Marek0855 Napisano 28 Grudnia 2023 Napisano 28 Grudnia 2023 Witam, mam problem z łożyskami w wahaczu mojej ramy Kellys noid 90 z roku 2016, otóż oddałem go raz do serwisu na wymianę łożysk i po miesiącu się rozsypały, potem stwierdziłem że serwis musiał to źle zrobić, dlatego kupiłem łożyska w sklepie z łożyskami oraz wymieniłem tym razem sam, również długo nie wytrzymały i się rozsypały, potem kupiłem SKF bo słyszałem że są dobre i również się rozsypały, wie ktoś czym to może być spowodowane, dodam tylko że jeżdżę sobie na nim po mieście obecnie a nie po trasach więc tym bardziej mnie to zastanawia dlaczego tak się dzieje
Brombosz Napisano 29 Grudnia 2023 Napisano 29 Grudnia 2023 Jakie dokładnie łożyska kupiłeś? Jak i czym je wbiłeś/wprasowałeś? Tutaj jakość ma znaczenie. Do tego może damper to już jest drewno, które nie działa?
Marek0855 Napisano 29 Grudnia 2023 Autor Napisano 29 Grudnia 2023 Łożyska to SKF 61802-2RS1, wbijałem je poprzez dźwignie zbudowaną z śrubki, nakrętki i podkładki oraz zewnętrznego pierścienia poprzedniego łożyska tak aby nie naciskać na kuleczki lub wewnętrzny pierścień z wbijanego łożyska, damper to rockshox vivid R2C i sprężyna chodzi bardzo mięciutko, zauważyłem również że na 8 łożysk w ramie tylko 4 stale ulegają uszkodzeniu a pozostałe 4 od roku nie dają śladów uszkodzenia
Marek0855 Napisano 3 Stycznia 2024 Autor Napisano 3 Stycznia 2024 W dniu 29.12.2023 o 03:09, Brombosz napisał: Jakie dokładnie łożyska kupiłeś? Jak i czym je wbiłeś/wprasowałeś? Tutaj jakość ma znaczenie. Do tego może damper to już jest drewno, które nie działa? Dokręciłem sprężynę żeby była twardsza, kupię łożyska i dam znać za miesiąc czy coś pomogło, chociaż wolałbym jeździć na miększej
Brombosz Napisano 4 Stycznia 2024 Napisano 4 Stycznia 2024 Ważne żeby te łożyska były nierdzewne, odpowiedniej kategorii i miały odpowiednio nałożone dobrego smaru. Jak wymienisz, to na zaciśniętym przednim hamulcu, poszukaj luzów trzymając za siodło albo ramę i lekko poruszając góra/dół. Najłatwiej wyczuć. Jak jakiś jest to przyczyny szukasz dalej. Tuleje jakieś przy wahaczu (jak tam są?) nie są powycierane? No i czy dokręcone według zaleceń?
Marek0855 Napisano 4 Stycznia 2024 Autor Napisano 4 Stycznia 2024 Cytat Jak wymienisz, to na zaciśniętym przednim hamulcu, poszukaj luzów trzymając za siodło albo ramę i lekko poruszając góra/dół. Najłatwiej wyczuć. Jak jakiś jest to przyczyny szukasz dalej. Luz jest jak się łożyska właśnie rozsypią, a po wymianie nie ma wcale luzu Cytat nałożone dobrego smaru Smaru nie nakładem bo myślałem że już będzie fabrycznie ale spróbuję też nałożyć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.