Skocz do zawartości

[amortyzacja] jakie amortyzatory do mojego budowanego zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po długim czasie zdecydowałem się na złożenie roweru elektrycznego we własnym zakresie w oparciu o ramę jak na zdjęciu.

Do Was uprzejma prośba o pomoc, bo im więcej czytam tym mniej wiem. Z racji wieku (52 lata) nie będę na rowerku szalał jak małolat (chociaż pewnie syn nie raz go pożyczy) i przede wszystkim chcę aby zawieszenie było max komfortowe a z drugiej strony jeszcze nie wygrałem w lotto zatem szukam kompromisu pomiędzy komfortem a ceną/ceną serwisu. Doradźcie proszę jaki amortyzator kupić, aby był to rozsądny kompromis. Rozważałem wstępnie RockShox Zeb albo Revelation, ale czy to nie będzie w moim przypadku przerost formy nad treścią ? Zastanawiam się też jakiego szukać dampera ( 230x60mm) aby spełnił moje oczekiwanie (tak samo ma być komfortowo i bez szalonych wyczynów).

Na zdjęciu rower stoi na 27,5 kołach - czy 29 poprawią komfort czy to nie ma znaczenia ?

Z góry uprzejmie dziękuję za wszelkie sugestie i za poświęcony czas.

image.png

Napisano

Amortyzator przód Revelation pewnie wystarczy, do jazdy jak opisujesz i tak na wyrost. Zresztą nie wiem czy wybór ramy jest jakkolwiek racjonalny.

Dobrać samodzielnie damper to nie takie łatwe zadanie - potrzebowałbyś dane dot. kinematyki ramy, kilkunastu godzin na lekturę/poszukiwania na anglojęzycznych stronach, później serwis pewnie i tak musiałby kombinować z zaworowaniem etc. Silnik dodatkowo komplikuje w mojej ocenie z uwagi na masę.

Nie masz opcji zakupu z dedykowanym damperem? W mojej ocenie zdecydowanie rozsądniejsze/pewniejsze co do efektu końcowego. Nie ma czegoś takiego jak jeden uniwersalny "wygodny" damper.

Napisano

Zamiast składać rower na jakiejś przypadkowej, chińskiej ramie, o niewiadomej jakości wykonania, kup coś gotowego od renomowanego producenta.

Samodzielne składanie wyjdzie drożej, bo producenci rowerów kupują części po cenach nieosiągalnych w detalu.

Do tego wyegzekwowanie gwarancji na chińczyka może być trudne albo wręcz niemożliwe.

Napisano

Kilkakrotnie kombinowałem rower z części (teoretycznie) i zawsze wychodzi drożej,  jedynie w przypadku dostępu do części używanych, posiadania części z demontażu i kombinacji ze starymi modelami można przeskoczyć dobrych producentów. Szczególnie wredne jest zawieszenie. Mam wrażenie, że taki fox specjalnie trzyma wysokie ceny w detalu, by zwiększyć wartość swojego znaczka na rowerach. 

Napisano

Na tej ramie (albo bardzo podobnej) składa u nas w pl Tosa. Sprawdź ich ofertę, myślę że to lepsza opcja bo masz gwarancję na miejscu.

Napisano
11 godzin temu, Wojcio napisał:

i zawsze wychodzi drożej,

Niby tak, ale jak kupisz gotowca to po roku masz liste czesci ktora chcesz wymienic :D . Wiec nie jest drozej, tylko cena gotowca jest rozlozona w czasie.
Ja mam 6 rowerow (no dobra 3, bo drugie 3 sa zony  ;) ). 4 skaladaki i dwa gotowce. Z tych gotowcow, oryginalne pozostaly tylko ramy :) 

22 godziny temu, malino napisał:

Doradźcie proszę jaki amortyzator kupić,

A nie mozesz zapytac producenta ramy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...