Skocz do zawartości

[+/-12k] Endurance

Mikolaj97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej :) 

Do tej pory jeździłem 3 lata na Four Cornersie i ten okres zweryfikował moje potrzeby. Jeżdżę mniej więcej 70/30 asfalt/gravel, dlatego wydaje mi się, że endurance w tym przypadku będzie najlepszą opcją.

Oczywiście poszukuje czegoś szybszego, zwinniejszego, ale wciąż nie odmawiając sobie lekkiego szutru. 

Warunkiem oczywiście jest carbon i shimano 105 jako minimum dla grupy napędowej.
W tej chwili pod uwagę biorę: 
Canyona Endurance CF 7 - około 12,5k z wysyłką 
Trek Domane SL 5 Gen 4 - tutaj jego cena wynosi na ten moment 15k, ale liczyłbym na wynegocjowanie i zbicie ceny do 12,5 - 13k. Ekipa z DoboszSPORT w Krakowie jest do tego skłonna :)

Czy canyon wydaje się być rozsądną opcją? Boje się tej zintegrowanej kierownicy z mostkiem i braku regulacji dla mojej pozycji na rowerze. Jak to jest też z rozmiarówką Canyona, mam 192 cm wzrostu, a wewnętrzną długość nogi to 90,5 - 91 cm. Ich wyliczenia wskazują na XL, jednak jestem na pograniczu razem z L i nie wiem czy w tym przypadku powinienem brać rozmiar mniejszy, czy jednak zaufać Canyonowi i jego matematyce.

Nie zawracam sobie głowy rozmiarem TREKA, bo tego na pewno pojechałbym najpierw przymierzyć do sklepu. Z canyonem niestety nie mam takiej możliwości.

Poza tym co napisałem, jest jeszcze jakaś sensowna alternatywa dla dwóch wyżej wymienionych rowerów?

Z góry dzięki za pomoc :) 

Napisano

To propozycja poniżej limitu: Marin Gestalt 2,5 z tym że nie ma go już w roku modelowym 2023 i 2024 (Marin chyba uprościł ofertę i pozostał tylko Gestalt 2 ale zamiast Tiagry i mechanicznych hamulców dostał GRX i hydraulikę). Jak znajdziesz gdzieś w sklepie, to masz rower o geometrii zbliżonej do Domane, na Tiagrze i hydraulice, i dość "szosowej" oponie:

Marin Bikes | 2022 Gestalt 2.5

Sam używam Gestalta 2 jako rower szosowy.

Nawiasem, widzę że Marin odszosowił swoje rowery....

Jest Gestalt 2,5 (nie powinienem pisać rano bez kawy);

Marin Bikes | 2023 Gestalt 2.5

Napisano
Cytat

Czy canyon wydaje się być rozsądną opcją? Boje się tej zintegrowanej kierownicy z mostkiem i braku regulacji dla mojej pozycji na rowerze. 

Taka cena nowoczesności. 

W canyon nic innego niż XL nie wchodzi w grę. Do tego jest tańszy i ma nową 105 2x12 a nie 2x11 jak trek. Także z tych dwóch wybór raczej oczywisty 

Cytat

Poza tym co napisałem, jest jeszcze jakaś sensowna alternatywa dla dwóch wyżej wymienionych rowerów?

Jak chcesz mieć szerszą oponę to pomyślałabym o 

https://ridley.pl/produkt/rower-szosowy-ridley-grifn-105/

Albo https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-superior-x-road-team-elite-pd33429/

Jest też giant defy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...