Skocz do zawartości

[CS-HG700-11 vs CS-HG800-11] Róznica tylko w wadze?

JWO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przecież zawsze tak było, że to wszystko sprowadzało się tylko do wagi. Jak masz aluminiowy bębenek, to im więcej Alu pająka tym lepiej.

W XTR czy Dura Ace były Aluminiowe czy Tytanowe koronki, ale to już inny przedział cenowy.

Napisano
5 godzin temu, JWO napisał:

Ktoś kiedyś mi jeszcze polecał SRAM PG1170, czy ta kaseta wejdzie na bębenek Shimano 11s MTB?

Wejdzie, tak jak każda inna kaseta SRAMa, oznaczona literami "PG", ale jak dobrze pamiętam to trzeba będzie dodać 1,85mm podkładkę. (albo to z XD na XDR trzeba było dodać... nie pamiętam :) ) No w każdym bądź razie jest to standard o nazwie PowerGlide i jest kompatybilne z Shimanowskim bębenkiem HG oraz SRAMowskimi piastami MTH506, MTH406 i resztą o takiej samej budowie z fabrycznym bębenkiem pod standard HG.

Jak to za to zabangla z KMC czy Shimanowskim łańcuchem to dopiero się przekonasz jak kupisz. Rok temu próbowałem koledze pożenić nową kasetę 11s X01 z nowym łańcuchem Dura Ace CN-HG901 i nic z tego nie wyszło. Chodziło fajnie ale tylko do momentu mocniejszego przeciążenia napędu. Potem łańcuch na kasecie wyprawiał jakieś cyrki, a przy ugięciu zawiechy lubiło go jeszcze pociągnąć w stronę przerzutki, co bezpieczne dla niej nie było. Przyczyny dokładnie nie zdiagnozowaliśmy, ale obstawiam za duże kółeczka w SRAMowskiej przerzutce dla tego łańcucha (lub jej ewentualne luzy boczne, albo jedno i drugie).

Jak w rowerze masz japońską przerzutkę i brak zawieszenia to może nie będzie takich problemów, szczególnie że to nie będzie kaseta XG (X-Glide) o zakresie 11-42... :) No ale jakieś tam ryzyko niepowodzenia jest.

Napisano

Cytat

ale jak dobrze pamiętam to trzeba będzie dodać 1,85mm podkładkę

To jest niejako kluczowa sprawa. Jak trzeba dodać podkładkę 1.85, to znaczy że na kasetę 11s MTB wejdzie bez podkładki. 1.85 to różnica między Shimano 11s road i mtb.

Tak czy inaczej, nie będę eksperymentował. CS-HG700-11 to jest to czego potrzebuje. A 40g ubędzie jak dobrze rower umyje ;) 

Dziękuję.

Napisano
22 godziny temu, safian napisał:

W Ultegrze masz 6 zębatek na 2 pająkach, w 105 3 zębatki na 1 pająku.

Ale jak się bliżej przyjrzysz obu kasetom to i zębatki wydają się być minimalnie z innego materiału, a przynajmniej czym innym powleczone/ inaczej wykończone. Używam kaset 105-tki  i ultegry i odnoszę wrażenie że ultegra jest jednak trochę trwalsza.

Napisano

Bo jest mimnimalnie trwalsza, w ogóle mam wrażenie że nie tylko szybciej ale i inaczej jej się ząbki rozklepuja. Mniej na bocznych powierzchniach łańcuch się odbija za to końce łapią zadziory. Od dawna właśnie z uwagi na aluminiowe bebenki uzywam ultegry, teraz nie ma za bardzo jak wybrzydzać i wziąlem dwie 105ki i poza tym że na pewno jest inaczej wykonczona to się własnie ciut szybciej "klepie".

Do 11-34 700 i 800 na pewno potrzeba podkładki bo ona jest w standardzi mtb.

Napisano
Cytat

Do 11-34 700 i 800 na pewno potrzeba podkładki bo ona jest w standardzi mtb

Ja mam bębenek 11s mtb, dlatego właśnie szukam takiej kasety, która wejdzie (bez podkładki) :)

Skoro jakość jest lepsza, to może jednak Ultegra.

23 godziny temu, JWO napisał:

200PLN za 40 parę gram mniej to sporo.

Tym bardziej że te 200 to w RMB a nie w PLN, więc nie jest tak źle. :) 

Napisano

@JWO "lepsza" wiesz tak na granicy subiektywnosci, to nie jest jakiś przeskok. Ja zwróciłem uwagę własnie na to że o ile wszystkie moje 10 i 11s ultegry w zasadzie zawsze dość szybko łapały mocne odbicia ogniw (11s szybciej) na bocznych płaszczyznach tak teraz 105ka tego nie ma, pewnie sie pojawi nieco później, za to własnie zadziorki ale też tak o "mysi kłak" szybciej łapie i szerzej. Ale czy to mogę uznać za pewnik...? nie wiem przecież 100 kaset żeby mieć wiarygodną bazę porównawczą nie przekręciłem.

• 2 miesiące temu...
  • Mod Team
Napisano

Chodzi ci o 11-40 ? Mogę sprawdzić jak będę miał okazję, czyli jakiegoś gravela na stojaku.

Mam kasetę 8000 i 7000 i z tego co pamiętam to slx ma jedna xt ma 2 alu zębatki, slx ma jeden, xt dwa pająki. Zębatki wyglądają na jakościowo podobne. 

Napisano

Z pająkami dobrze pamiętasz, ale po dwie alu zębatki to mają chyba tylko kasety m7000 i m8000 z zakresem 11-46. Mogę się mylić, ale pozostałe chyba mają jedną aluminiową. Na pewno moja XT m8000 11-42 ma jedną.

• Mod Team
Napisano

Podobna sytuacja jest w przypadku przerzutek deore. Mamy kasetę 11-42 i do niej jest jedną przerzutka i mamy kasety 11-36 i do niej jest drugą identyczna ale inna. I o ile przerzutkę z kasety większej (42) można użyć w dół tak w drugą stronę już nie bo nie działa. Czyli przerzutka rx812 mające górne kółeczko na mimosrodzie będzie pracowała dobrze. Rx810 z kolei ta bez mimośrodu na kasecie 42 będzie się już gubić. To są moje teoretyczne rozważania oparte i przerzutki deore które testowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...