Skocz do zawartości

[kaseta] 12 rzędowa szosowa Shimano w MTB?

Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam tak w dwóch rowerach. Działa to tak - na 80%.
W jednym rowerze jest chińska kaseta 11-32, korba 44-32-22, przerzutka SLX 675, manetka eagle
W drugim jest też chińska kaseta, ale tutaj 11-34, korba 40-28, przerzutka deore 6000, manetka ltwoo

W obu przypadkach zmieniłem b-linki w przerzutkach na takie z Zee-DH - które przybliżają przerzutkę do kasety i obie przerzutki mają kółeczka prowadzące z wysokimi zębami.

W tryplu odgięcie łańcucha na przełożeniu 44-32 jest tak duże, że łańcuch spada w obu kierunkach. W obu rowerach wodzik przerzutki jest ciut za szeroki względem łańcucha i wymaga bardzo precyzyjnej regulacji. Biegi wchodzą w większości przypadków dobrze, ale zdarza się, że jest to trochę leniwe. Testowane z łańcuchami Shimano, Eagle, KMC i jakimś chińczykiem. Jeszcze muszę stestować łańcuch flat-top SRAMa.

Ogólnie - liczba biegów jest super, ale precyzja działania jest akceptowalna. Miałem lepiej działające napędy. Zajadę kasety to pewno wrócę do 10 rzędowego napędu. Oczywiście - mamy tutaj chińskie kasety - więc pewno gorzej działające niż oryginalne Shimmy.

Napisano

Nie będzie działać tak jakbyś sobie życzył. Szosowe kasety są szersze od MTB a co za tym idzie inna jest indeksacja  w manetkach.

Napisano

Napisz jeszcze w którym miejscu są szersze bo jak ktoś to przeczyta to co napisałeś to może wziąć to dosłownie i pomyśli że cała kaseta jest szersza.

Żeby ten eksperyment udał się z kasetą  Shimano 105 CS--R7100 12rz 11-34T, to trzeba zastosować bębenek HG spline L road, lub HG spline L2 road. Kwestia następna to jest potrzebna tylna przerzutka o bardzo małym zakresie działania, może taka SLX RD-M7120 dała by radę ale nie ma pewności, prawdopodobnie coś z poprzedniej generacji jak XT RD-M8000 GS lepiej by sobie poradziła. Można również próbować dobrać niestandardową długość łańcucha, ale to trzeba zrobić na zasadzie prób i błędów aż trafi się w optymalną długość przy której napęd pracuje najlepiej.

Napisano

Np. 11 rzędowa MTB jest węższa o niecałe 2 mm od kasety szosowej. Inne są rozstawy  między  poszczególnymi koronkami. ( Te ok.2mm podzielić przez 10 odstępów. Jest to mało ale cierpi na tym precyzja)

Napisano

Ta kaseta o której piszesz ma zdejmowaną podkładkę dystansową. Ale zmierz inną typową kasetę szosową i MTB.

Kaseta 11 szosa - skok kasety 3.74 , grubość zębatki  1,6, podkładka 2,1

Kaseta 11 MTB - skok kasety 3,9 , grubość zębatki 1,6 , podkładka 2,3

@Leonidas masz jeszcze jakieś pytania ?

Napisano

Nie brnij już w to dalej, zrozum że nie masz racji. Koronki i dystanse w kasetach MTB i szosowych 11rz. mają te same grubości. Szerokość całkowita kasety MTB i szosowej jest taka sama, różnica polega na wewnętrznej długości montażowej kasety MTB i szosowej, długość montażowa kasety szosowej jest o 1,85mm większa, przykład kasety 105 który podałem powyżej jest wyjątkiem, gdyż ostatnia największa koronka 34T pozwoliła na zaprojektowanie wewnątrz pająka który skrócił tę odległość i dzięki temu kilka gramów zaoszczędzono co w rowerze szosowym jest pożądane, ta kaseta była też ukłonem w stronę rowerów grawelowych które mają bębenki typu HG M o krótszej długości montażowej.

Napisano

@leejoonidas zmierz obie kasety to zobaczysz ,że się mylisz . Odstępy w szosowej 11 to 3,74 mam. W MTB11 to 3,9 mm. Grubości koronek są takie same 1,6 mm. Jak nie masz sprzętu pomiarowego to napisz do suportu Shimano i potwierdzą to co napisałem. Pomijam  już szczegóły konstrukcyjne obu kaset.

Napisano

Leejoonidas +1. Odstępy miedzy zębatkami kasety road i mtb są dokładnie takie same. Kasety są zamiennie kompatybilne.

Screenshot 2023-12-29 at 19-11-49 image s 1000x700 (obraz WEBP 933×700 pikseli).png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...