Skocz do zawartości

[6000zł] Rower na dojazd do pracy

Muffas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! 

Na wstępie dodam ,że nie znam się na rowerach kompletnie i potrzebuję waszej pomocy w doborze roweru na dojazd do pracy po ulicy , ścieżce rowerowej,chodniku około 12km w jedną stronę. Mam 172cm wzrostu i 72kg wagi pomyślałem o rowerze crossowym Giant Roam 0 2022 lecz nie ma go nigdzie w sklepach i może znacie podobne klasowo rowery ,które da się kupić? Mam dodatkową zagwozdkę czy 12 km rowerem w jedną stronę to nie za dużo dla laika?  Dodatkową informacją będzie ,że chciałbym wnosić rower na pierwsze piętro stąd waga ma jakieś znaczenie :)Dziękuję za porady i poświęcony czas:) 

Napisano

Roam 0 to dobry pomysł, Roam 1 też spokojnie by wystarczył. 

Cube wyżej również. Generalnie coś z powietrznym widelcem, bo będzie komfortowo i lżej. 

Będziesz dojeżdżał cały rok? Może lepszy byłby tzw. fitness, czyli coś ze sztywnym widelcem? 

Napisano

Dzięki za zaangażowanie. Te wszystkie rowery wyglądają super ( szczególnie merida ) Jednak Czym różnią się te rowery wszystkie od siebie prócz ceną ? Czy jakość podzespołów jest podobna ?  Ostatni raz rower miałem po komunii a chciałbym kupić coś naprawdę na lata i coś co ułatwiłoby mi jazdę a nie próbowało ze mną walczyć przy dojazdach do pracy. 

Czy owa merida nadaje się na chodnik , ścieżkę rowerową? 

Napisano

Nie wiemy ile masz lat i w jakiej ogólnej kondycji jesteś . Dystans 12km średnio sprawnego człowieka na pewno nie wykończy ale 24km dzień w dzień , przez 5 dni w tygodniu ....  Trzeba mieć kondycje i pewną zaprawę bo inaczej drugi tydzień może być ciężki . Nie znaczy , że cię zniechęcam. Wręcz przeciwnie ale żeby tak dojeżdżać trzeba się kondycyjnie przygotować i zaczynać spokojnie . Czyli czasem dzień przerwy , czasem dłuższa jazda rekreacyjna czy wycieczkowa .

Biorąc pod uwagę co napisałeś o swoim rowerowym doświadczeniu ja zaproponowałbym ci jednak rower crossowy . Jest bardziej uniwersalny i bardziej komfortowy . Merida z linka to moim zdaniem rower dla świadomego użytkownika . Ma szanse być szybsza niż crossy ale raczej za cenę wygody . Merida ma twardy napęd który prawdopodobnie nie wykorzystasz , a czasem na jakichś podjazdach może zabraknąć miękkich biegów .

Aha , nie ma roweru na lata . Rama może być ale napęd czy klocki hamulcowe będą się zużywać niezależnie ile tyś wydasz na początku . Mało tego , rower ze średniej półki będzie tańszy w eksploatacji . Ale jeśli cię stać to polecam droższy ( Cube , giant są ok ) bo będą miały dobry amor i koła , że o ramie nie wspomnę , a te elementy roweru mogą zostać  z tobą na zawsze .

Aha 2 nie zależnie ile wydasz może się zdarzyć że  siodło albo długość mostka nie będą ci odpowiadać . Wymiana tych elementów to normalne dopasowania roweru i nie świadczy o tym że kupiłeś zły rower .

Aha 3 Poczytaj o rozmiarach ram i przymierz rower przed zakupem . Czasem możesz dobrze czuć się na dwóch sąsiednich rozmiarach czasem na żadnym ... Przy twoim wzroście ja zaczynałbym przymiarki od 17"

Napisano
20 minut temu, WaGiant napisał:

Nie wiemy ile masz lat i w jakiej ogólnej kondycji jesteś . Dystans 12km średnio sprawnego człowieka na pewno nie wykończy ale 24km dzień w dzień , przez 5 dni w tygodniu ....  Trzeba mieć kondycje i pewną zaprawę bo inaczej drugi tydzień może być ciężki . Nie znaczy , że cię zniechęcam. Wręcz przeciwnie ale żeby tak dojeżdżać trzeba się kondycyjnie przygotować i zaczynać spokojnie . Czyli czasem dzień przerwy , czasem dłuższa jazda rekreacyjna czy wycieczkowa .

Biorąc pod uwagę co napisałeś o swoim rowerowym doświadczeniu ja zaproponowałbym ci jednak rower crossowy . Jest bardziej uniwersalny i bardziej komfortowy . Merida z linka to moim zdaniem rower dla świadomego użytkownika . Ma szanse być szybsza niż crossy ale raczej za cenę wygody . Merida ma twardy napęd który prawdopodobnie nie wykorzystasz , a czasem na jakichś podjazdach może zabraknąć miękkich biegów .

Aha , nie ma roweru na lata . Rama może być ale napęd czy klocki hamulcowe będą się zużywać niezależnie ile tyś wydasz na początku . Mało tego , rower ze średniej półki będzie tańszy w eksploatacji . Ale jeśli cię stać to polecam droższy ( Cube , giant są ok ) bo będą miały dobry amor i koła , że o ramie nie wspomnę , a te elementy roweru mogą zostać  z tobą na zawsze .

Aha 2 nie zależnie ile wydasz może się zdarzyć że  siodło albo długość mostka nie będą ci odpowiadać . Wymiana tych elementów to normalne dopasowania roweru i nie świadczy o tym że kupiłeś zły rower .

Aha 3 Poczytaj o rozmiarach ram i przymierz rower przed zakupem . Czasem możesz dobrze czuć się na dwóch sąsiednich rozmiarach czasem na żadnym ... Przy twoim wzroście ja zaczynałbym przymiarki od 17"

23 minuty temu, Kajgana napisał:

12 minut temu, xAdam43 napisał:

@MuffasNapisz czy mieszkasz w górach i czy masz jakieś podjazdy w okolicy itd.

Mieszkam na Pomorzu i jest w miarę płasko mam wzniesienie 21 metrów rozciągnięte na cztery kilometry, droga jest prosta 

Moja trasa mniej więcej https://www.google.com/maps/dir/pszczólki+-+mc+donald+pruszcz+gdański/54.1758104,18.6893988/@54.2106333,18.6757972,12.71z/data=!4m10!4m9!1m5!1m1!1s0x46fd705b46663163:0x10bdfe42f01dec78!2m2!1d18.6332473!2d54.2481859!1m1!4e1!3e1

Raczej także celowałbym w rower crossowy z racji strachu u mnie na trasie jeździ sporo ciężarówek i bywa dość wąsko więc poruszałbym się chodnikiem i ścieżką rowerową a nie wiem czy rower szosowy nadaje się na takie nawierzchnie. Mam lat 28 i mam opcje dojazdu autobusem do pracy więc przy wyczerpaniu organizmu w jakimś stopniu mogę odpuścić i dojechać inaczej. Podstawowy problem to chyba także dostępność pojazdów , bo co kliknę to brak w magazynie. Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź.

Napisano

Wygląda bardzo fajnie , ale pytanie podstawowe czy takim rowerem szosowym będę mógł wjechać na chodnik i ścieżkę rowerową czy skazuję się tylko na szosę? 

Napisano

To teraz z innej beczki czy 20km/h stałe  rowerem ciężko jest uzyskać czy to jest taka w miarę normalna jazda? 

Wybaczcie ,że zasypuję was pytaniami , aż mi trochę głupio.. 

Napisano

Właśnie zrobiliśmy z żoną pętlę po  Warszawie (51km) na rowerach miejskich - sporo ścieżek i chodników, trochę jezdni - średnia 17,2, sporo było segmentów w zakresie 20–23. Jesteśmy po 50, rowery z piastami wielobiegowymi. Czyli 20 na trasie bez przeszkód to nie dużo.

W rowerze do pracy ważna jest niezawodność i prosta konserwacja. Mój rower do pracy ma piastę wielobiegową (inter-8), hamulce hydrauliczne (magura), opony antyprzebiciowe (schwalbe), łańcuch w pełnej osłonie, widelec sprężynowy (headshock) i jak jeździłem do pracy (6-7km) to był super. Teraz pracuję zdalnie. Jeszcze lepszy był by rower z napędem na pasku. Ja bym teraz brał taki: https://www.rowerystylowe.pl/p-8100/rower-miejski-cortina-blau-na-pasku-zebatym/w-32672/meski-zielony-mat-61 . Pasek i przekładnia w piaście to ciut większe opory, ale drastycznie mniejsze problemy jęk jeździsz codziennie.

Napisano

Przez 12 km? Po płaskim, bez wiatru? Może być ciężko, zwłaszcza w kolejne dni, dopóki się nie rozjeździsz. Załóż sobie raczej na początek średnią prędkość 15 , może 18 km/h

Napisano

Początkowo chcę jeździć nie do pracy a właśnie by nabrać wprawy , skrócenie trasy o połowę będzie dobrym pomysłem myślę. A ktoś z was wie co się dzieje z rowerami ,że nie można żadnego kupić z powodu braku dostępności i kiedy można się spodziewać możliwości dokonania zakupu?

Napisano

Najpierw były pandemie i lockdowny, załamanie łańcuchów dostaw, bo ktoś mądry dekarbonizuje Europę ;) wypychając przemysł do Azji... a teraz wojna i sankcje....

Ja byłem pod wrażeniem, jak do mnie po pół roku z jednego z 3 sklepów oddzwonili, że mają rower, o który pytałem...

W zeszłym roku jeździłem po małych miastach w okolicy i patrzyłem, co mają na sklepie. Znalazłem tak jeden rower z roku modelowego 2020 i drugi - chyba z 2018 r. i oba kupiłem :) Ale teraz to już nie wiem czy jeszcze coś stoi :)

Napisano

Ja bym szosę odpuścił. Meridę Speeder też - to jest rower który wymusza mocno pochyloną pozycję, a i geometria nie jest raczej z gatunku "rekreacyjnych". Także albo uniwersalny cross albo jakiś fitness, np. Trek FX, Marin Presidio, Marin Kentfield czy jeszcze coś innego. To co jest dostępne :D

https://mcsport.pl/pl/rower-crossowy-giant-toughroad-slr-2-2021.html#246=911 tutaj Mka dostępne, Toughroad to też bardzo dobra opcja na takie dojazdy. Sztywny widelec na asfalt będzie okej, a szeroka opona na jakieś dziury czy chodnik. 

I bez przesady, do pracy chcesz tym jeździć, jakie 7 tysięcy. Tutaj prosty rower za dwa wystarczy. 

Napisano
Cytat

I bez przesady, do pracy chcesz tym jeździć, jakie 7 tysięcy. Tutaj prosty rower za dwa wystarczy.

Coś w tym jest - mniej boli kradzież czy uszkodzenie... Chyba że Cię wciągnie kręcenie...

Tradycyjnie polecę jeszcze Marin DSX 1 ale Giant jest również ok.

Edyta:

DSX 2 - cennikowo to 200 zł więcej ale lepsze wyposażenie.

Napisano

Murek dobry pomysł ale ten konkretny za mały - to S-ka a kolega z 172 cm potrzebuje M raczej - to środek tego rozmiaru, wg tabelki na 2022 r.

Edyta:

Ewentualnie - moja żona nie pokochała kupionego pół roku temu DSX 1 (trochę perfidnie o nim wspomniałem, nie przeczę) akurat w rozmiarze M :) Ino mieszkam daleko :D

Napisano

Stoję przed podobnym dylematem jak autor tego wątku i wybór padł na rower na pasku z piastą Alfine11.

Bardziej z racji samej ciekawości bo mam inne rowery rekreacyjne ale potrzebuję czegoś typowo do miasta jako substytut samochodu i wewnętrzny głos w mojej głowie mówi mi: kup rower na pasku ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...