Skocz do zawartości

[pobór do wojska]co robić?

Pikul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do wojska najczesciej garna sie debile(sa pewnie wyjatki), niestety ale tak wyszlo ze zostaja tam ludzie ktorzy niepotrafili zakombinowac i wymigac sie od syfu.

To ze gdzies jest wzglednie fajnie to tylko potwierdzenie reguly ze polskie wojo z poboru to kibel totalny gdzie logiki prozno szukac.

Kazdy dzien w wojsku to dzien stracony, szkoda babrac sobie zyciorys!

Problemy z praca przy kategorii D to sciema wymyslana przez idiotow ktorzy podbudowuja sobie ego ze byli w syfie i maja kat A

Inna kwestia jezeli ktos dostal na czysto D a ma np. porazenie mozgowe...tu z praca moze byc roznie.

Osobiscie mialem sluzbe zatepcza w bardzo ciekawym i sympatycznym miejscu ktore wspominam bardzo milo :)

• 6 miesięcy temu...
Napisano

A na PO mówił nam gość, że płaskostopie ("platfus") zwalnia z przeszkolenia. Prawda to?

Może tylko jakieś wyjątkowo mocne i totalne, bo dużo ludzi chyba ma płaskostopie..?

Napisano

Odgrzebujemy stary temat, ale kolega zapytał :

U mnie ( jeszcze teraz czytam w zeszycie ) nie zwalnia. Dobry i działający sposób by nie iść do wojska : udowodnić, że jest się pacyfistą. Nie jest to lekkie, ale do zrobienia dla pewnej rzeszy osób. No chyba, że ktoś jest naprawdę tym pacyfistą, a nie tylko w czasie poboru ;) Pozdrawiam !

Napisano

panowie... za rok kończy się przymusowe wcielanie do wojska... w 2010r WP ma być całkowicie zawodowe...

wystarczy załatwić sobie na rok jakąś pracę lub szkołę/studia etc i po kłopocie

Napisano

wymeldowalem sie i po sprawie, beda mnie sciagac za czas jakis;P no chyba ze poczekam az do ustanowienia sluzby zawodowej:P

pppppozdro pppppanie poruczniku:P

Napisano

Mam kumpla na roku, który ma kategorię "E". Chłopak jednak jest w pełni sprawny i bez problemu dostałby "A", gdyby nie to, że chciał uciec od wojska i pogadał ze znajomym z komisji lekarskiej. Jakby nie patrzeć chłopak ma lipę do końca życia, gdzie nie pójdzie do pracy (nie daj Boże na kierownicze stanowisko) to jak go sprawdzą w papierach to ja nie wiem :)

Nie jest to kolejna super opowieść kumpla mojego kumpla którą opowiedział mi kumpel. Widziałem jego książeczkę wojskową - E. Haha.

Napisano
wymeldowalem sie i po sprawie, beda mnie sciagac za czas jakis;P no chyba ze poczekam az do ustanowienia sluzby zawodowej:P

pppppozdro pppppanie poruczniku:P

A z fiskusem się rozliczasz? Wymeldowanie niewiele daje.

Napisano
U mnie ( jeszcze teraz czytam w zeszycie ) nie zwalnia
No właśnie, wydawało mi się to podejrzane.. Dzięki za odp :D
w 2010r WP ma być całkowicie zawodowe...

A to świetnie, bo jak widać, mam tylko 16 lat ;) Więc mnie już pobór nie obejmie ;)

Napisano

Do 2010? Ja słyszałem o 2012 :D

W tym roku na studiach mam to całe przeszkolenie wojskowe. 3 marca mam egzamin a potem 6 tygodni wojska. Z tym, że z tymi 6 tygodniami sprawa wyglada tak:

Co roku jest ok 15 tys. chętnych, a oni mają tylko 3 tyś. miejsc... w skali całego kraju. Jeżeli Ty sie zgłosiś że chcesz iść a oni Cie nie wezmą z braku miejsc.. to wtedy masz wbita rezerwe.. no i kaprala.. jeżeli zdałeś egzamin. Przyczym biorą najpierw studentów tych kierunków które mogą sie przydać w wojsku. Oczywiście w każdej chwili można z tego zrezygnować. W tedy idzie się na 3 miesiące do wojska (po studiach).

Swoją drogą mójk kolega niedawno skońćzył zasadniczą służbe.. i był zadowolony.. długie i płatne wakacje.. ;)

Napisano

Czyli tacy studenci jak ja (kierunek Elektrotechnika) mają duże szanse na przeszkolenie :/

Tak się zastanawiam, skoro ma być zawodowa i studia skończe (teoretycznie :) w 2011) to nie lepiej olać w moim przypadku to przeszkolenie?

Napisano
A z fiskusem się rozliczasz? Wymeldowanie niewiele daje.

no a wlasnie ze daje, nawet w WKU ci powiedza ze jak sie wymeldujesz to cie przestana scigac bo cie oficjalnie nie ma w kraju. Uwierzcie mi, to wystarczy.

pozdrawiam

Napisano

Z tego co pamiętam z PO, to nawet jak nie dostaniesz listu z powiadomieniem, to i tak musisz iść na rejestrację w roku, w którym kończysz 18 i za rok na komisję.

Jak nie pójdziesz i się w przyszłości zameldujesz to mogą Cię ścignąć. Inna sprawa, że pewnie nie będzie im się chciało.

A przy poszukiwaniu pracy lepiej jest mieć uregulowany stosunek do służby wojskowej, nie ważne czy A czy D, ważne żeby cos było.

Napisano
juz zaczynaja siegac po ludzi w wieku okolo 27-29lat bo wszystkie mlodsze roczniki szoruja mopem albo zmywaja garnki w wielkiej brytani lub irlandi!

chcialem tylko zauwazyc ze ta wypowiedz daleko mija sie z prawda i nie powinno oceniac sie po ogole, ja np studiuje w UK.

pozdro

• Mod Team
Napisano

Kupcie sobie dzisiejszą gazetę wyborczą są choroby wymienione dla symalantów którzy chcą wojsko ominąć :devil:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Zamiast tracić kasę na "Wyborczą" lepiej nauczyć sie na pamięć kilku postów z Forum i powtarzać je głośno na

komisji poborowej, odroczenie lub uznanie za niezdolnego ...gwarantowane. Podać przykłady ?

Napisano

Albo zrobić coś sporo bardziej sensownego:

1) na komisji mówić prawdę że niewiele nam dolega - dostaniemy A i nie będziemy potem przez przyszlego pracodawcę traktowani jak nierozgarnięte kaleki, kiedy zobaczy co innego niż A ^_^

2) po maturze zacząć sobie studiować... jeśli ktoś chce, może w trakcie (bodaj między I a II rokiem) zrobić sobie kurs PO - wtedy rezerwa po III praktycznie murowana. A jeśli nie, to i tak nas do niej przeniosą w związku z redukcją poboru :D

Ja kursu PO nie zrobilem, nie przekroczyłem bram żadnej jednostki wojskowej, tylko co roku zanudzałem tych w WKU o rezerwę, podtykając zaliczony indeks... i od grudnia mam free do końca życia (o ile nie napadnie nas Wujek Osama :P ).

Oczywiście poza uwolnieniem się od służby wojskowej, ze studiów wynosi się też wykształcenie, co niewątpliwie jest takim miłym bonusem :)

Napisano

Ja przed obroną na studiach na ostatnim roku dostałem dwa wezwania na wstawienie się do WKU w celu weryfikacji danych, za pierwszym razem zaniosłem zaświadczenie z Polibudy, że jestem przed obroną (musi być podpisane przez rektora - bo jak będzie samodzielny referent z dziekanatu to panowie w zielonych mundurkach tego nie przyjmą). Potem po 2 miechach dostałem następne wezwanie - wtedy przyniosłem im zaświadczenie, że się obroniłem (kazali przynieść dyplom po tym jak go odbiorę). Jeśli uczelnia sama nie wyśle oficjalnego zaświadczenia trzeba przynieść dyplom i od tego momentu leci czas - 12 miesięcy do momentu przeniesienia do rezerwy. W tym okresie 12 miesięcznym mogą Cię powołać do woja na 3 miechy ale nie muszą - jeśli się uda to po 12 miesiącach jesteś automatycznie przeniesiony i masz spokój z wojem.

• Mod Team
Napisano

heh, odbiegając od tematu to jest to zdjęcie wystawione na portalu plfoto.pl, rewelacyjne jest. Ludzie brać się za studia to wojsko o was zapomni bo nie będziecie opłacalni dla nich. A w 2012 i tak zniosą obowiązek służby.

Napisano
Pierd... jak potluczony, pracodawce g*wno obchodzi jaka masz kategorie w syfie.

A może tak tochę cooltooralniej? HĘ? ;)

To ciekawe, bo sam się spotkałem z paroma przypadkami (typu C i D), którzy dzięki temu teraz albo robią w firmach rodzinnych, bo nigdzie indziej roboty nie znaleźli, albo zmuszeni są starać się o grupę. I zdecydowanie nie jest to "fr elita". B)

Choć i tak najlepszym wyjściem są IMO studia - inwestujemy tylko czas i trochę chęci, czasem parę PLN, a korzyści sporo. :)

Napisano

To w Poznaniu syf dzieli sie na kategorie ? U nas na prowincji syfa nie dzielą na kategorie tylko leczą penicyliną ?

Napisano

Syf = Wojsko

Nigdy w zyciu nie slyszalem ze zdrowy czlowiek z zalatwiona niska kategoria mial jakiekolwiek problemy w pracy z tego powodu.

Podejmujac prace pracodawca kieruje przyszlego pracownika na odpowiednie badania do lekarza medycyny pracy i to jest wyznacznik.

Wnisokuje z tego ze Twoi znajomi musieli dostac kat. za jakies konkretne uposledzenie fizyczne badz umyslowe.

Napisano

Piszesz ... Podejmując pracę pracodawca kieruje przyszłego pracownika na... .Ale jesteście pracowici w Poznaniu !

Pracodawcy jeszcze podejmują pracę! Na badanie nie maja czasu więc wysyłają na nie przyszłego pracownika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...