Skocz do zawartości

[Torba foto] mała na kierownicę.

Izochietka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej :)

Mam pytanko do posiadaczy toreb rowerowych na aparat (tych które montuje się na kierownicę). Złapałam również bakcyla fotograficznego więc jadąc sobie rowerem i widząc coś ciekawego chciałabym mieć zawsze aparat pod ręką. Na pasku odpada, bo jadąc "dynda" się niemiłosiernie. Plecaka nie wożę ze sobą dla wygody. Pomyślałam o takiej małej torbie na kierownice, ale po wyguglowaniu same kobyły. Czy ktoś posiada coś małego godnego polecenia ? Aparat jest dość mały to bezlusterkowiec fuji X-t30, do tego mam malutką stałkę 23mm f2 która jest także bardzo mała więc nie potrzebuję dużej torby.

Dziękuje za odpowiedzi jeśli coś używacie i polecicie.

• Mod Team
Napisano

Kupujesz mały pokrowiec na aparat, np. taki:

https://www.empik.com/pokrowiec-lowepro-apex-20-aw-czarny-lowepro,p1085438555,elektronika-p

(tylko trzeba sprawdzić wymiary, żeby nie był za mały, ani za duży).

mają one z tyłu mocowanie na rzepy żeby do paska spodni przyczepić. I tym mocowaniem montujesz na kierownicę roweru i śmigasz. Mocowanie jest bezpieczne, robiłem z tym bunnyhopy i nie odpadło :)

Napisano

Wiem że sporo osób wozi aparaty w tego typu torbach: https://pl.aliexpress.com/item/4000285622486.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.46c823c5q3y6CO&algo_pvid=c8b1031d-65c2-4e7e-a726-4ce5ac9bc2d5&algo_expid=c8b1031d-65c2-4e7e-a726-4ce5ac9bc2d5-11&btsid=2100bdd516191902675573356ed5bb&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Jednak cały czas wydaje mi się że do wożenia delikatnego i kosztownego sprzętu lepszy będzie dedykowany plecak. W przypadku tak małego aparatu z jedną stałką wystarczy niewielki jednoramienny. Aparat jest w nim mniej narażony na wstrząsy. Koniecznie musi mieć dodatkowy pasek zapobiegający przesuwaniu na boki - taki okalający ciało gdzieś pomiędzy pasem a biodrami.

Napisano
18 minut temu, sznib napisał:

Kupujesz mały pokrowiec na aparat, np. taki:

https://www.empik.com/pokrowiec-lowepro-apex-20-aw-czarny-lowepro,p1085438555,elektronika-p

(tylko trzeba sprawdzić wymiary, żeby nie był za mały, ani za duży).

mają one z tyłu mocowanie na rzepy żeby do paska spodni przyczepić. I tym mocowaniem montujesz na kierownicę roweru i śmigasz. Mocowanie jest bezpieczne, robiłem z tym bunnyhopy i nie odpadło :)

Aż z ciekawości podejdę do empiku (jeśli maja na miejscu) i przymierzę bo fajna i mała. Mam jednak obawy czy się zmieści. 23F2 to jednak nie naleśnik, nie jest duży ale tez trochę odstaje jednak. Podejrzewam że jednak u mnie na miejscu go nie będą mieli. Jakoś daleko mi do takiej postawy aby zamówić przez net tylko po to aby przypasować i oddać robiąc komuś robotę. Jeśli już z netu to musiałabym mieć pewność ze się zmieści.

17 minut temu, chrismel napisał:

Wiem że sporo osób wozi aparaty w tego typu torbach: https://pl.aliexpress.com/item/4000285622486.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.46c823c5q3y6CO&algo_pvid=c8b1031d-65c2-4e7e-a726-4ce5ac9bc2d5&algo_expid=c8b1031d-65c2-4e7e-a726-4ce5ac9bc2d5-11&btsid=2100bdd516191902675573356ed5bb&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Jednak cały czas wydaje mi się że do wożenia delikatnego i kosztownego sprzętu lepszy będzie dedykowany plecak. W przypadku tak małego aparatu z jedną stałką wystarczy niewielki jednoramienny. Aparat jest w nim mniej narażony na wstrząsy. Koniecznie musi mieć dodatkowy pasek zapobiegający przesuwaniu na boki - taki okalający ciało gdzieś pomiędzy pasem a biodrami.

Zgadza się, plecak jest z pewnością bezpieczniejszy. Jednak nie lubię mieć nic na plecach podczas jazdy. Teraz jak teraz, ale już od czerwca będą takie temperatury że obawiam się mokrych pleców.

• Mod Team
Napisano

Najlepiej więc podejść do sklepu i coś dopasować. W sklepach RTV też mają taki asortyment. Ważne żeby dobrze dopasować rozmiarowo i żeby z tyłu było solidne mocowanie na rzep. Mam drugą, większą torbę, kiedy biorę aparat z większymi obiektywami i tam z tyłu jest zwykła szlufka.

Napisano

Nie ma opcji że do takiej malutkiej torby o której była mowa wejdzie Fuji z tym szkłem ;)

Tam już trzeba średnią torbę niestety bo póki co rynek toreb do bezlusterkowców chyba wiele się nie poprawił i nie ma toreb na mały korpus z odstającym szkłem. Trzeba użyć większej z dystansami na rzepy. A fajnie jakby pojawił się (choć może jest) coś podobnego jak "trójkątne" torby na lustrzanki gdzie wkłada się je obiektywem w dół. Ja na NX mam okrągłą torbę Lowepro ale modelu nie pamiętam. 

Jest to jakaś droga - bezpieczna torba na aparat a potem kombinowanie z jej zamocowaniem do roweru. 

Dobrą opcją jest też nerka ale to droższa opcja, np. Evoc Hip Bag, wygodne rozwiązanie i plecy się nie pocą a do tego przy jakiejś kolizji aparat zostaje z Tobą a nie leci z rowerem. Ja na co dzień preferuję właśnie torbę na pasek. Nie futerał z aparatem bo dynda ale sztywną torbę. 

A jak nie torba na kierownicę to może coś w/nad ramę?

https://velo.pl/akcesoria/torby-i-sakwy/sks-germany/traveller-edge tutaj trzeba by mierzyć bo torba ma 6cm szerokości a aparat 8cm wysokości, ale w jakimś miękkim woreczku fajnie byłoby go do takiej sakwy wrzucić obiektywem w dół. 

Ewentualnie opcja na ramę coś w tym stylu 

https://velo.pl/akcesoria/torby-i-sakwy/sks-germany/traveller-smart

Tylko kwestia takiego dobrania torby żeby z kolei zmieścił się obiektywem do góry leżąc na wyświetlaczu. Niemniej jednak jest to ryzykowne bo podczas podskoków wyświetlacz uderzałby w ramę. 

Raczej celowałbym w klasyczny trójkąt w ramę, o szerokości ok. 7-8 cm i próbował tam włożyć aparat. Będzie bezpieczny i ciągle na oku, jak na kierownicy. 

Bardzo fajną torbą na kierownicę jest Ortlieb Ultimate, dla mnie wyznacznik solidnej torby ale duży i dość drogi. 

Napisano

Gdzie leży problem w wożeniu aparatu na pasku na plecach? 

Zapakowanie go do torby gdzie odczuje wszystkie drgania raczej nie zapewni długiej i bezproblemowej eksploatacji

Napisano

W bujaniu się aparatu, zawadzaniu o wszystko o co się wydaje, że nie można zawadzić. Wiem coś o tym ... latami woziłem aparat :) 

No i wiesz ... aparat ma jakąs tam wartość ale co to jest przy dekapitacji :)

Napisano

Lustrzankę nikona tak czasami wożę. Fotografem nie jestem więc nie robię tego regularnie ale da się przeżyć a z mniekszym sprzętem tylko latwiej. Jak się komuś buja to może sobie dodatkowy pasek zastosować

outer-shell-camera-strap-review-41-960x6

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...