Skocz do zawartości

[~ 4000] Którą z 4 propozycji MTB byście polecili ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Chciałbym zacząć przygodę z rowerem. Zamierzam jeździć przede wszystkim po lesie ze sporą ilością zjazdów i podjazdów. Od czasu do czasu chciałbym wybrać się na rodzinną, dłuższą wycieczkę (ok 100 km). Wpadły mi w oko 4 rowery dostępne w jednym ze sklepów internetowych. Czy moglibyście, jako doświadczeni rowerzyści, podpowiedzieć na który z nich byście się zdecydowali i dlaczego?
Oto rowery, które biorę pod uwagę:

- Giant Talon 1 GE 29 2021 3995 pln

- KELLYS Gate 50 29" 2019 4199 pln

- Kross Level 9.0 29" 2018 4195 pln

- Specialized Rockhopper Pro 2017 3790 pln

Napisano

Tu L, tam M  a potem XL... kurczysz się i rośniesz?

Brałbym Gate50, ew. Merida 300lite o ile znajdziesz rozmiar pod siebie. Wzrost, przekrok?

Napisano

Kellys i Kross są sporo nowocześniejsze i lepiej wyposażone. Spec nawet nie jest taki zły bo też podobnie jak tamte dwa jeszcze jest z czasów gdzie dość dobre części do rowerów dawali. Giant to jest w ogóle odpad i nie ma co czymś takim się zajmować. Osobiście wybrał bym Krossa lub w dalszej kolejności Kellysa. 

Napisano
8 godzin temu, Q_u napisał:

Tu L, tam M  a potem XL... kurczysz się i rośniesz?

Brałbym Gate50, ew. Merida 300lite o ile znajdziesz rozmiar pod siebie. Wzrost, przekrok?

To tylko linki do interesujących mnie modeli rowerów (można wybrać różne rozmiary). Na mój wzrost (182) wybrałbym L.

Napisano

@wkg a czy jest możliwość zmiany kół na 29” w przyszłości czy to wiąże się z dużymi wydatkami? I czy w ogóle posiadanie kół 29” jest tak istotne, czy lepiej szukać kompromisu rezygnując z jakiegoś innego elementu, który jest może bardziej zbędny ? Okazuje się, że w cenie 4-5 tys nie można mieć wygórowanych oczekiwań 🤷‍♂️

Napisano
3 minuty temu, KSikorski napisał:

Tak, po zmianie w pakiecie ramy i amortyzatora 😄

😅🙄 czyli jest, ale średnio się opłaca 🤷‍♂️. W związku z tym lepiej przyszłościowo szukać czegoś z kołami 29” i np gorszymi podzespołami, które jednak będzie można wymienić bez wymiany ramy ? 😂

Napisano

Ja nie do końca jestem pewien czy trzeba zmieniać ramę. Amortyzator i koła na pewno ale to nie ma sensu. Ile masz wzrostu ?

27,5 będzie nieco zwrotniejszy ale szukałbym Gate 50, 70 w 29 calach. Ewentualnie Meridy light 300 czy 500. 

Napisano
9 minut temu, wkg napisał:

Ja nie do końca jestem pewien czy trzeba zmieniać ramę. Amortyzator i koła na pewno ale to nie ma sensu. Ile masz wzrostu ?

27,5 będzie nieco zwrotniejszy ale szukałbym Gate 50, 70 w 29 calach. Ewentualnie Meridy light 300 czy 500. 

182 wzrostu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...