Skocz do zawartości

[opony] Continental Double Fighter prawidłowe ciśnienie

siara_nh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

zmieniłem jakis czas temu opony na Continental Double Fighter III 29x2,0 i chciałbym was dopytać o ciśnienie w tych oponach , na początku dałem max ( jak jest na opinie ) 4,5 bara , ale po przejechaniu pary km po prostu upuściłem ciśnienie bo były za twarde ( jak się potem okazało ciśnienie spuściłem do 2 barów ) na czym zrobiłem ok 100km - wczoraj dobiłem do 4 barów ( chce mieć mniejsze opory toczenia ) i wydaje mi się lepiej jeśli chodzi o opory ale za to czuje jakby opona wyłapywała dużo większe nierówności terenu - czy jest jakiś sposób żeby obliczyć jakie ciśnienie powinny mieć moje opony przy mojej wadze 90kg żeby mieć jak najmniejsze opory toczenia a koło w miarę pochłaniało nierówności terenu ?

dodam ze rower MTB - jazda głównie miasto

Napisano
Cytat

czy jest jakiś sposób żeby obliczyć jakie ciśnienie powinny mieć moje opony przy mojej wadze 90kg żeby mieć jak najmniejsze opory toczenia a koło w miarę pochłaniało nierówności terenu ?

Obliczyć? Nie. Trzeba to zrobić eksperymentalnie, na szczęście trudne to nie jest:)

Napisano

Wzoru nie ma, ale jest algorytm do tego.

Za twardo? Upuść.

Za wolno? Dobij.

Dodam, że przednie koło stawia zdecydowanie mniejsze opory toczenia, więc warto mieć w przednim kole mniej powietrza niż w tylnym. Właśnie po to, żeby ładnie wybierało co nieprzyjemne dla dłoni i nadgarstków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...