DramaT Napisano 21 Grudnia 2021 Napisano 21 Grudnia 2021 Witam serdecznie! Jakiś czas już wertuje internety żeby wybrać rower mtb. Jeżdżę na szosie, a moje ostatnie mtb to był „góral” z komunii jakieś 20 lat temu. Nie do końca wiem jaki styl jazdy przypadnie mi najbardziej do gustu ale przekładając sobie w głowie jazdę szosową na szlaki mniej utwardzone nie widzę siebie za bardzo w DH dlatego myśle, ze najlepszym wyborem dla mnie byłby rower jak najbardziej „uniwersalny”. Doprowadziło mnie to, mam nadzieje, że poprawnie, do kategorii rowerów trailowych. Temat miałem jeszcze zgłębiać przez zimę i pod koniec decydować się na zakup ale powiedzmy, ze sytuacja tak sie ułożyła, ze lepiej by było zrobić to teraz. Chcialbym Was prosić o poradę, które z wybranych rowerów najlepiej wypadają, a ktore raczej omijać, a może jakiej marki nie wziąłem pod uwagę. Nie wiem czy w takim budżecie dałoby się dorwać coś w karbonie ale z tego co ja patrzyłem to raczej aluminium. Rowery które wstępnie brałem pod uwagę: Trek Fuel Ex 7 lub ewentualnie 5 jeżeli nie warto do 7 dopłacać. Giant Trance 29- i tu jestem troszkę skonfundowany ponieważ nie wiem za bardzo czym różni się trance od trance X itd. Canyon Neuron 7 lub ewentualnie tutaj Neuron CF 8 karbonowy- wypada bardzo dobrze cenowo jeśli chodzi o Alu ale wg internetow jednak trochę brakuje do dwóch wcześniejszych. Scott Genius 940 Wiem, ze kiepsko jest z dostępnością, ja potrzebuje ramy raczej XL przy wzroście 190. Trek i Canyon wiem, ze są dostępne. Giant niestety nie udało mi się jeszcze namierzyć. Scott prawdopodobnie do dostania. Nie dodałem jeszcze jaki teren: raczej górski z późniejszym/ wcześniejszym podejściem do górskiego Alpejskiego. Ale będę się dopiero zapoznawał z tym typem jazdy więc nawet jeśli chodzi o drogi i ścieżki to nie wiem za bardzo nic. Z góry dzięki za wszelkie opinie.
Tyfon79 Napisano 21 Grudnia 2021 Napisano 21 Grudnia 2021 Trudno coś szczegółowo doradzić bo to, że nie będziesz tym jeździł po płaskim to trochę za mało. Trochę ludzi bywa w Alpach ale część na łatwych odcinkach. Tutaj spasuje taki zwykły Trance. Wersja X jest do trudniejszego zastosowania. Jest bardziej "solidna" do takiej jazdy. Ogólnie Treki to szmelc. X Trance za 15 tys to też szajs. Zwykły jest ok. Neuron to coś jak zwykły Trance. Jak w planach masz nieco solidniejszą jazdę to jednak kierował bym się w stronę Spectrala Canyona, Trance x ale wersji 1 lub nawet Reigna.
DramaT Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Napisano 21 Grudnia 2021 Cytat Trudno coś szczegółowo doradzić bo to, że nie będziesz tym jeździł po płaskim to trochę za mało. Trochę ludzi bywa w Alpach ale część na łatwych odcinkach. Tutaj spasuje taki zwykły Trance. Wersja X jest do trudniejszego zastosowania. Jest bardziej "solidna" do takiej jazdy. Ogólnie Treki to szmelc. X Trance za 15 tys to też szajs. Zwykły jest ok. Neuron to coś jak zwykły Trance. Jak w planach masz nieco solidniejszą jazdę to jednak kierował bym się w stronę Spectrala Canyona, Trance x ale wersji 1 lub nawet Reigna. Co do terenu to sam nie do końca wiem ponieważ tak jak wspomniałem ostatnio jeździłem na "mtb" z komunii. Może nie będę się czuł wystarczająco pewnie na zjazdach i po prostu odpuszczę taką jazdę. Dlatego szukam czegoś jak najbardziej uniwersalnego. Czy Reign to już jednak nie za bardzo pójście w kierunku Enduro? Treki to szmelc tak zupełnie ogólnie czy są konkretne tematy w których te rowery się nie spisują?
Tyfon79 Napisano 21 Grudnia 2021 Napisano 21 Grudnia 2021 Nie ma znaczenia czy jeździłeś 20 lat temu czy rok temu tylko na sztywniaku. Obecne fulle jak i nimi jazda to nauka od nowa więc nie sugeruj się czy będziesz się czuł pewniej czy nie. Starujesz od zera i każdy dzień o ile będziesz chciał to progres. Im rower ma więcej z enduro tym masz bonus w postaci płynniejszej, pewniejszej jazdy. Jedyny delikatny minus to waga ale to się niweluje kondycją. Oczywiście nie ma sensu kupować czegoś typu Reign czy Spectral na takie coś jak dajmy na to Skrzyczne-Maliniowska ale już z takiej sąsiedniej Baraniej zjazd w każdym kierunku przyjemniej, bezpieczniej pójdzie na enduro. Co do Treka to nie ogólnie ale masz za mało kasy. Zapłacisz za napis kupę kasy a wyposażenie będziesz miał kiepskie a takowe nie za bardzo pasuje pod to co chcesz robić. Jesteś kawał gościa czyli trzeba wykluczyć takie amory jak Recony czy RS Gold. Te ich tuningowane dampery to też same kłopoty. Nie ma sensu w takie coś inwestować zwłaszcza jak bierzesz pod uwagę wysyłkowego Canyona.
Galvatron Napisano 21 Grudnia 2021 Napisano 21 Grudnia 2021 Z dobrych trailówek jest jeszcze Ripley AF: https://bikedepot.pl/pl/p/Ibis-Ripley-AF/250
Dokumosa Napisano 22 Grudnia 2021 Napisano 22 Grudnia 2021 Sporo taniej niż ten Ibis na deorce wychodzi Neuron CF 8, który ma lepsze koła, napęd i hamulce.
Galvatron Napisano 22 Grudnia 2021 Napisano 22 Grudnia 2021 Za Ibisem przemawiają geometria, zawieszenie i możliwość przetestowania przed zakupem.
Dokumosa Napisano 22 Grudnia 2021 Napisano 22 Grudnia 2021 Jeśli geo w neuronie zbyt turystyczną można iść w spectrala. Nawet CF 7 nadal ma lepszy napęd, koła, hamulce... Odnośnie zawieszenia to polemizowałbym - za duzo różnych rowerów zjeżdziłem żeby do trailu pchać się w wariacje vpp względem prawilnego horsta.
Galvatron Napisano 22 Grudnia 2021 Napisano 22 Grudnia 2021 Chyba najlepszym kompromisem byłby Trance 29: https://www.giant-bicycles.com/pl/trance-29-1-2022 Geometria na poziomie Ripley'a i osprzęt na poziomie Spectrala.
DramaT Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Napisano 22 Grudnia 2021 Też powoli do tego dochodzę, ze trance wypada najlepiej. Niestety bardzo kiepsko jest z dostępnością w mojej okolicy udało minusie zlokalizować tylko trance x 2, za to w dobrej cenie. Mam jeszcze podjechać obejrzec stumpjumpera alloy ale wydaje mi się, ze cena nie jest adekwatna do chociażby osprzętu chociaż wiem, ze rama podobno dobra. Ale w tej samej cenie jest właśnie trance x 2 🤦🏻♂️
Dokumosa Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 W canyonach w tej cenie jest węgiel, ciągle lepsze koła i jednak IMHO zawieszenie (chociaż na 29" maestro nie miałem okazji jeździć ale na starych jak najbardziej na kilku gen). Skok w tym giancie taki jakis niewspółczesny jak na ścieżkowca.
Galvatron Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 Neuron ma wyraźnie gorszą grometrię niż Trance i Ripley, a węglowa rama i lepsze koła nijak tego nie rekompensują. Już lepiej by było wziąć Spetrala 29" AL 6.
Dokumosa Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 Myślałem, że już Neurona dawno porzucilismy w rozważaniach. Miałem na myśli wskazanego wyżej Spectrala CF 7. Koła na dt 350tkach i naprawdę świetny zawias.
DramaT Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Napisano 23 Grudnia 2021 Jedyny minus to, ze nie da się go przetestować przed zakupem. Dziś udało mi się przejechać na specu rozmiar s5 i w porównaniu do treka w rozmiarze XL jakoś lepiej się na nim czułem. Tylko żeby mieć to co w treku i giancie to już trzeba wyskoczyć z 17k na wersje comp. To w moim przypadku o 4k więcej niż Giant trance x z 2021 na SLX i z amorem foxa. Z drugiej strony brać podstawowego stumpjumpera ze względu na ramę i bawić się w upgreade to tez nie wyjdzie jakoś tanio i zabawy sporo. Jedynie co to masa Gianta mnie jakoś martwi. Niby w katalogach te masy nie różnią się jakoś bardzo ale w odczuciu subiektywnym jest jakiś taki „cięższy”. Jeszcze co do canyona to we wszystkich youtubowych testach jakie oglądam niestety nie ma jakiegoś zachwytu nad nim. Akurat w tym porównaniu wychodzi naprawdę dobrze cenowo ale tak jak na początku go brałem tez pod uwagę tak teraz jednak coraz bardziej jestem sceptyczny. Poza tym wydaje mi się, ze spectral to jednak za bardzo w stronę enduro idzie.
Kaloryfer Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 2 godziny temu, Galvatron napisał: Neuron ma wyraźnie gorszą grometrię niż Trance i Ripley, a węglowa rama i lepsze koła nijak tego nie rekompensują. Już lepiej by było wziąć Spetrala 29" AL 6. Możesz rozwinąć temat geometrii?
Gość Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 Panie(?) Panowie, kolega pisze "Nie do końca wiem jaki styl jazdy przypadnie mi najbardziej do gustu ale przekładając sobie w głowie jazdę szosową na szlaki mniej utwardzone nie widzę siebie za bardzo w DH dlatego myśle, ze najlepszym wyborem dla mnie byłby rower jak najbardziej „uniwersalny”. Doprowadziło mnie to, mam nadzieje, że poprawnie, do kategorii rowerów trailowych. " Przecież tu sie nie obejdzie bez testowania. Wręcz jest to konieczne, jest w PL kilka fajnych centrów testowych, gdzie można wypożyczyć różne rowery i potestować w naturalnym środowisku ...to jest wręcz jak szukanie odpowiedzi na pytanie "chce pojezdzić na nartach ale nie wiem czy zjazdowe czy biegówki"
Tyfon79 Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 Między nartami zjazdowymi a biegówkami są raczej nazwijmy to delikatnie spore różnice a między dobrą trailówką a enduro te różnice za duże nie są. Można testować do woli ale poza tym są jeszcze kwestie techniczne.
Galvatron Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 2 godziny temu, Kaloryfer napisał: Możesz rozwinąć temat geometrii? Mówiąc najprościej, Neuron ma kąt głowki ramy 67* i rozstaw kół 1193 mm w rozmiarze L, co jest wartością na poziomie nowoczesnego ścigacza XC: https://www.specialized.com/pl/pl/epic-evo/p/199654?color=319934- Trance i Ripley będą stabilniejsze na zjazdach.
Tyfon79 Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 Piedru, pierdu i tyle w temacie. Neuron z plastiku ma inną rozmiarówkę i geo od alu. Nie ma się do czego przyczepić w tym super koła. No ale jak yotuberowe mechery nie polecają co co poradzimy...
Kaloryfer Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Galvatron napisał: Mówiąc najprościej, Neuron ma kąt głowki ramy 67* i rozstaw kół 1193 mm w rozmiarze L, co jest wartością na poziomie nowoczesnego ścigacza XC: https://www.specialized.com/pl/pl/epic-evo/p/199654?color=319934- Trance i Ripley będą stabilniejsze na zjazdach. Patrząc na dzień dzisiejszy to jest w tym sens ale jeszcze niedawno te wartości były trochę inne. Ciekawe czy autor wątku lepiej będzie się czuć przy bardziej nowoczesnej geometrii trailowej czy bardziej w XC. Myślę, że dopóki nie pojeździ trochę takimi rowerami to dla niego nie ma za bardzo znaczenia kąt główki. Ja mam aktualnie w moim XC (HT) kąt główki 70,5 i pewnie nigdy bym się nie zdecydował na taką agresywną geometrię ale jak go kupowałem to też szukałem roweru po omacku. Teraz zamówiłem rower FS z kątem 67,5. Nie dlatego, że poprzedni kąt był zły ale dlatego, że chce FS o skoku 120mm. Wypożyczyłem taki mniej więcej rower i czułem się na nim dobrze. Myślę, ze geometria ma znaczenie dla jeżdżących bardziej agresywnie XC lub downhill (enduro), a dla reszty to ma to drugorzędne znaczenie. To co napisałeś o stabilności to oczywiście prawda ale też nic nie wiemy jak ten rower będzie wykorzystywany: uniwersalny, w sensie dobry w każdych warunkach rower raczej nie istnieje. Komfort na zjazdach przekłada się na trudności w podjeżdżaniu i odwrotnie. Wg mnie jeśli autor szuka roweru do rekreacyjnej jazdy to jak najbardziej trance lub neuron jest właściwym wyborem lecz gdy patrzy bardziej sportowo to powinien skupić się na downcountry.
Tyfon79 Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 Można olać kolokwialnie 0,5-1* ale jak ktoś nie widzi różnicy tylko w tym parametrze na poziomie 3 stopni to może niech odpuści sobie doradzanie. Jak ktoś jest dobry albo bardzo dobry to poleci solidnie i na fullu xc. Chodzi właśnie oto, że pewne parametry pomagają głównie tym mało doświadczonym. Mity o słabym podjeżdżaniu to też mogą dotyczyć czegoś z kat superenduro ale nie żadnego z wymienianych rowerów. Jak ktoś nie ma kondycji to lekka trailówka jak ten zwykły Trance też będzie kotwicą.
Gość Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 Nie ma nic złego w rowerze do XC. Co więcej, np na Trasach Enduro w Srebrnej Górze rekordy tras "należą" do roweru XC. Tak też sugerował bym zrobić, wybrać się właśnie tam i wypożyczyć fulla do XC (NS Synonym), allmountain (NS Define) i jakieś enduro, może nawet elektryczne. W tygodniu jak sie dogadasz to będzie to kosztowało szalone dwie stówy a masa wiedzy jaką będzie okazje zdobyć będzie warta wiecej niż dowolna ilość stron tego tematu.
Dokumosa Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 Neuron nie jest rowerem xc. To trailówka "turystyczna" ze skokiem 140mm. Dodatkowo jeśli ta kategoria rowerów jest odpowiednia to nic lepszego pod względem technicznym czy cenowym się nie znajdzie niż plastikowy neuron (warto wspomnieć o podwójnym łożyskowaniu głównego pivotu czy świetnym systemie prowadzenia kabli). Jesli ma być trailówka bardziej usportowiona to jest spectral. Trzeba sie zastanowić też, że jak autor wątku przesiada się z szosy to zmiana kąta główki 10 stopni może być niezłym wyzwaniem.
Kaloryfer Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 Tu jest zmiana nie tylko kąta główki ale całej geometrii, pozycji na rowerze, stylu i sposobie jazdy. Nawet nie wiemy czy autor będzie jeździł wycieczkowo czy bardziej sportowo po singletrackach.
chudzinki Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 Wiemy, że autor jeszcze nie wie 😀. W dniu 21.12.2021 o 19:59, DramaT napisał: Nie dodałem jeszcze jaki teren: raczej górski z późniejszym/ wcześniejszym podejściem do górskiego Alpejskiego. Ale będę się dopiero zapoznawał z tym typem jazdy więc nawet jeśli chodzi o drogi i ścieżki to nie wiem za bardzo nic. Ja, przy takich założeniach, kupiłbym podobającą mi się trailówkę (Trance bądź Neuron) i patrzył w którą stronę to podąży... 33 minuty temu, Dokumosa napisał: Neuron nie jest rowerem xc. To trailówka "turystyczna" Jak to nazywa @wkg - XC na sterydach 🙂. Tak przy okazji - mały off-topic - ktoś wie co się dzieje z @wkg ...?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.