Skocz do zawartości

[Przednia przerzutka] shimano acera czy mogę ją zmieszać z tylnią deore?

kuba_72727

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć zepsuła mi się tylna przerzutka w rowerze jest to przerzutka shimano acera i chciałbym ją wymienić na przerzutke Deore RD-M5100 lecz moja przednia przerzutka jest klasy acera i w tym jest problem ponieważ nie wiem czy mogę mieć w napędzie tylnią przerzutkę klasy deore a przednią klasy acera. Czy można tak mieszać klasy osprzętu czy nie z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisano

Deore RD-M5100 jest pod system system 11rz, Twoja zepsuta acera obsługiwała 8 lub 9 rzędów - więc musisz kupić przerzutkę pod 8 lub 9 rzędów. Może to być także Deore ale będzie to model pewnie już kilku lub nawet kilkunastu lat bo wtedy Deore były 9rz. (nawet takie przetzytki - nowe dalej można bez problemu kupić)

Napisano

RD-M592 to max z deore, która zadziała jeżeli masz 9 biegów.

Ale jak jeszcze 8 biegów to najlepiej poradzi sobie cokolwiek co nie jest w systemie shadow.

Napisano
2 godziny temu, doms napisał:

Deore RD-M5100 jest pod system system 11rz, Twoja zepsuta acera obsługiwała 8 lub 9 rzędów - więc musisz kupić przerzutkę pod 8 lub 9 rzędów. Może to być także Deore ale będzie to model pewnie już kilku lub nawet kilkunastu lat bo wtedy Deore były 9rz. (nawet takie przetzytki - nowe dalej można bez problemu kupić)

A jeśli wymienił bym kasetę na 11 rzędową pasowało by wtedy ?

Napisano

Niestety nie jest to wszystko takie proste jak myślisz. Nie założysz 11rz kasety do koła w którym była kaseta 8-9rzędąwa (wymiar bębenka jest inny). Jak się uprzesz i wymienisz całe koło to do wymiany będziesz miał też łańcuch i manetkę od tylnej przerzutki czyli korbę też. Nie wiem co chcesz osiągnąć ale niestety kompatybilność grup shimano z różnych roczników i o innej ilości rzędów nie jest oczywista i to jest temat bardziej skomplikowany (roczniki, ilość rzędów, wielkość i rozpiętość kasety, MTB i Szosa też nie zawsze działają ze sobą pomimo takiej samej ilości rzędów...itp,).

Napisano
Cytat

Nie założysz 11rz kasety do koła w którym była kaseta 8-9rzędąwa (wymiar bębenka jest inny)

To jest prawdziwe tylko dla kaset szosowych. 11 rzędowe kasety MTB wchodzą na ten sam bębenek co 8,9,10 rzędów.

Napisano

Też tak uważam - napęd jako całość działa na poziomie najsłabszego elementu. Jak chcesz poprawić działanie to musisz zmienić całość ( przerzutki, manetki, łańcuch, kasetę i tarcze na jednej, wyższej grupy. Inaczej tylko podniesiesz swoje samopoczucie - " ulepszyłem napęd"

Napisano

Różnice pomìędzy działaniem przerzutek przednich pomiędzy grupami tej samej rzędowości są żadne. Więcej zależy od samej korby (to na blatach jest cała magia powodująca płynną zmiane w wysokich grupach).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...