Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Sram Eagle AXS

Bartek_S79

Rekomendowane odpowiedzi

To tylko SRAM i jego metoda na zarabianie kasy. :) Specjalnie robią części, które się psują i są niemożliwe do naprawienia, do których nie ma przewidzianych części zamiennych. Przerzutki z nieserwisowalnym sprzęgłem, kasety fatalnej jakości, amortyzatory z psującymi się tłumikami, które (w teorii) są nieserwisowalne i należy je wymieniać.

• Mod Team

Mogę sie założyć że jak by shimano robiło widelce to by nie było zestawów serwisowych :D tak samo jak do hamulców. Sram choć ma pełne kity serwisowe niemal do wszystkiego. A przerzutki z wyższych pólek mają teoretycznie serwisowalne piny. W shimano jedyną serwisowalna rzeczą przy przerzutkach jest nowa przerzutka :D Masz hamulec XTR i przypadkiem pocieknie ci membrana ? No to sobie kup nowa klamkę, i tak na pewno nie umiesz sobie naprawić. Sram ma tłoki do zacisków, uszczelki, tłoki klamek, dekielki, membrany, śrubki no co chcesz a shiamno ? No klasycznie zacisk klamka przewód :D . Sam mam niemal nowa klamkę ultegry 8020 z wywaloną membraną. Na szczęście coś tam u chinoli znalazłem i będę starał sie zamówić. 

Wiec tu sram wypada lepiej. A że jakość komponentów jest podła. No jest i lepsza nie będzie już. 

8 godzin temu, TheJW napisał:

To tylko SRAM i jego metoda na zarabianie kasy. :) Specjalnie robią części, które się psują i są niemożliwe do naprawienia, do których nie ma przewidzianych części zamiennych. Przerzutki z nieserwisowalnym sprzęgłem, kasety fatalnej jakości, amortyzatory z psującymi się tłumikami, które (w teorii) są nieserwisowalne i należy je wymieniać.

To moja propozycja: masz "leniwy tłoczek" w klamkomanetce hydro shimano i sram. Spróbuj naprawić jedną i drugą,  daj znać o kosztach. 

Bo u mnie zestaw tloka podawczego do srama to 150 zł,  zestaw tłoka podawczego do shimano to z powiedzmy 800. Za całą klamkomanetkę   🙂 jak masz pecha w postaci djura ejsa to z tysiąc pińcet. Cena średniorynkowa.

Rozumiem że shimano dba o klienta i robi tylko niepsujące się części? Kurde,  chciałbym takie móc kupić. Np heble hydro. 

Akurat amory czy inne dampery Sramolec robi nawet niezłe i wszystko jest rozbieralne, serwisowalne. Co nie zmienia faktu, że obie firmy lecą w kulki dość solidnie. A różnica w heblach jest taka, że wolę wydać na nowe szpeja bo mi to i tak robi robotę niż naprawiać kupując ten Sramowski syf i nie mieć z tej naprawy żadnego efektu co do prawidłowej jakości pracy układu. 

• Mod Team
W dniu 25.08.2022 o 11:37, TheJW napisał:

Wszystkie z Chargerami, szczególnie nowszymi.

Rozbierałem i serwisowałem wiele chargerów zwłaszcza tych najstarszych. Nawet teoretycznie nie rozbieralne tłumiki da sie rozebrać. Jedynie te z suntorów które są zaprasowane to już lepiej odpuścić. 

Cytat

kupując ten Sramowski syf

No tu musze sie niestety zgodzić, nowe cody i guidy to raczej marne sa. Nowe guide G2 sa już lepsze. Levele to akurat sie trzymają ładnie. No i tu trzeba mieć na uwadze ze te heble sa na DOT i raz w roku pasuje zmieniać płyn. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...