Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Altus RD-M310 w napędzie 1xx

chudzinki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wyczytałem, że obsłuży też kasetę 9s - prawda to? 12-36 da radę?

A z kasetą 8s 11-36 da radę?

Czy ktoś eksperymentował z tą budżetową przerzutką?

Ewentualnie co w miarę taniego kupić żeby działało z takimi kasetami?

Napisano

Obsługuje 9 biegów kasety.  Natomiast to czy bez problemu wrzuci na 36 to inna para butów.  Prawdopodobnie trzeba wkręcić do oporu śrubę B napięcia sprężyny lub/i dodatkowo napiąć ją "manualnie". Ale 100% pewności nie ma.  

Napisano

A skąd Ty masz kasetę 8 rzędową 11-36? Wydaje mi się że na 34T się kończyły, i do tego zakresu obsługuje ta przerzutka. 

Co do eksperymentowania: to nie wiem którą wersję, pewnie M360 używałem, działa, nic więcej nie można od niej wymagać. Obsługiwała kasetę 9sp bez problemów - zakresu nie pamiętam.  

Ale, jest tani Altus 9rzędowy, M2000, obsługuje katalogowo 36T, po co kombinować? 

No i chyba najnowsza przerzutka do kasety 8 rzędowej 11-40: 

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/acera-m3000/RD-M3020-8.html#

W mojej opinii wspomniana wyżej M3100 działa nieco lepiej jak niższe modele, więc w okolicach stówki to dobry wybór. Są jeszcze używane XT, ale nie mam pojęcia w jakiej cenie, ja swojej nie oddam :P

Napisano

Szosowa Sora obsłuży takie kasety? 

10 minut temu, KSikorski napisał:

Alivio RD-M3100 tania i dobra.

Przecież jeszcze Alivio jest...

6 minut temu, MikeSkywalker napisał:

A skąd Ty masz kasetę 8 rzędową 11-36?

Jeszcze nie mam, ale są na Ali 😀.

A biorąc pod uwagę podobną cenę tego Altusa 9s, Acery 8s (pewnie zadziała z 9s?) i Alivio to chyba ten ostatni zdecydowanie wygrywa?

Napisano

W ogóle o niej zapomniałem, tzn. o wersji ze średnim wózkiem, a chyba sam mam ją z kasetą 11-34 (ale w kartonie, grupa zdjęta z jakiejś szosy):D

No to powinna oblecieć na 1x9. "Stare" Sory były kiedyś notorycznie pakowane do rowerów "dałnhilowych" bo w miarę trzymały łańcuch. Ale jak dobrze kojarzę to stosowało się krótkie wózki i kasety z mniejszym zakresem. 

Napisano

Jeśli zależność jest w dwie strony to 9rz Rd 591 za bata nie chciała chodzić na kasecie 10rz i manetce 10rz. Skakała o 2 zębatki. Musiałem kupić Rd 5100.

Napisano
12 minut temu, Sobek82 napisał:

Jak przechodzić to chyba najkorzystniej za te 500+ wziąć 10s

Nie ten rower i nie te potrzeby 🙂.

32 minuty temu, MikeSkywalker napisał:

Ale to ciągle przerzutka bez sprzęgła, jak planujesz to w jakiś teren to jednak trochę słabo.

Poza asfalt zjeżdża, ale patrząc jak wygląda rurka pod łańcuchem to dość ostrożnie.

Czyli nie jest pewne, że Sora RD-R3000-GS będzie lepszym wyborem niż Alivio?

Napisano

Ja osobiście brał bym sore. Krótszy wózek, stara sprawdzona konstrukcja( bo shadow lubi być czuły na krzywy hak). Poprzednie m4000 po roku lubiły umierać. A sory tej konstrukcji zawsze miały dobre opinie. 

Napisano

A ja Sora RD-R3000-GS nie polecam. Po roku (co prawda codziennego jeżdżenia jeszcze na Tange Orange) na głównej osi wyślizgała się tak, że miała prawie półcentymetrowy luz boczny. Alivio i Deore jednak dłużej u mnie wytrzymywały.

Napisano

Ta kasetę obsłuży ci na styk Rd m591. 10 rzędowe raczej nie bo z moich obserwacji wynika że 9rz przerzutki nie działają z manetką 10rz, więc 10rz przerzutka nie zadziała ci z 8 czy 9 rzędowa manetką. Może złapie ci ja też ten Rd m3100. Poszukaj w necie. 

Napisano
Godzinę temu, chudzinki napisał:

a przed chwilą przypadkowo trafiłem na takie coś

A o czym ja wyżej pisałem? :D

W dniu 27.02.2023 o 11:44, MikeSkywalker napisał:

No i chyba najnowsza przerzutka do kasety 8 rzędowej 11-40: 

https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/acera-m3000/RD-M3020-8.html#

Do tej kasety Shimano wypuściło nawet specjalną Acerę. Nic 10 rzędowego nie będzie z tym poprawnie hulać. Temat-rzeka o kompatybilności napędu, polecam ;) 

Napisano

@MikeSkywalker, jakbym wiedział na jakie konkretnie rozwiązanie się zdecyduje właścicielka (przede wszystkim to dokładnie musi mi jeszcze powiedzieć kilka rzeczy odnośnie przełożeń, ale to jak będzie trochę cieplej) to bym Cię o to prosił, ale póki co to nie 🙂.

Napisano

Okej, to są rowery codzienne, nie zamierzam się ich pozbywać ;) Sam też porównam jak się zrobi cieplej jak to działa, bo sam jestem ciekaw - oba napędy są zmienione przed sezonem letnim. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...