Skocz do zawartości

[Riverside 120] suport

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Użytkuje Riverside 120 od 2 lat. Jazda prawie codzienna cały rok. Dystans ok 20 km w obie strony (praca dom) ściezki rowerowe.

Zauważyłem ostatnio (ponad 6 miesięcy temu) ze chyba suport wydaje jakieś dziwne dźwięki - przy pedałowaniu cyklicznie skrzypi, trzeszczy - coś w tym rodzaju.

Zamierzam go wyjąć i być może kupić nowy. Czy ktoś z was już w tym modelu coś takiego ogarniał?

Co radzicie w kwestii nowego suporu - jaki kupić.

Napisano

Ustal najpierw długość osi suportu. Normalnie taka informacja byłaby w manualu korby ale obawiam się, że do tego co tam masz zamontowane taki dokument nie istnieje.

Napisano

Żadna filozofia - wyciągnij suport (w sumie wystarczy zdjąć korbę), zmierz długość osi, kup jakikolwiek suport na kwadrat o takiej długości. Wielkiej filozofii tu nie ma. 

Najlepszy - BB-UN55 ale kosztuje swoje. Ja bym poszedł w niedrogi Shimano UN26. Oczywiście wersja BSA

Napisano

Czy jakieś specjalne klucze, ściągacze, itp. będą mi potrzebne? Jeszcze nie rozeznawałem technologii ściągnięcia, obejrzałem zaledwie jeden filmik na YouTube (taki ogólny) o suportach i sposobach ściągania.

Napisano

Dzięki.

Teraz trochę żałuje że kupiłem ten rower (był tani 599 zł) ale po 2 latach gorzej z nim niż z moim leciwym (20 letnim, trochę za małym bo 26 cali) Giantem

Napisano

Jeszcze się przyda dłuższa ale nie za dluga szruba z takim gwintem jak na srubach co mocują korby do suportu - do luznego zamocowania klucza do suportu. 

I z takiem przebiegiem jak nic nie robiłeś w rowerze, no to łańcuch i kaseta jak najbardziej wymagają uwagu. Moze kup od razu w komplece klucz i bacik do kaset i rozkuwacz do łańcucha.

PS. 2 lata, 20km prawie codziennie, każdy rower wymagał by uwagi, nie tylko tani.

Napisano

Tych tanich zestawów bym się obawiał, lepiej samemu skompletować co potrzebujesz. Największym problemem są byle jakie ściągacze do korby, tutaj warto zainwestować w coś solidnego, np. SuperB. Podobnie skuwacz do łańcucha - te tanie padają jak muchy. 

Napisano

Nawet w komentarzu aukcji zestawy podlinkowanego wyżej jest mowa o tym że to tani szmelc. Jak dla mnie to powinni zakazać sprzedaży takiego badziewia bo to marnowanie zasobów planety. 

Co Ci się przyda: klucz do suportu np. SuperB/BikeHand, do tego ściągacz do korb - ja polecę SuperB bo służy mi od paru lat, ale może są jeszcze inne niedrogie i solidne marki. 

Do tego klucz płaski do klucza do suportu/grzechotka, klucz płaski 15mm do obsługi ściągacza i to w sumie podstawa. Można też rozważyć wspomniane już mocowanie klucza do suportu - nie pamiętam dokładnie jaki jest tam gwint ale śruba od korby ma taki, niektóre ośki przednie. Myślę że gdzieś znajdziesz o co chodzi - a wszystko po to żeby z wykorzystaniem jakiejś podkładki przykręcić klucz do suportu - wtedy jak wszystko jest zapieczone można śmiało siłować się z płaskim kluczem bez ryzyka że miski się uszkodzą. 

No i do kompletnej obsługi napędu potrzebujesz bacika, klucza do kasety, skuwacza do łańcucha i płaskiego klucza do kompletu. Bacik - to generalnie może być cokolwiek. Klucz do kaset - od wielu lat mam BikeHand ale tutaj pewnie cokolwiek co nie jest szmelcem za parę złotych się nada. Skuwacz do łańcucha - warto jakiś ze średniej półki, te za kilkanaście złotych są często nawet nie jednorazowe. Ciężko mi powiedzieć co bym wybrał z tych niedrogich, ja mam jakiś tani BikeHand i działa póki co. 

Napisano

Powyższe popieram w 100%. Właściwie z  narzędziami rowerowymy jest jak z każdymi innymi. Najtańszy noname może nawet się nie sprawdzić do okazijnych amatorskich zastosowaniach. SuperB, Bikehand, no chociażby Prox, ale ich rozkuwacz był beznadziejny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...