalcie to nawet w trybie 1000lm jest super i powiem , że nic więcej nie potrzeba. Ta Magene świeci bardzo przyjemnie . Doskonale oświetla teren przed rowerem , szeroko i równomiernie. No i ta możliwość wyczarowania z niej każdego scenariusza błyskania 😁 1 Cytuj
burz Napisano Piątek o 19:31 Napisano Piątek o 19:31 (edytowane) Ok. A jak wygląda kultura świecenia obu tych lampek, czyli nie oślepianie jadących z naprzeciwka? Mocowanie przewiduję pod kierownikiem. AT, jak widzę po twoim zdjęciu, wali po gałęziach (choć nieco słabiej od RT)… Masz porównanie z UT? Edytowane Piątek o 19:35 przez burz Cytuj
pecio Napisano Piątek o 19:43 Napisano Piątek o 19:43 @burz W tej materii lepiej znowu wypada Magene. Jak masz w poziomie ja ustawioną to i tak rzuca światłem przed Ciebie na około 20-30 m . Na ścianie nie ma wyraźnego odcięcia ale widać , że optyka jest tak zrobiona aby snop leciał w dół . Jak zgaszą latarnie o 12 to wyjdę i zrobię foto na asfalcie . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi