Skocz do zawartości

[Napęd] Jaki napęd 1x do gravela?

poziom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Pytanko jak w temacie nie 'czy' (żeby nie było zbędne dyskusji 2x vs 1x) tylko jaki napęd 1x do gravela?

Sh czy Sram? 40/11-42 czy może jeszcze inaczej?

Teren: okolice Łodzi więc raczej płasko

Zastosowanie: jazdy z kumplami, czasem jakieś ultra, zimówka

Doświadczenie: poza rowerem szosowym (kompakt 50/34 na 11/32) rower przełajowy przerobiony na 46/34 - 11/32. 

Napisano

oki, a GRX czy Sram.

Miałem w szosie oba, oba mi pasuja jeśli chodzi o ergonomię i działanie. Tzn. nie miałem do czynienia z klamkami GRX a ponoć są fajne.

No i zalezy mi na jak najtanszej opcji. To ma być zastepstwo mojego przełaja, czyli rower do ciurania.

• Mod Team
Napisano

Jeśli chcesz napęd 11s i zakres kasety 11-42 to tańszą opcją będzie Sram. Pytanie jakie hamulce, bo jeśli GRX to tylko hydraulika, a jeśli Sram to masz do wyboru jeszcze mechaniczne.

• Mod Team
Napisano

Czyli wychodzi, że rozpatrujesz Shimano GRX RX810, Sram Apex 1 lub Rival 1.

Ewentualnie jest jeszcze nowy Apex 1x12, który może być pewną alternatywą, chociaż tu już trzeba liczyć się ze zmianą bębenka, ale za to jest kaseta 10-44T.

Moim zdaniem wybór zależy głównie od tego, który system a raczej sposób działania klamki manetek preferujesz. Jeśli odpowiedź na to pytanie to chyba sprawa rozwiąże się sama 😉

Napisano

Wydawało mi się, że RX610 :) ale pewnie w ogóle mieszankę GRX'a (hamulce RX400 zuepłnie wystarczą IMO).

Zrobiłem wstępny kosztorys żeby porównać komponenty znalezione na OLX (tylko nowe) i, o dziwo, GRX wyszedł ciut taniej...

Z lewej SRAM z prawej Shimano

suportu nie liczyłem, bo i tak na 99% wezmę Tokena, a łańcuch wydaje mi się, że będzie tu i tu w podobnej cenie

kalmkomanetki+
hamulce
1500 1350
korba 459 380
przerzutka 269 345
kaseta 330 299
suport    
łancuch    
  2558 2374
Napisano

Nigdzie nie pisałem, że chcę 11-42 ;). myślę, że 11-40 starczy i tu RX610 obsłuży.

SRAMa każdego biorę pod uwagę, nawet Apex'a. Miałem kiedyś Apexa w szosie, lata temu i byłem zadowolony.

Napisano

Kurde, masz rację RX8* i RX4* mają przerzutki w grupie.

To może jednak lepiej w SRama pójść i się nie pitolić

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Jak coś to poszedłem w GRX. Manetki i korba (40t) RX600, hamulce rx400, przerzutka rx812, kaseta SLX CS-M7000 (11-42) no i suport Tokena.

Na razie czekam, aż to wszystko przyjdzie. Udało sie chyba w mairę tanio pozbierac, bo manetki z heblami i przewodami na allegro nowe za 1350 komplet. Reszta albo w niemieckich sklepach (np. Rose) albo z kuponem rabatowym, kóry dostałem na jednym ultra maratonie. Nie wiem czy stopniowanie 40-42 to nawet nie jest przersot formy nad treścią ale może na piochy czy jakieś mega sztajchy się przyda ;). Dop tej pory na 34-32 dawałem radę bez problemu na podjazdach, gorzej czasem z piachami. Brakowało "młynka".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...