Skocz do zawartości

[okulary] Okulary z wkładką korekcyjną do 500 zł

Clover93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie do osób z wadą wzroku. Czy ktoś może polecić fajne okulary z wkładką korekcyjną, najlepiej fotochromy? 

Nie chciałbym wydać więcej niż 500 zł na to (oprawki + wkładka), ewentualnie niewiele więcej. 

Obecnie jeżdżę w swoich korekcyjnych lecz są trochę za małe i głównie denerwują mnie owady i wiatr. Ale ochrona przed słońcem też ważna będzie. 

Myślałem coś w stylu Gog Argo, chociaż nie wiem czy nie wolałbym jednak dwusoczewkowych (żeby były trochę bardziej uniwersalne np na jakieś spacery). Ale coś w stylu Gog Falcon są za małe szkła moim zdaniem i boję się że będzie i tak zawiewało i owady wpadały. 

Jeżdżę gravelem (60% szosa, 25% lasy, 15% miasto). 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Napisano

Może dlatego, że góry to błoto i deszcz, to wolałem zrobić szkła korekcyjne do sportowych oprawek. Tanio nie było, ale widoczność lepsza niż z wkładkami (mam do gogli). 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Już kupiłem Rudy Project Propulse,  całość wyszła 900 zł z fotochromem i jestem zadowolony. 

Testowałem kilka modeli z Goga i Tripout Optics i nie były zadawalające. 

@Denek tylko u dwóch optyków otrzymałem taką propozycję, ale same szkła w moim przypadku wychodziły ponad 1000 zł (po prostu ze stałym przyciemnieniem a ja jednak chciałem mieć bardziej uniwersalne bo jeżdżę w ciągu dnia, w nocy, w słoneczne dni, w pochmurne, lato, zima itd). A wiadomo na rowerze nie jest trudno zarysować szkła. 

Napisano

@Clover93 salony optyczne sobie odpuść. Bez problemu zamawiałem już kilka lat temu bezpośrednio na stronie producenta oprawek. Czas oczekiwania dłuższy o 10-14 dni, cenowo wychodziło jakieś 200-300 zł więcej w stosunku do ”zerówek” z filtrami UV i polaryzacją. Jak chcesz tanio, to wycieczka do jakiegoś Vision Express, przymiarki oprawek, później dobry optometrysta i badanie wzroku. Cenowo i jakościowo niezmiennie od lat dobrze wypada Polaroid. Jak wolisz świecić logiem to już trzeba dołożyć, ale czasami zamawiając SPY czy Oakley nie zbiedniejesz. 

Napisano

U mnie wkładka korekcyjna się nie sprawdziła. Przez krzywiznę okularów przez szkla patrzy się pod kątem co powoduje bardzo nie przyjemne uczucie zjeżdżania się oczu i problemów z określeniem prawidłowej odległości  Mam -.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Polecam spojrzeć na ali i zobaczyć markę kapvoe, za 60-80zł masz okulary z wymiennymi szybkami i wkładką korekcyjną, u okulisty dorabiasz szkła do wkładki ( mnie wyszły 120pln) i śmigasz. Sam tak zrobiłem i polecam. Zamknąłem się w niecałych 200zł za wszystko

Napisano

Tym, że okulary nie są zrobione z g.. sh*tu i dobrze leżą na głowie. A sam materiał pracuje a nie pęka przy wymianie chociażby szybek. Są chińskie i chińskie marki, nie wszystko jest tej samej jakości 

Napisano
Cytat

Są chińskie i chińskie marki, nie wszystko jest tej samej jakości 

Dopóki nie weźmiesz do ręki porządnych okularów.

BTW kiedy zacząłem chodzić w okularach korekcyjnych zacząłem duuuuuużą uwagę zwracać na jakość szkieł w przeciwsłonecznych jakich dotychczas używałem. Nie masz wrażenia, że chińskie szkła to chłam?

Napisano

Szkła korekcyjne mam zrobione w Pl, skąd są? nie wiem. Szybki w okularach mam i owszem chińskie, natomiast mnie nie interesowały fotochromy, więc o ich jakości się nie wypowiem. Najczęściej jeżdżę z żółtą szybką i w przypadku tego producenta mogę je zdecydowanie polecić. Jeżdżą w warunkach las, enduro i w tych warunkach sprawdzają się super

Napisano
W dniu 16.06.2023 o 07:48, PawelW84 napisał:

U mnie wkładka korekcyjna się nie sprawdziła

Nie sprawdziła się bo taka wkładka ma sens w przypadku małej wady.Ja z tym eksperymentowałem przy -3,75 i miałem tak jak ty.Nawet to reklamowałem i zrobili mi drugie szkła i nie było poprawy .W końcu zrobiłem risercz i na przykład oakley mówi,że taka wkładka jest na maks -2 .W końcu wróciłem do tego co miałem wcześniej-cywilne okulary solano z nakładką przeciwsłoneczną.To jest na magnesie i nie ma opcji żeby odleciało.Chyba,że dostaniesz liściem w twarz czy coś w tym stylu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...