Skocz do zawartości

[Suport na kwadrat] Zjechany gwint nakrętki

piotr465pl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jako iż chciałem wymienić suport w rowerze, wykręciłem lewą stronę ( przeciw napędową ), jednak napędową nie i już było za późno na myślenie - bo starłem zębatki. Pytanie zasadnicze - rama do kosza? Czy da się coś sensownego zrobić w tym wypadku?

• Mod Team
Napisano

Delikatnie podejść szlifierka, zeszlifować górę i dół na płasko i kluczem to złapać i powinno pójść. Jak nie to wybic os włożyć brzeczot i przeciąć jeżeli urwałeś ząbki to miska alu więc pójdzie łatwo.

Napisano
W dniu 20.09.2022 o 19:57, piotr465pl napisał:

wykręciłem lewą stronę ( przeciw napędową ), jednak napędową nie i już było za późno na myślenie

hmmm... ale wiesz, że od strony napędowej jest lewy gwint, prawda ?

Napisano

Teraz sobie przetnij w dwóch miejscach (tylko uważaj na gwint) i wydłub. Jak się nie chciało po dobroci wykręcić to teraz też nie pójdzie, tym bardziej, że nie ma za co złapać

Napisano

Tylko przy wkręcaniu nowego suportu pamiętaj, aby tą śrubkę mocującą ślizg lekko wykręcić, bo jak wystaje za bardzo do środka mufy to może Ci się przekrzywiać suport i może nie chcieć poprawnie załapać zwojów gwintu.

Dużo zależy od konstrukcji suportu, a właściwe grubości tulei, ale dla bezpieczeństwa lepiej tą śrubkę zluzować.

Możliwe, że ta śrubka utrudniała również wykręcenie starego suportu.    

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...