Skocz do zawartości

[napęd] 2x10 na 1x11

szczupak56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, zastanawiam się nad zmianą napędu z 2x10 na 1x11. Czy w konfiguracji ze zdjęcia ma to sens? Myślałem o korbie Shimano FC-M6000-2 z której usunął bym mniejszy blat i zostawił zębatkę 38t. Przy okazji waga roweru by spadła o jakieś 0,5kg. Na czerwono zaznaczyłem koronki, które zużyłem po przebiegu 3250km. Z góry dziękuję za sugestie i komentarze.

korbki.jpg

Napisano

A nie lepiej zostawić ci jak masz teraz tylko z korby wywalić 44t, albo jak jest możliwość wsadzić blat 40 czy 38.

• Mod Team
Napisano

Po pierwsze do napędu 1x powinieneś mieć korbę 1x lub odpowiednio zmienić linię łańcucha, bo w takiej kombinacji jak chcesz zrobić będzie nieprawidłowa.

Ponadto zastanów się z którego blatu korzystasz przy obecnym napędzie.

Napisano

Czyli jak częściej jeździsz na 44 to po zmianie na 38 całość przesunie ci się w "dół" kasety - czyli jak chcesz robić taką konwersję to bierz 44t. Jeździsz siłowo zamiast kadencyjnie - to niedobrze.

Napisano

44T to na peweno się nie zmieści w ramie. Może być prob z 38T.

Rozsądną korbą 1x jest prowheel mpx-11, do której masz b. szeroki wachlarz oblatowania... od 28T do 48T co 2T a do tego z różnym offsetem. Sprawdź max co się zmieści na linii 49mm i w taki blat celuj. Offset w ramie bez boost 6mm.

Napisano
3 godziny temu, bogus napisał:

Po pierwsze do napędu 1x powinieneś mieć korbę 1x lub odpowiednio zmienić linię łańcucha, bo w takiej kombinacji jak chcesz zrobić będzie nieprawidłowa.

Ponadto zastanów się z którego blatu korzystasz przy obecnym napędzie.

To jak jest w końcu z tą linią łańcucha. Ostatnio Uzurpator twierdził ze na qr linia szosy zgadza się korba z kasetą, ale na mtb jest 50 koby i 45 kasety. Czyli w mtb się nie zgadza. A jak to wygląda przy boost? 

2 godziny temu, szczupak56 napisał:

Więcej używam blatu 44t. Shimano chyba nie ma korb 1x na 38t. Linie łańcucha da się ustawić podkładkami w suporcie?

Ma 40t w FC grx600 i grx810. FC m640 ma 36t.

Napisano
13 godzin temu, bogus napisał:

linię łańcucha

to sprawa indywidualna, zależy od tego jaka kaseta z tyłu, jaka zębatka z przodu

20 godzin temu, szczupak56 napisał:

zostawił zębatkę 38

możesz mieć dwa blaty narrow wide, dlaczego nie? W miejsce dużego blatu, zębatka na teren płaski, w miejsce małego zębatka na góry. Sam tak mam i sprawdza się to świetnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...