Skocz do zawartości

[gravel] Nowy rower do 4000 - Boreas 1 2021

elolve

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, napaliłem się po bardzo długiej przerwie na nowy rower. Chciałem kupić Romet Aspre 1, ale w sklepie się okazało, że muszę mieć rozmiar 58, a w sprzedaży zostały już tylko 56. Z tego powodu wybór padł na Boreas 1 rozmiar 58. Jak myślicie jest to rower wart swojej ceny? Potrzebuję roweru na początek na krótsze trasy, moim celem jest dojazd do pracy około 25km w jednym kierunku. Głównie ścieżki rowerowe. Jestem już na 99% zdecydowany. Proszę o porady.

Wcześniej miałem Krosa Evado 3.0 - ale bardzo kiepsko mi się na nim jeździło i chciałbym teraz jakiś porządniejszy rower.

Dzięki

Napisano

Jaki wzrost/przekrok, że miałoby być 58?

akurat centymetr różnicy w długości poziomej przy takiej samej główce jest bez problemu do zniwelowania mostkiem

Napisano

Boreas 1 z jednej strony szału nie robi biorąc pod uwagę relację ceny do wyposażenia, tym bardziej, że jeszcze dwa miesiące temu kosztował 3600zł, ale z drugiej strony teraz trzeba porównywać do modelu które są dostępne, a nie sugerować się katalogami. No a w tym wypadku w takiej cenie ciężko będzie znaleźć jakiegoś gravela z karbonowym widelcem i sztywnymi osiami. 

Dla mnie Boreas odpada z jednego powodu. Brak miękkich przełożeń, blat 40T a z tyłu największa zębatka to 32T. Jednak to już zależy od tego jak i gdzie jeździsz, bo może Tobie akurat nie będzie to przeszkadzało.

ps. zerknąłem na stronę Rometa, jest nowy Boreas 1w katalogu, co tam się wydarzyło z ceną?? 4749 zł :blink:

https://www.romet.pl/Rower,BOREAS_1,10,817,818,15673,2022.html

Napisano

Ja znalazłem za 3700 nowy zamawiany ze sklepu online.

Ze sklepu

bikestyl.pl

Myślicie, że jest to legitny sklep? Na allegro mają około 100 pozytywów na 14 negatywów

Napisano

Masz tabelkę z geometrią? 58 ( cokolwiek to znaczy) nie brzmi jak rozmiar na Ciebie...

Napisano

Taka tabelka to wiesz. Cyferki z wymiarami.

Jestem pewny na 99% że 58 nie jest dla Ciebie.

Napisano

Tabelki producentów można sobie w tyłek wsadzić

Przez 10 sekund w sklepie to ci na wszystkim będzie wygodnie, nawet jakbyś na XS usiadł. Żeby się przekonać czy na pewni rozmiar jest "ok" trzeba kilkaset kilometrów zrobić (tym bardziej jeśli nie ma się doświadczenia)

Rower z poziomą 58 (czyli XL w obydwu modelach) to nie jest rozmiar dla kogoś kto ma 184 i to jeszcze ze stosunkowo dużym przekrokiem (więc automatycznie krótszym tułowiem), bierz sobie to "56" i tyle, nie ma sensu nawet dyskutować bo sprawa akurat w przypadku tych modeli jest oczywista
"

Napisano

@elolve panowie powyżej dobrze Ci radzą. Weź 56. Ja mam jakies 175cm ale długie nogi, bo 83 cm w przekroku, ostatnio kupowałem rowery i za każdym razem byłem na granicy M i L. Brałem ramy mniejsze i co do jednego roweru mogę już potwierdzić, że dobrze zrobiłem. Jeden z nich miałem okazję przymierzyć w sklepie w dwóch rozmiarach i to samo, lepiej było na mniejszym. Co do drugiego to jeszcze prawie nim nie jeździłem, ale pierwsze przymiarki mówią że też raczej dobrze zrobiłem biorąc mniejszy.

Napisano

Przy 180cm wzrostu do czego bym się nie przymierzał to zwykle najbardziej adekwatny był dla mnie rozmiar 54/M wedle typowych spotykanych oznaczeń producentów. Także jak jesteś wyższy o te kilka cm to sprawdź na początek 56. 58 to albo dla jeszcze wyższej osoby albo z jakąś specyficzną anatomią przy mniejszym wzroście.

Napisano

A czy dla osoby początkującej będzie jakaś różnica między Aspre1 a Boreas1? Czy po prostu brać, który tańszy?

Napisano

Tak, początkujący na Boreasie 1 będzie miał problem, żeby podjechać pod każdą większą górę (przełożenie 40/32). Zresztą zaawansowany też. 

Z drugiej strony w Warszawie aż tak bardzo góry Ci nie grożą. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...