Skocz do zawartości

[Korba] Wymiana korby ultegra 6500

CrisG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

posiadam rower na osprzęcie Ultegra 6500. Korba ma 2 tarcze 39 i 53. Ta korba ma BCD 130 więc 39 to najmniejsza możliwa tarcza. Zależy mi na lżejszych przełożeniach, mały blat 34 lub mniej. Da się dopasować inną korbę z mniejszymi blatami? Zależy mi na niezbyt drogim rozwiązaniu :)

Napisano

Trzeba znaleźć inną korbę szosową, dobrać do niej suport i wymienić. A to co kupisz to już kwestia budżetu

Jeśli masz rower na 6500 to trochę głupio do "retro" ładować nowoczesny osprzęt

Napisano

To co napisałeś to wiem, znalazłem kilka korb w okolicach 200 zł ale nie wiem jak dobrać żeby to wszystko ze sobą pasowało. Może i trochę głupio, ale wolę mieć rower użyteczny niż stojący ;)

Napisano

A nie lepiej zmienić kasetę i zastosować przerzutkę mtb (9-biegową)? Klamkomanetki Ultegra 6500 będą kompatybilne. 

Jaką masz aktualnie największą zębatkę?

Napisano

Ale to musi być przerzutka kompatybilna ze starym (2:1) ciągiem, czyli np. taka:

Przerzutka Shimano RD-R3000-SORA Tył 9rz GS - ERDR3000GS - 11085524876 - Allegro.pl

Z wyższych modeli szosowych, które są jeszcze dostępne jako nowe, pozostaje 105-ka 5701, dla której podają 30 zębów (a może 32, już nie pamiętam). 

W każdym razie korba 53/39 z kasetą 11-32 da już sporo lżejsze przełożenia na podjazdy niż z obecną kasetą, a nawet lżejsze niż gdyby ta obecna pracowała z korbą kompakt (mały blat 34 z). Nawet kaseta 11-28 może już wystarczy (a ma ciasne stopniowanie na końcu), choć ja bym brał 11-30, tylko że takich w 9-kach nie widzę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...