Skocz do zawartości

[Obręcz] bez wewnętrznych otworów na nyple

rudkar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni,

Szukam już jakiś czas i amba fatima w tym temacie. Jeżdżę na mleku i też od czasu do czasu zmieniam opony na inne w zależności gdzie chcę poszaleć ale zwykle jak to bywa - tu się taśma podwinie tu się coś rozklei i zabawa z klejeniem obręczy od nowa.,

Zacząłem szukać obręczy bez dziur ale poza MAVIC nic nie można znaleźć - jak wiadomo mavic strasznie drogi w takiej wersji i tu pytanie

Czy są obręcze bez dziur do 29-er mtb?

Z góry dzięki za info

Napisano

Rozwiązanie mało popularne, bo mało potrzebne i mało wygodne.

Zamiast wydawać na takie wymysły, nie lepiej kupić drugie koła?

Napisano

@Chociemir Ty to masz jakiś problem z moimi wypowiedziami. Nie będę już cytował, ale jest takie powiedzenie. Nie trzeba próbować, żeby wiedzieć jak smakuje. Wyobraź sobie, że są takie rzeczy, które wystarczy znać w teorii. Jeżeli masz trochę wyobraźni, to bez brania ich do ręki, jesteś sobie w stanie uzmysłowić chociażby to, co napisałem poniżej.

Problematyczny jest chociażby temat zaplatania. Nie jest to takie proste jak przy klasycznych obręczach. Cokolwiek stanie się w obrębie szprycha/ nypel, serwis będzie dużo trudniejszy i bardziej kosztowny. Sama obręcz jest droga, a autor jasno wskazuje że budżet nie jest nieograniczony.

Skoro obręcze są drogie, dojdzie przeplatanie/ zaplatanie koła od nowa, to nie lepiej dokupić piasty i niewiele większym kosztem mieć drugi komplet kół? Nawet przekładanie kasety i tarcz, to wciąż mniej czasu i roboty niż przy zmianie opon i ich zalewaniu. 

Napisano
Cytat

Nawet przekładanie kasety i tarcz, to wciąż mniej czasu i roboty niż przy zmianie opon i ich zalewaniu. 

Tu bym się do końca nie zgodził...
Jak się okaże, że za każdym razem trzeba podregulować przerzutkę, cofać klocki i regulować zaciski (inne zużycie tarcz) to już wolę przekładać opony.
Zwłaszcza, że przynajmniej w przypadku pary obręcz DT / opony specialized zakładanie i ściąganie idzie naprawdę łatwo i uszczelniają się zwykłą pompką podłogową.

Pozostając w temacie. Oryginalna taśma kół systemowych DT wytrzymała bez żadnych zastrzeżeń już kilkadziesiąt przekładek opon.

Napisano

Dlatego najlepiej mieć identyczne piasty i tarcze. No nie ważne.

Według mnie to jest jakaś alternatywa, więc wyraziłem swoje zdanie.

Przy częstej zmianie opon, dochodzi także koszt mleka. Nikt za darmo go nie rozdaje.

Napisano
7 godzin temu, ChuChu napisał:

Wyobraź sobie, że są takie rzeczy, które wystarczy znać w teorii.

Wyobraź sobie, że ja mam koła z takimi obręczami i to co o nich piszesz to jest mniej więcej poziom wiedzy szczerbatego sucharach...

Napisano

To napisz mi, w którym miejscu skłamałem. Dokładnie napisałem, gdzie leży różnica w stosunku do klasycznych obręczy.

Napisano

Cieszę się ze daliście sobie po razie ale czy możemy wrócić do tematu?

Jakie obręcze nie mają dziur - firmy, modele? Poza mavic bo to strasznie drogie

• 5 miesięcy temu...
Napisano
W dniu 8.11.2022 o 11:45, rudkar napisał:

Cieszę się ze daliście sobie po razie ale czy możemy wrócić do tematu?

Jakie obręcze nie mają dziur - firmy, modele? Poza mavic bo to strasznie drogie

Odkopię troszkę. Mam koła Shimano WH-MT75 czyli XT. No i własnie mam tam obręcze takie bez dziur. Zaspawane fabrycznie. Jedynie otwór na wentylek. Wentylek notubes i koło szczelne bez zadnych taśm.
Ale dalej nie doszedłem, jak to sie zaplata. Wrzuca nyple przez otwór wentylka ?

Napisano
W dniu 7.11.2022 o 12:50, KSikorski napisał:

Tu bym się do końca nie zgodził...
Jak się okaże, że za każdym razem trzeba podregulować przerzutkę, cofać klocki i regulować zaciski (inne zużycie tarcz) to już wolę przekładać opony.
Zwłaszcza, że przynajmniej w przypadku pary obręcz DT / opony specialized zakładanie i ściąganie idzie naprawdę łatwo i uszczelniają się zwykłą pompką podłogową.

Pozostając w temacie. Oryginalna taśma kół systemowych DT wytrzymała bez żadnych zastrzeżeń już kilkadziesiąt przekładek opon.

Aktualizacja.

Przekładanie opon zimą/wczesną wiosną jest bardziej upierdliwe niż przekładanie tarcz i kasety 😄

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...