Skocz do zawartości

[Napęd] Regulacja przerzutek

Thomass13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie odnośnie regulacji napędu w szosie, czy tutaj również jest ta sama zasada regulacji co w innych rowerach. Pytam dlatego że w przedniej zmieniarce są półbiegi. A mam pęknięty ślizg pod ramą bo ktoś użył zbyt dużej siły skręcając go śrubą juz w fabryce. Chyba że wrzucę zdjęcie jak to wygląda u mnie pod ramą i czy mozna z tym jeszcze w sumie jeżdzić a po sezonie sobie dopiero to ogarnąć. 

Napisano

Ogólnie to jeszcze da się na tym pojeździć ? Zauwazyłem to niedawno w sumie a przełozenia działaja jak na razie. 

IMG_20230412_111749.thumb.jpg.f89bc5659c79cbbe25ead4371e255b97.jpg

Mihau_ właśnie o to się rozchodzi bez demntażu linek to jest niewykonalne bo ślizg ma te plastikowe zabezpieczenia żeby linka po luzowaniu ze ślizgu nie spadły.  A żeby linka się nie rozszczepiła to jak to zabezpieczacie u siebie żeby po wyciagnieciu z pancerza ponownie ją u siebie przeciągnąć ? Wystarczy szara taśma i zawinięcie na końcu pancerza?

Napisano

Czy mi si wydaji, czy u Ciebie linki biegną po slizgu w pancerzach? Jesli tak, to ten slizg to nie ślizg, tylko "trzymacz linek". Nie ma wcale wpływu na pracę przerzutek.

Napisano
1 godzinę temu, Thomass13 napisał:

Te plasticzki mnie własnie zastanawiały po co one sa w lini śruby. Czyli te elementy są tak naprawdę zbędne ?

Mogły by być sobie przesunięte a są tam bo są styczne do tego jajowatego wzmocnienia, dobry punkt zaczepu i tyle.

Tak do końca to nie są zbędne - są pomocne w uzbrajaniu roweru - przekładasz te cienkie pancerzyki to Ci nie latają, ale jak już przełożysz i zapniesz linki to dopiero wtedy służą... niczemu.

Możesz spokojnie tak jeździć cały sezon, możesz wymienić obcinając "trzymacze", możesz wymienić przewlekając na powrót linki - na prace przerzutek to nie ma żadnego wpływu. Może jakby odpadł ten kawałek i zaginało linkę na ostrej krawędzi to bym się martwił a tak? Ja bym to wymienił wtedy kiedy wymieniałbym zużyte linki i pancerze. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...