kouczan Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia W dniu 4.04.2025 o 21:18, pecio napisał: A z tym New Files to jajka - istny trójkąt bermudzki . Wkleisz i wszystko znika. Nie ma opcji modyfikacji tego co tam wrzucimy. A nadal wrzucane pliki gpx do folderu z kursami nie są widziane. Robię małego doktorata teraz. Kapryśne - za kolejnym podłączeniem New Files zatrybiło . I tak dalej jaja. Niby skasowałem a w Garminie dalej jest i nic nie można z nim zrobić. Z poziomu Edka nie ma opcji usunięcia. Dokładnie. Wrzuciłem tam testowo plik ze swoimi POI i ładnie zaimportował je na mapę. Plik z folderu zniknął, a ja nie mogę usunąć za diabła zaimportowanych POIów. Cytuj
pecio Napisano 10 Kwietnia Napisano 10 Kwietnia Szukaj w folderze Kursy . Z New Files został przekonwertowany i pewnie tam umieszczony albo w innych dedykowanych . Napisz co ustalisz i jak coś będziemy działać. Cytuj
Eathan Napisano 13 Kwietnia Napisano 13 Kwietnia Ciekawostka taka. Pytanie, czy u Was też tak się stało. Wczoraj zakończyłem aktywność. Jak zwykle poleciała do chmury Garmin Connect. Nie została przesłana do Stravy. Czasem tak bywało i wtedy wystarczyło wejść na Connecta, otworzyć aktywność, kliknąć zębatkę, pobrać GPX i potem ręcznie dodać do Stravy. Tyle, że od wczoraj Eksport do GPX i TCX nie działa. Klikam i nic się nie dzieje. Żadne pliki nie są eksportowane i finalnie pobierane na komputer. Cytuj
Yacca Napisano 14 Kwietnia Napisano 14 Kwietnia Mam pytanie lekko odbiegające od tematu wątku - połączenie EE2 z pasem pomiaru tętna HRM-Dual. Dzisiaj robiłem test na maksymalne tętno i tuż po jego zakończeniu, gdy zwolniłem aby wyrównać oddech, EE2 chwilami nie pokazywał wartości pulsu. Podczas testu nieustannie pokazywał, ale mam wątpliwości czy cały czas była wyświetlana (i rejestrowana) poprawna wartość. Mam wrażenie, że EE2 gdy są problemy z sygnałem przez jakiś czas wyświetla ostatnią wartość i dopiero po chwili pokazuje "---". Gdy obejrzałem wykres tętna w aplikacji Garmin na PC to wygląda on podejrzanie - np. stała wartość przez 45s, wzrost pulsu o 4 w ciągu 12s i znów stała wartość przez kilkadziesiąt sekund. Takie dziwne wartości są w drugiej połowie testu, gdy już byłem spocony a zaobserwowałem, że problemy pojawiają się właśnie gdy skóra jest mokra. Tak więc mam wątpliwość co do uzyskanych wyników. Stąd pytanie - czy znacie jakąś aplikację która pokazuje kiedy sensor nie przesyła danych abym wiedział jak wiarygodne są otrzymane wartości. Szukałem w Google Play oraz w wyszukiwarce ale na nic nie trafiłem. Cytuj
chopmaz Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia @pecio ostatnia jazda i przy nawigiwaniu co kilkanaście/kilkadziesiąt km nagły restart Garmina. Trasa wrzucona jak zwykle przez rwgps w urządzeniu. Nie miałem z tym problemów na starszej wersji oprogramowania. Spotkałeś się z tym? Cytuj
Eathan Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia @chopmaz wczoraj bez trybu nawigowania, ale w trakcie rejestracji też zaliczyłem restart. Po powrocie do domu zrobiłem aktualizację softu. Obecnie mam 27.10 w ramach kanału Beta. Zobaczymy, czy restart pojawi się ponownie. Cytuj
pecio Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Ja też jestem na najnowszej betce i nie mam problemów. Pytanie co masz odpalone bo może coś się gryzie. Edytowane 17 Kwietnia przez pecio Cytuj
Raflu Napisano 17 Kwietnia Napisano 17 Kwietnia Cześć wszystkim. Dopiero zaczynam przygodę z urządzeniami Garmina i nie do końca wszystko jeszcze ogarniam, więc pytanie może wydawać się głupie. Nie wiedząc dokładnie kładnie czego potrzebuje kupiłem edge 1040(raczej na wyrost), i sparowałem go z czujnikiem prędkości/kadencji. No i mam problem z mierzeniem/wyswietlaniem przejechanego dystansu. Ile bym nie zrobił zawsze pokazuje 0. Czy może to być związane z tym że dodatkowy sensor wykorzystuje jako pomiar kadencji? Jezeli tak, to czy jest możliwość aby urządzenie zaczytywało przejechany dystans po GPS a nie na podstawie podłączonych dodatkowych sensorów( a mimo to nadal pomiar kadencji był aktywny)? Cytuj
Eathan Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia @Raflu rozumiem, że odpalasz na Garminie aktywność? Chodzi o wybranie profilu roweru i naciśnięcie prawego dolnego przycisku tak, że pojawi się na ekranie zielona strzałka? Jaki czujnik podłączyłeś? Czy on pokazuje Ci kadencję podczas jazdy? Cytuj
pecio Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia (edytowane) @Raflu musisz ustawić / sprawdzić w systemie obwód koła i opcje aby pomiar leciał z czujnika a nie z gpsa. Teoretycznie Garmin sam sobie kalibruje obwód koła podczas pierwszej jazdy ale jak to w tej firmie różnie może być. I zawsze uruchamia / zatrzymuj j stosowną aktywność jak chcesz mieć "nakarmionego" Connecta . @chopmaz nie dublują się mapy ? Edytowane 18 Kwietnia przez pecio Cytuj
Raflu Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 3 godziny temu, Eathan napisał: @Raflu rozumiem, że odpalasz na Garminie aktywność? Chodzi o wybranie profilu roweru i naciśnięcie prawego dolnego przycisku tak, że pojawi się na ekranie zielona strzałka? Jaki czujnik podłączyłeś? Czy on pokazuje Ci kadencję podczas jazdy? 😅 heh ja to jednak ograniczony jestem 😅 W danym profilu wybierałem tylko trasę o klikałem “Jedź” zadowolony z siebie… ale o wciśnięciu przycisku aktywności już nie pomyślałem 😅 Kadencje podczas jazdy pokazuje jak należy… 1 Cytuj
chopmaz Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia 3 godziny temu, pecio napisał: nie dublują się mapy ? No właśnie nie. Po którejś aktualizacji odpaliły się wszystkie i podczas jazdy i nawigowania Garmin co chwila się wieszał i musiałem go resetować ręcznie. Teraz jest tylko osm i Garmin po prostu sam się resetuje. Cytuj
michalr75 Napisano 18 Kwietnia Napisano 18 Kwietnia W jaki sposób można szybko usunąć kilka bądź kilkanaście kursów z Edge? Cytuj
chopmaz Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu W dniu 17.04.2025 o 13:46, chopmaz napisał: @pecio ostatnia jazda i przy nawigiwaniu co kilkanaście/kilkadziesiąt km nagły restart Garmina. Trasa wrzucona jak zwykle przez rwgps w urządzeniu. Nie miałem z tym problemów na starszej wersji oprogramowania. Spotkałeś się z tym? @pecio nowe dane Wgrałem zrobiony w rwgps plik fit po kablu do Garmina. Przy nawigowaniu zauwazyłem ze resetuje tylko wtedy gdy jest aktywna mapa. Przy ekranie danych nic się nie dzieje, przed zakrętem informuje jak należy. Korzystam z map osm, stary plik skasowany, na jego miejsce nowy. Co mogę zrobić? Reset fabryczny? Gwarancja? Kosz na śmieci? ;) Cytuj
pecio Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Jaką masz wersję softu (26.18) ? Obstawiam , że coś w tej materii nie gra. Czyli jak rozumiem podczas nawigacji jak przewiniesz ekrany do mapy to wtedy się sypie ? Map Garminowskich nie masz w pamięci ? Wszystko usunięte i tylko OSM Polski ? Jak tak to spróbuj zrobić "hard reset". Cytuj
chopmaz Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu tak, wersja 26.18 jechal ze mna kolega z 540 i tą samą wersją i wszystko działało tak, jesli jest ekran z danymi, nic nie wywalało, kiedy było przewiniete do mapy już tak Mapy garminowskie mam odznaczone, ale nie kasowałem ich. Jest tam trochę tego Cytuj
pecio Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Może się gryzą jakoś. Na próbę te Garmina mapy wytnij i zapisz na kompie. Wszystkie obrazy .img oprócz tego twojego OSM. Zobaczymy czy po tym będzie ok. 1 Cytuj
chopmaz Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @pecio a powiedz mi, bo w konfiguracji mapy map Garmin climb pro, Trailforks, Garmin Cycle map, Worldwide DEM, To wszystko do wycięcia pójdzie? Co się kryje w katalogu głównym jako img? Tylko mapy? Cytuj
Eathan Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu ehh naszło mnie by zmienić ustawienie Smart Bike Light i lampek Flare i ION RT na moim EDGE. Zrobiłem sobie nowy config na stronie https://maca88.github.io/SmartBikeLights/ Potem wgrałem do EDGE i nie działa. Wywala błąd ERROR 3. No to jak przystało na prosa obejrzałem raz jeszcze poradnik na YT i nadal ERROR 3. Finalnie muszę wrócić do opcji sterowania ręcznego. Dodatkowo na panelu nawet nie mogę ustawić opisów i mam numerki 😆 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi