Skocz do zawartości

[przerzutka] Na co wymienić starego XT

adiozzz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Obecnie posiadam przerzutkę tylną RD-M750 ale już ma spore luzy, zużyte kółeczka i jest trochę krzywa więc chciałbym wymienić.

Napęd mam 3x8 (kmc x8, fc-m590, hg 51) i pytanie czy te nowe przerzutki shadow acera lub alivio są dobre? Jak nie to która przerzutka pod ten napęd byłaby najbardziej opłacalna?

Napisano

Przerzutkę idzie naprostować, kółeczka wymienić - ale, z luzami faktycznie nic nie zrobisz. Wziąłbym pewnie Deorkę M592, będzie działać z napędem 8sp a to chyba najwyższy obecnie dostępny model przerzutki do 8rzędów. 

Napisano

Mam taką tysiące lat, kupiłem pogiętą w stanie  śmietnik bez kółeczek , średni wózek, kochany sprzęt ciągle wraca, chyba był we wszystkich moich rowerach, warto dać jej szansę jeśli jest taka jeszcze, nawet z podmianą sprężyn przez jakiegoś serwisanta z duszą ( z przeszczepu) 

Napisano

Zamiast m592 brał bym m591. Bardziej niezawodna i mniej czuła na krzywy hak, dodatkowo ogarnia 11-40. A jeśli chodzi o opłacalność to w zależności od kasety kupił bym Rd r3000. Z dłuższym wózkiem ogarnia 11-36. Kosztuje 100 zł. Prosta dobra przerzutka bez dziwnego Shadow które sprawia więcej problemów niż jest z tego pożytku. 

Napisano
  W dniu 20.02.2023 o 09:16, tobo napisał:

Nakręć jakiś film na którym 591 ogarnia kasetę 11-40. Chętnie to zobaczę. 

Rozwiń  

Niestety już nie mam tej zmieniarki bo z chęcią bym Ci nakręciła ten filmik. Układ 1x9 Z przodu blat 39 z tyłu santoura 11-40. Wpisz w yt "Shimano deore 591 on 11-40 cassette, 9 speed. No shadow=works." tylko pisze o m591. M592 tego nie ogarnia bo jest Shadow. Ogólnie m592 to gorsza zmieniarka od m591. 

Napisano
  W dniu 20.02.2023 o 09:07, Adam55 napisał:

A jeśli chodzi o opłacalność to w zależności od kasety kupił bym Rd r3000. Z dłuższym wózkiem ogarnia 11-36. Kosztuje 100 zł. Prosta dobra przerzutka bez dziwnego Shadow które sprawia więcej problemów niż jest z tego pożytku. 

Rozwiń  

Też wolę przerzutki starego typu, bo ten Shadow jakiś taki wiotki i więcej luzów na połączeniach.

Najlepszą przerzutką pod stary system ciągu linki, a wciąż dostępną jako nowa, jest ta 105 GS (dłuższy wózek).

Przerzutka tylna 105 RD-5701 10rz. GS czarna - IRD5701GSL - 12608241640 - Allegro.pl

Jeśli na kasecie nie ma więcej jak 30 zębów to z trzyrzędową korbą ogarnie. 

Napisano

W takim razie przeserwisuję XTka i spróbuję naprostować, dzisiaj sprawdzałem u kolegi alivio shadow i ma dość podobne luzy i pracuje podobnie a myślałem, że nowsze będą sporo lepsze.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.