Skocz do zawartości

[Kaseta] Hg500 czy 771 a może 1070

Kamx1x

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czym różnią się te kasety poza ceną i waga? Czy ta 771 droższa dwa razy od Hg500 będzie też dużo bardziej wytrzymała? Szukam dobrej kasety najlepiej 11-28 albo 11-32 co możecie polecić od siebie? Jeżdżę po 7 tys km rocznie. Teraz miałem hg50-10.

• 1 rok później...
Napisano

Uważam, że jak jeździsz 7 tyś rocznie to warto zainwestować w lepszy komponent bo to nie końca jest tak,  że jest tylko niższa waga. Z reguły jest dany lepszy, materiał, często poddany dodatkowej obróbce powierzchniowej (cieplnej lub chemicznej) co ma duży wpływ na trwałość i komfort użytkowania. 

Napisano
54 minuty temu, marekmarek napisał:

Czyli HG50 i HG 500 to dla amatora bez różnicy?

Jeżeli przymkniemy oko na liczbę koronek oraz kwestię wolnobieg/kaseta, to Dura-Ace od Tourneya różni się tylko wagą. Jeżeli nie masz _conajmniej_ wydolności na poziomie 4W/kg, to kupujesz najtańsze co pasuje do Twojego roweru.

27 minut temu, Kettler napisał:

Uważam, że jak jeździsz 7 tyś rocznie to warto zainwestować w lepszy komponent bo to nie końca jest tak,  że jest tylko niższa waga. Z reguły jest dany lepszy, materiał, często poddany dodatkowej obróbce powierzchniowej (cieplnej lub chemicznej) co ma duży wpływ na trwałość i komfort użytkowania. 

Idealny moment na powiedzenie nam czym jest ta mityczna "obróbka powierzchniowa" i "lepszy materiał". Bo jak dla mnie to takie marudzenie najczęściej oznacza "szukam powodu aby zrobić se dobrze i kupić wypasa".

Napisano

Raczej jednak są pewne różnice - na fabrycznej kasecie CS- HG 200 zrobiłem 7800 km i łańcuch zaczął przeskakiwać przy mocnym przyciśnięciu na najmniejszej zębatce, kolejną CS- M 770 założyłem 10 tyś km temu i nadal nie przeskakuje. Z tego co doczytałem koronki są takie same już od serii 400 więc następna będzie taka i zobaczymy która najwięcej wytrzyma.

Napisano

To jaką kasetę 11-36 kupić do napędu GRX400? Łańcuch to Connex 10sB. W specyfikacji jest napisane, że instalują HG500, ale nie sprawdzałem, co jest-trzymać się tego?

Coś lepszego (cokolwiek to znaczy)? Żeby nie "gryzło" się z łańcuchem i tarczami korby. Co proponujecie?

Napisano

Lepiej oszczędzić na kasecie na rzecz lepszego łańcucha. Zdaje się że campy są najlepsze. Można też kupić dwa tańsze i zmieniać np co 500 km.

Nie wiem gdzie jeździsz, ale jak trekkingowo to bym brał 11-36. Tobie na nic ciasne stopniowanie.

Napisano

Connex musi zostać, bo to łatwość serwisu-rozpinanie i spinanie w palcach.

Pytając o kasetę miałem na myśli to, czy HG50, HG500, a może HG jeszcze większa liczba. 

Teraz mam dwa i zmieniam co około 250-300, ale chyba wrócę do jednego i po wyciągnięciu nowy, i znowu nowy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...