Skocz do zawartości

[3 000zł] Rower Miejski/Trekking dla seniora

skow3r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Poszukuję roweru dla seniora do okazjonalnych wycieczek po asfalcie/utwardzonych drogach w lesie.
Głównym problemem jest waga seniora ~ 140 KG (wzrost 175 cm). 
Co polecacie w takim budżecie? Szukać czegoś nowego czy może lepiej kupić używany rower a lepsze marki? 

Dzięki za pomoc. 

Napisano

Oj było trochę tematów o rowerach dla ciężkich jeźdźców . Poszukaj bo były tam konkretne modele .  Z tego co pamiętam z polskich rowerów Unibike deklaruje wytrzymałość 140kg ale to jest( zawsze !) waga rowerzysty+roweru . Czyli już jest przekroczona . Myślę , że przy spokojnej jeździe wytrzyma tzn tak wynika z opisu użytkowników  . Z zagranicznych Trek 136kg , Giant 140 lub więcej ale to w zależności od rodzaju roweru . W Decathlonie jest jakiś turystyczny rower do 170kg czy coś koło tego ale na pewno droższy niż 3tyś . Większość rowerów ma max obciążenie 120kg .

Napisano

Jeżeli górna rura nie jest problemem to rower godny polecenia. Napęd jest dość twardy - kwestia w jakim terenie będzie się poruszał przyszły użytkownik.

Napisano
6 godzin temu, skow3r napisał:

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym modelem:

Rower sam w sobie jest ok ale pozycja na nim będzie dość pochylona (jak na trekkinga) a jeśli ktoś przy takim wzroście waży 140 to brzuch będzie mocno przeszkadzal

Napisano

Ten z OLX jest w rozmiarze L - za duży na 175cm .

Trek max obciążenie 136kg . Nie mówię że nie ale kupujący musi zdawać sobie sprawę z ryzyka .

Napisano

Wybacz może się źle wyraziłem. W męskich rowerach z prostą ramą Tacie ciężko jest wejść na rower ze względu na wiek i otyłość. Testował podobnego Scotta co z linku i było w miarę ok.
Był również w Decathlonie i mierzył takie rowery jak z Twojego linku ale powiedziano mu, że z taką ramą to są tylko damskie i nie będzie dla niego rozmiaru.
Wydaje się, że taka rama byłaby idealna (tylko rama, tak wiem że to elektryk ;p) :

image.png.087d8aa251136440d8b80b0c7809a429.png

Kolejny problem jest to, że w okolicach Radomia nie ma żadnych szans znaleźć w sklepie np. Unibike aby przymierzyć. 

Napisano
Cytat

mierzył takie rowery jak z Twojego linku ale powiedziano mu, że z taką ramą to są tylko damskie i nie będzie dla niego rozmiaru.

Że co? 🤣 Przecież ta M`ka lub L`ka jest na niego... Oczywiście podałem to tylko jako przykładowy model, budżetowy. Chociaż... Zawsze można kupić porządne koła, które w 99% rowerów będą liche. 

Zerknij na https://www.unibike.pl/flasheqlds.html

Napisano

Sam mam Unibike Flash 2022 z prostą ramą i jestem z niego zadowolony. 
Problem jest taki, że Ojciec musi ten rower przymierzyć bo inaczej go nie kupi. Trzeba będzie się chyba przejechać do stolicy. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wracam do tematu. 

W lokalnym sklepie Ojcu sprzedawca chce wcisnąć któryś z tych modeli:

rower-maxim-2-3 

tabou-kinetic-2-0

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi rowerami? Ja niestety nie kojarze tych firm.

Z racji postury taty w sklepie zaproponowali mu, że mogą mu w tych rowerach wymienić przednia piastę na jakąś japońska i dostosować obręcze do jego wagi. Czy to jest możliwe Czy jednak scam?

Napisano
Cytat

Z racji postury taty w sklepie zaproponowali mu, że mogą mu w tych rowerach wymienić przednia piastę na jakąś japońska i dostosować obręcze do jego wagi. Czy to jest możliwe Czy jednak scam?

Dobre koła to kosztują tyle co te rowery.

Cytat

W lokalnym sklepie Ojcu sprzedawca chce wcisnąć któryś z tych modeli:

rower-maxim-2-3 

tabou-kinetic-2-0

Ogólnie to żadnego bym nie wziął z uwagi na brak tarcz. Tabou to już w ogóle dramat bo na wolnobiegu

Jeśli chcesz się kręcić w okolicach 2k to tylko używki, nie kupisz sensownej nówki

BTW popatrz na to, były krakowski rower miejski. Ciężkie jak cholera ale napęd na wale, nexus 3 i ogólnie jest to pancerny sprzęt. Za takie pieniądze to można i bez przymiarki kupić https://www.olx.pl/d/oferta/rower-wavelo-agroturystyka-CID767-IDJD0sV.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...