Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

U majfriendów jest za 130 zł.

Zastanawiam się też nad sporo tańszą CYCLAMI RVL01, i pal licho integrację z Garminem.

Edytowane przez burz
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, burz napisał:

........ i pal licho integrację z Garminem.

@burz  w tej kwestii jestem odmiennego zdania.  Jak mam wachlować  fizycznym  " guzikiem " w dodatku ogumowanym  w rękawiczkach aby przebić się do odpowiedniego trybu  i to podczas jazdy .......... to wybieram naturalnie integrację z Garminem . Skoro powiedziałem "A" odnośnie zadnio-pupowego  oświetlacza to  wypada wydusić z siebie  "Z" 😁. Po za tym tryb smart   sam za mnie  odwala robotę w odpowiednim dopasowaniu oświetlenia do danych warunków .

@Eathan u mnie ładują paczkomat  z rana  to na  " sucho " się pochwalę.  Grubsza   relacja późnym wieczorem   ( potrzeba  ciemności ) 😁 Na Gicie  czytałem ożywczą   " polemikę " Macy  ( ten od SBL ) z Trimarkiem  ( polski przedstawiciel Magene ) odnośnie  "egzystencji"  AT 1200/1600   w ramach SBL w ekosystemie Garmina.   Chodzi  o dodatkowe  konfigurowalne tryby oraz   dualizm  owej egzystencji   jako równocześnie Garmin i Magene ( tak to ujmując w uproszczeniu ) .  Jutro będę  fizycznie tryby identyfikował   i na tej podstawie sklecę jakiś rozsądny  wsad.

@Eathan poczytaj    technikalia  tej Magenki   i będę  bardzo wdzięczny  za wszelkie sugestie  jak  rozsądnie  " zaprogramować "  działanie tego lampiona. Wizję swoja  mam  ale jak to mówią  " kto pyta ten nie błądzi " 😉  Owocem  będzie   wsad  z którego  szersze grono może skorzystać .

Edytowane przez pecio
Napisano

No to VARIATKA poleciała pierwszy test. Prawie 45 km głównie po mieście. Trochę samego centrum, trochę bocznych dróg, był i kawałek lasu i trochę DDR-ek. Pewne jest, że wsad od @pecio działa idealnie. Lampki gasną jak nie jadę, przód odpala się jak ruszę z miejsca. Tył odpala się jak wykryje auto i wali po ślepiach ile wlezie. Działa też hamowanie i tunel. 

Do odczuć to w centrum miasta można oszaleć... Ale łapał auta na dwóch pasach, całkiem sporo. Potem złapał nawet tramwaj jadący z boku. Nie wiem, czy dobrze załapałem, ale:

• jak auto jedzie szybko to PIPCZY jak szalony, 
  • jak auto jedzie powoli to nie pipczył, 
  • przy rowerzystach (też wykrył) ale nie piszczy zupełnie. 

Chyba tylko ciężarówki nie testowałem ;) 

@pecio co do tej Magen to poczytam i będę dawać znać. Zaskoczyło mnie, że u nas taniej kupisz niż na Ali. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@Eathan generalnie  tego typu  " ustrojstwo " co Varia  nie jest dedykowane do szlajania się po mieście. Jak sam zauważyłeś idzie dostać  pieXXXca .   Pipczenie  dezaktywuj   bo oszalejesz.   Zresztą co ja będę Tobie pisał  .... pośmigasz  z nią  , załapiesz o co chodzi , przyzwyczaisz ,  zakochasz  dozgonnie    i jak ktoś pewnego dnia Tobie Varię zdemontuje  to będziesz jechał  jak bez jednej ręki . 😉😁

Dokładnie.  Ceny u nas są na Magane i nie tylko  zdecydowanie lepsze niż  w Chinach.  Zresztą  już za chwilkę  nic  nie będzie się opłacało u nich kupować . 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 2
Napisano

@pecio @Eathan możecie napisać czy przy tej konfiguracji światełko tylne reaguje na rowerzystów? I jak działa ten tryb peleton (chyba taki jest) przy jeździe w więcej niż jedną osobę? Jak daję zmianę to wyłącza się światło?

Strasznie mnie irytują rowerzyści na DDRach walący po oczach strasznie mocnym światłem przy braku takiej potrzeby, nie chciałbym dołączać do tego grona.

Napisano (edytowane)

Mam pytanie o to poniżej bo durna inteligencja może p...ć. Pawda to poniżej? Choć próbowałem to organicznie nie cierpię kolejnego urządzenia czyli nawigacji rowerowych, 100x wolę smartfon na QuadLOcku, jak dłuższa jazda z powerbankiem w płetwie.

image.png.027a0a6d6c6f88697aac896f5efe8955.png

Edytowane przez DyktaTusek
Napisano

@olo850 wykrywa rowerzystę. Zakładam, że się świeci lampka bo nie ma tutaj rozróżnienia auto/rower. @pecio popraw mnie jak  jestem w błędzie. 

Co do trybu Peleton to po prostu słabiej świeci i nie razi jadących za Tobą. 

@DyktaTusek ta jest aplikacja Garmin Varia i w niej możesz używać radaru bez potrzeby posiadania komputerka. 

Napisano (edytowane)

20260403_113553.jpg

20260403_113728.jpg

20260403_113744.jpg

20260403_113808.jpg

@olo850   Varia 820 wykrywa rowerzystów  robi to też 515 i każdy inny radar.   Ale tylko w 820  czyli tym najnowszym wypuście Garmina  jeżeli masz  sparowaną  w BLE z Edge i to też tymi nowszymi  to ten radar potrafi rozróżniać wielkość obiektów .  Na tej podstawie  można  wysnuć   kto za Tobą jedzie.  W SBL  w trybie smart   będzie walić po oczach  jeżeli wykryje  ruch.  Może to być samochód , tir, rower   .Jeżeli jedziesz w grupie  wtedy przełączasz w tryb  manualny  i  klikasz  opcję  "PELETON "  . 

@DyktaTusek  prawdę rzecze Tobie ta AI  z  małym zastrzeżeniem  ,że istnieje inna lepsza opcja do sterowania   napisana przez Maca  - SBL lub BLC

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

@Eathan praktycznie to ma  wielkość ogniwa 5000mA z małym naddatkiem  z przodu na diodę i optykę.  Wykonanie doskonałe , masywna aluminiowa obudowa / równocześnie radiator , łatwy dostęp do akumulatorka  co wróży dobrze w kwestii długowieczności konstrukcji.   Lepsze odcięcie od RN1500  choć nie idealne oraz bardziej rozproszona  charakterystyka  świecenia . Świeci też szerzej od Magiczki . RN 1500 może robić za "długie " .  Tyle na razie na szybko. 

Napisano (edytowane)

Na razie obczajanie trybów  .Doskonale działa.  Smarta ustawiłem tak

•    w dzień  po przekroczeniu 5 km/h  uruchomi się w trybie  DZIENNE  czyli mrugacz 600 lm.
  •  jak  dojdzie  do zmierzchu 😁 przejdzie automatycznie  w tryb NOCNE   i ze względów bezpieczeństwa  po zatrzymaniu  nie przestaje świecić
  •  dodam  tryb TUNEL   przejdzie wtedy  do świecenia stałego   w trybie "1000"  ( do negocjacji  po nocnych testach ) 

Jeżeli  są jakieś sugestie to  bardzo bym poprosił . 

20260403_123916.jpg

Edytowane przez pecio
Napisano

Oddychające brzmi intrygująco ;) 

Co do sugestii:

Dzień

• po przekroczeniu 5 km/h  uruchomi się w trybie  DZIENNE  czyli mrugacz 600 lm - dałbym więcej, ma być widać z daleka. Jednak trudno gdybać nie widząc różnicy w trybach, 
  • automatyczny stop jak się zatrzymamy.
  • jeżeli bateria spadnie poniżej 50% - obniżenie trybu do 300 lumenów, warto rozważyć inny prób np. 70% bo jednak nocą światło przednie jest ważniejsze, 

Noc

•  jak  dojdzie  do zmierzchu 😁 przejdzie automatycznie  w tryb NOCNE   i ze względów bezpieczeństwa  po zatrzymaniu  nie przestaje świecić. Tutaj warto rozważyć 600-1000 lumenów, nie ma sensu więcej. Oczywiście warto to sprawdzić w terenie. 
  • jeżeli bateria spadnie poniżej 40% obniżenie mocy do 600 lumenów, 
  • jeżeli bateria spadnie do 20% obniżamy moc do 300 lumenów

Pozostałe

• tryb TUNEL przejdzie wtedy  do świecenia stałego w trybie "1000"  ( do negocjacji  po nocnych testach ) 

Poza tym to chyba trudno coś więcej wymyślić.

Jeżeli chodzi o przyciski to wydaje mi się, że chyba nie ma sensu ładować całości. Moim zdaniem wystarczy:

• Dzienny
  • Nocny
  • High - 1600 lumentów, 
  • Low - 300 lumentów, 
  • Tryb (S/M/N) + Off 

Czyli mamy 5 przycisków i to wg. mnie wystarczy. 

Napisano (edytowane)

@Eathan  zgadzam się  , że  jest Rokoko a nawet późny Barok  i trzeba  zredukować  tą " butonologię ".   Co do zmiany  trybów  to wszystko robiłem na  fabrycznych i dla tego  DZIENNE mają 600 a nie  inaczej. Tak jest z całą pozostałą resztą .  Owszem  można  teoretycznie  stworzyć  cztery własne tryby  ale jeszcze nie dotarłem do tego etapu  bo mnie mamusia  w przedświątecznym ferworze trochu a nawet bardzo ściga .   

Przy tych mocach też mam w planach  ograniczać  czy  "reglamentować "  😉zużycie  baterii redukując  tryby świecenia.  

Co do    ustawienia  odpowiednich trybów  w smarcie  to się dopiero wyjaśni podczas nocnych prób ( czy podkręcać lumeny  czy też nie ) .

20260403_145955.jpg

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano
4 godziny temu, pecio napisał:

zastrzeżeniem  ,że istnieje inna lepsza opcja do sterowania   napisana przez Maca  - SBL lub BLC

Sorry, źle albo nie w pełni się chyba wyraziem. Mnie chodzi o to że w komputerku Garmin Varia tak fajnie pokazuje po bokach te paski z nadjeżdżającymi autami w formie kropek. Że na Android jest apka Garmina, którą można właczyć i mieć te kropki też wiem. Ale mnie się rozchodzi o taką sytuację. Jak już telefon to zdecydowanie wolę/są lepsze bo czytelniejsze i bardziej intuicyjne nawigacje typu Komoot czy Mapy.com. Ja chcę nawigować np na Mapach.com i mieć takie dwa transparentne paski po bokach pokazujące te auta z Varia czyli by druga w tle uruchomiona apka Garmina transparentnie nachodziła na inną czyli Pamy.com. A nie to lub to. I o to było pytanie, czy to możliwe. AI powiedziało że tak, ale coś mam podejrzenie że to nie jest możliwe, choć jak jest to będę miło zaskoczony i kupię sobie taki radar nawet jak bateria niewymienna.

Napisano

@DyktaTusek nie ma takiej  opcji .  Można to ogarnąć w innej formie  . Na telefonie masz tego swojego klamoota  a np. zegarek na ręce będzie wibrował lub piszczał  po wykryciu pojazdu .  Tak żeby była taka nakładka z boku z kropkami  na klamocie  to się nie da . Takie cuda to tylko w Garminie lub innym szpeju innej firmy np. Wahoo ,Magene  itd, 

Napisano

@Eathan powiem tak ....... zajeXXXXza.  Coraz bardziej podoba mi się ta Magenka.    Po zainstalowaniu OnelapFit  można konfigurować   oświetlenie.  Mamy  możliwość  ustawienia  czterech dodatkowych trybów.  A możliwości konfiguracji  to istna bajeczka . Można  nawet zrobić sobie tryb  aby kodem Morse'a  wypikało światłem  moje imię . 😁😉  A co najfajniejsze  to od razu pokazuje  jakie będzie zużycie akumulatora na danych ustawieniach. Poezja.  Można tak optymalizować   świecenie  ,że  z palcem w pupce  zrobimy ponad 100 godzin działania.  Jedyny ból  jest taki  , że przy zastosowaniu   własnych trybów  do wsadu SBL   nie będzie to działać u Ciebie zgodnie z intencją autora. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@pecio A jak byś porównał Magene do Varia UT800 (cena nieistotna, interesuje mnie jakość)? Oczywiście integracja z radarem oraz licznikiem - nocą po lasach nie jeżdżę, w zasadzie w ogóle nocą nie jeżdżę ;) wielogodzinne wyprawy dzienno-wieczorne drogowe i w terenie.

Edytowane przez burz
Napisano

Mały nie naukowy test. Do tego drzewa powalonego na drodze jest 30 metrów.

20260403_202550_1.jpg

20260403_202515_1.jpg

@burz UT800  nie ma  podejścia do tej Magenki .  Jakość w obu przypadkach bardzo wysoka .W tej materii to nawet Garmin  może się  zawstydzić .  Jakby na tej AT1600 widniało logo Garmina to  cena byłaby  "tysionc pińset"  jak nie lepiej . Chinole odwalili kawał zajeXXXstej roboty.   Cieszę się , że rośnie tak prężnie konkurencja sprzętowa.  

• +1 pomógł 1
Napisano

@Eathan na asfalcie  to nawet  w trybie 1000lm  jest super i powiem , że  nic więcej nie potrzeba.  Ta Magene świeci bardzo  przyjemnie . Doskonale oświetla  teren przed rowerem    , szeroko i równomiernie.     No i ta możliwość  wyczarowania  z niej   każdego scenariusza   błyskania 😁

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ok. A jak wygląda kultura świecenia obu tych lampek, czyli nie oślepianie jadących z naprzeciwka? Mocowanie przewiduję pod kierownikiem.
AT, jak widzę po twoim zdjęciu, wali po gałęziach (choć nieco słabiej od RT)… Masz porównanie z UT?

Edytowane przez burz
Napisano

@burz W tej materii lepiej znowu wypada Magene.  Jak masz w poziomie  ja ustawioną  to i tak  rzuca światłem  przed Ciebie na około 20-30 m   . Na ścianie nie ma wyraźnego odcięcia ale widać , że optyka jest tak zrobiona  aby snop leciał w dół .   Jak zgaszą latarnie o 12  to wyjdę i zrobię foto na asfalcie .