Sedini Napisano 16 Grudnia 2023 Napisano 16 Grudnia 2023 Witam Państwa Szukam roweru miejskiego dla cioci która ma kilka wymagań: -Hamulec nożny lub możliwość konwersji na hamulce hydrauliczne (ciocia ma słaby uścisk ze względu na uraz nadgarstka) -koła 28 cali -"tylko nie biały" -niska rama rower który wizualnie przypadł cioci do gustu to: INDIANA X-Cross 3.0 D17 damski Czarno-turkusowy 2023 https://rowery-indiana.pl/rowery/rowery-cross/x-cross-30-d17-damski-czarno-turkusowy-2023?fbclid=IwAR3mC_aIvYjXWprGLYUgJTuRCCU14R3NDZ6gBQtST1oNG45R20XY6FB4Wn0 Z góry dziękuję za pomoc
Mihau_ Napisano 16 Grudnia 2023 Napisano 16 Grudnia 2023 Ja wiem, że 2k to żaden budżet ale Cytat Waga z opakowaniem [kg] 18.5 bez jaj Popatrz na to https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-500-lf-niska-rama/_/R-p-336198?mc=8669961&c=Czerwony_Bordowy
Sedini Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Napisano 17 Grudnia 2023 Waga samego roweru 15.5 kg a ten polecany przez Pana 14.4 więc nie duża różnica.
Wojcio Napisano 17 Grudnia 2023 Napisano 17 Grudnia 2023 Indiana ma przynajmniej hydrauliczne hamulce. Ale ważniejsze - jak ogólnie sprawna jest szanowna ciocia? Czy poza oglądaniem w necie przymierzała się do rowerów. Głównie chodzi mi o pozycję. Np. moja żona, która jest też ciocią dla swojego siostrzeńca preferuje rower miejski z dość sportową pozycją, a inne ciocie wolą siedzieć prosto, bo np. nadgarstki nie wytrzymują obciążenia. Jak ta ciocia ma problem z nadgarstkiem to może powinna mieć bardziej klasyczny rower miejski z wyprostowaną pozycją. Druga sprawa to błotniki i osłona łańcucha - ważne do jazdy w mieście w normalnym ubraniu. To przykład mieszczucha na problemy z nadgarstkami. https://www.decathlon.pl/p/mp/romet/2228542-20-l-rower-romet-art-deco-eco-rozowy-mat-koszyk/_/R-p-3c1c4426-efd6-4957-8170-9ae2761bf587?mc=3c1c4426-efd6-4957-8170-9ae2761bf587_c24&c=Różowy
Molekpl Napisano 17 Grudnia 2023 Napisano 17 Grudnia 2023 Ten ładny https://www.fahrrad.de/kona-coco-M1303969.html?vgid=G1944907#cgid=37208 Fajne napęd 39 / 11:32
WaGiant Napisano 17 Grudnia 2023 Napisano 17 Grudnia 2023 Wzrost , wiek i waga ( no tak orientacyjnie ) , dotychczasowe doświadczenia - czy ma rower , jaki , gdzie i ile jeździ . Do czego ma służyć , tzn tylko jazda po mieście , rekreacja , wycieczki ? Klasyczne mieszczuchy z wyprostowaną pozycją słabo sprawdzają się na dłuższych trasach . Tzn myślę że 20km takim rowerem to już dużo . Z drugiej strony rower wybrany przez ciocię nadaje się do turystyki ( po założeniu bagażnika ) i rekreacji . Typowo do miasta rower powinien mieć błotniki , nóżkę , bagażnik , nie od rzeczy jest piasta z prądnica . Czyli można spojrzeć na rowery trekkingowe .
Greg1 Napisano 17 Grudnia 2023 Napisano 17 Grudnia 2023 Pewnie ciocia jest młodą, max 40-letnią laską a Wy tu proponujecie jakieś rowery dla staruszek z nadgarstkami powykręcanymi reumatyzmem 😁
Sedini Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Napisano 18 Grudnia 2023 W dniu 17.12.2023 o 12:56, WaGiant napisał: Wzrost , wiek i waga ( no tak orientacyjnie ) , dotychczasowe doświadczenia - czy ma rower , jaki , gdzie i ile jeździ . Do czego ma służyć , tzn tylko jazda po mieście , rekreacja , wycieczki ? Klasyczne mieszczuchy z wyprostowaną pozycją słabo sprawdzają się na dłuższych trasach . Tzn myślę że 20km takim rowerem to już dużo . Z drugiej strony rower wybrany przez ciocię nadaje się do turystyki ( po założeniu bagażnika ) i rekreacji . Typowo do miasta rower powinien mieć błotniki , nóżkę , bagażnik , nie od rzeczy jest piasta z prądnica . Czyli można spojrzeć na rowery trekkingowe . Wzrost 162 cm waga około 60 kg noga wewnętrzna strona 75cm 56 lat Ciocia podjedzie do decathlonu bo jest w mieście obok i sprawdzi różne ramy. Co do sprawności to ciocia jest sprawna i nie ma nadwagi. Co do błotników i nóżki mogę jej zamontować z tym nie będzie problemu. Myślę że ciocia jednorazowo nie przejedzie więcej jak 20km.
WaGiant Napisano 19 Grudnia 2023 Napisano 19 Grudnia 2023 Przy takim wzroście damska 17tka powinna być ok . Chyba że rama jest długa , wtedy można by zmienić mostek na krótszy . Myślę o tym rowerze wybranym przez Ciocię . Budżet nisko ustawiłeś więc cudów nie można się spodziewać . Jeśli rower ma służy do dojazdów i rekreacji , małej turystyki to powinien się sprawdzić . Ma kilka słabszych punktów - łańcuch (ale to drobnostka) i amortyzator ..... no raczej atrapa będzie . Ten z Deca też jest sensowny . Ma prosty ale w zupełności wystarczający napęd , amor raczej podobnej klasy i mechaniczne tarczówki . Nie wiem jak te mechaniki mają się do nadgarstków cioci ale bez próby nie skreślał bym ich . Aha, najważniejsze żeby się podobał i był wygodny . Jaka przerzutka , ile biegów , nawet waga jest mniej , a czasem w ogóle nie istotne . Czyli zachęcam do przymiarki i zakupu w sklepie stacjonarnym . Aha 2 przy takiej wadze nie upierał bym się przy kasecie ( choć na pewno jest lepsza ), jeśli będzie 7mio rzędowy wolnobieg to też da radę .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.