Gradory Napisano 19 Marca 2021 Napisano 19 Marca 2021 Pompka dopiero co kupiona i od razu ma błąd pomiaru -0,2 bara. Wszystkie manometry, które mam lub sprawdzałem, to jest: manometr Schwalbe (zawór presta), manometr Kufieta (zawór samochodowy; manometr z homologacją GUM), manometry w kompresorach na stacjach paliw, a nawet czujniki ciśnienia w kołach samochodu pokazują to samo, a ta moja nowa pompka ma względem nich wszystkich odchyłkę -0,2 bara. Napisałem do producenta (SKS Germany) i odpisali, że manometr w tej pompce ma dokładność +/- 0,1 bara. Pompka kupiona na Avans.pl. Czy warto składać reklamację? Uwzględnią to?
leejoonidas Napisano 19 Marca 2021 Napisano 19 Marca 2021 Reklamację? Manometru w pompce? Przecież manometr działa. Problem Twój jest taki że chciałbyś aby manometr w nowej pompce pokazywał tyle samo co pompka na stacji paliw, a to pompka w Twoim domu ma być wzorcem ciśnienia którą będziesz często pompował opony w rowerze a nie jakaś pompka do opon w aucie na byle tankszteli, którą może raz na rok przypadkiem użyjesz do pompowania kół w rowerze.
Gość Napisano 19 Marca 2021 Napisano 19 Marca 2021 Czekaj, a jak doszedłeś do tego że dokładność to 0,2 Bar? Wiesz że każde podłączenie wężyka przy tak małej objętości, powoduje spadek ciśnienia? Jaki zakres ma ta pompka?
Gradory Napisano 19 Marca 2021 Autor Napisano 19 Marca 2021 leejoonidas, napisałem, że wszystkie (porządne) manometry pokazują to samo, a ten jeden w drogiej pompce SKS jest do bani. Już widze, że szkoda było 160 zł. Znajomy proponował mi pomkę z Lidla za 35 zł. Pewnie manometr tej samej "klasy", ale za to pompka 5 razy tańsza. 6 minut temu, skom25 napisał: Czekaj, a jak doszedłeś do tego że dokładność to 0,2 Bar? Wiesz że każde podłączenie wężyka przy tak małej objętości, powoduje spadek ciśnienia? Jaki zakres ma ta pompka? Sprawdzałem tą pompkę na kole rowerowym 29" 2.4, kole rowerym 26" 2.1, 4 kołach samochodowych i samochodowym kole zapasowym. Sprawdzałem tak, że pompowałem koło do określonego ciśnienia - prawo Pascala - ciśnienie w wężyku i oponie jest takie samo. Odczytywałem ciśnienie, odpinałem wężyk i spradzałem ciśnienie innym manometrem lub dwoma manometrami.
Gość Napisano 19 Marca 2021 Napisano 19 Marca 2021 Wiesz co, czepianie się o 0,2 Bara kiedy zakres to 0-5 Bar, to chyba przesada. Może gdyby to był jakiś bardzo dokładny manometr, a 0,2 Bara to przecież grubość wskazówki. Ważne żeby wynik był powtarzalny.
leejoonidas Napisano 19 Marca 2021 Napisano 19 Marca 2021 Dokładnie tak, najważniejszy jest powtarzalny wynik pomiaru ciśnienia. W drodze prób szukasz odpowiedniego ciśnienia w oponach mierzonego tą pompką i trzymasz się wskazań manometru z tej pompki która jest jedynym wzorcem ciśnienia dla Ciebie.
Faja3 Napisano 19 Marca 2021 Napisano 19 Marca 2021 Manometr ma lusterko, jak nie ma, to krzywo patrzysz.
Gradory Napisano 19 Marca 2021 Autor Napisano 19 Marca 2021 Godzinę temu, skom25 napisał: Wiesz co, czepianie się o 0,2 Bara kiedy zakres to 0-5 Bar, to chyba przesada. Może gdyby to był jakiś bardzo dokładny manometr, a 0,2 Bara to przecież grubość wskazówki. Ważne żeby wynik był powtarzalny. Manometr jest duży, czytelny, ma śrenicę 8 cm i wkurza mnie wysoka cena za mało dokładny badziew. Godzinę temu, leejoonidas napisał: Dokładnie tak, najważniejszy jest powtarzalny wynik pomiaru ciśnienia. W drodze prób szukasz odpowiedniego ciśnienia w oponach mierzonego tą pompką i trzymasz się wskazań manometru z tej pompki która jest jedynym wzorcem ciśnienia dla Ciebie. Wzorzec ciśnienia jest jeden w układzie SI, a nie, że każdy ma własny.☹️
zekker Napisano 20 Marca 2021 Napisano 20 Marca 2021 Skąd wiesz, że to inne pomiary nie są błędne? Prosta sprawa jak ci nie pasuje pamiętać, że trzeba przeskalować wynik pomiaru, to zwracaj pompkę i tyle. To nie jest sprzęt laboratoryjny i takie błędy mogą się zdarzać. Grunt, żeby pomiar był powtarzalny, a pompka trwała i wygodna.
Gość Napisano 20 Marca 2021 Napisano 20 Marca 2021 13 godzin temu, Gradory napisał: Sprawdzałem tak, że pompowałem koło do określonego ciśnienia - prawo Pascala - ciśnienie w wężyku i oponie jest takie samo. Odczytywałem ciśnienie, odpinałem wężyk i spradzałem ciśnienie innym manometrem lub dwoma manometrami. Jak podłączasz wężyk, to część powietrza z dętki do niego ucieka. 13 godzin temu, Gradory napisał: Pewnie manometr tej samej "klasy", ale za to pompka 5 razy tańsza. Nie wiem jak manometr, ale raczej pompka trochę innej klasy. A jak chcesz pompować idealnie, to kup sobie zewnętrzny manometr i sprawdzaj. Do jakiego ciśnienia pompujesz opony?
leejoonidas Napisano 20 Marca 2021 Napisano 20 Marca 2021 Proponuję aby Kolega od tej pompki pompował opony w siedzibie Głównego Urzędu Miar przy ul. Elektoralnej w Warszawie, lub w Okręgowym Urzędzie Miar.
wkg Napisano 20 Marca 2021 Napisano 20 Marca 2021 15 godzin temu, Gradory napisał: moja nowa pompka ma względem nich wszystkich odchyłkę -0,2 bara. Napisałem do producenta (SKS Germany) i odpisali, że manometr w tej pompce ma dokładność +/- 0,1 bara. Pompka kupiona na Avans.pl. Czy warto składać reklamację? Uwzględnią to? To znaczy, że masz doskonały manometr bo jest idealnie powtarzalny i przewidywalny. Uwzględnij odchyłkę i jesteś w domu.
Mod Team bogus Napisano 20 Marca 2021 Mod Team Napisano 20 Marca 2021 Nie ma o co być piany. Pompka jest sprawna. Odchylenie deklarowane to 0,1 bar, pozostałe pompki i manometry mogą przekłamywać. Jednym słowem używać i się nie przejmować.
Gradory Napisano 20 Marca 2021 Autor Napisano 20 Marca 2021 8 godzin temu, skom25 napisał: Jak podłączasz wężyk, to część powietrza z dętki do niego ucieka. Pisałem, że pompuję (dopompowuję, pompuję od zera) koło do wymaganego ciśnienia. Po odłączeniu ucieka bardzo mało powietrza z opony. Sprawdzałem to też na oponach dużej objętości (w samochodzie). 8 godzin temu, skom25 napisał: Nie wiem jak manometr, ale raczej pompka trochę innej klasy. A jak chcesz pompować idealnie, to kup sobie zewnętrzny manometr i sprawdzaj. Do jakiego ciśnienia pompujesz opony? Mam manometr, o czym też pisałem. A nawet 3 manometry. Jeźdżę na ciśnieniu 2,1 - 2,2 bara na oponach 29" 2.4. Rower trail, full. 6 godzin temu, wkg napisał: To znaczy, że masz doskonały manometr bo jest idealnie powtarzalny i przewidywalny. Uwzględnij odchyłkę i jesteś w domu. I tak pewnie tak zostanie. 2 godziny temu, bogus92 napisał: Nie ma o co być piany. Pompka jest sprawna. Odchylenie deklarowane to 0,1 bar, pozostałe pompki i manometry mogą przekłamywać. Jednym słowem używać i się nie przejmować. Pewnie tak. Chyba szkoda czasu na reklamacje. Dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
Gradory Napisano 21 Marca 2021 Autor Napisano 21 Marca 2021 Porównywałem różne manometry i w sumie to każdy pokazuje trochę co innego i w dodatku przy różnych ciśnieniach (niższe, wyższe) odchyłki między manometrami są różne. Nie ma co pisać. Trzeba by zrobić wzorcowanie, a to nie ma ekonomicznego sensu.😬
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.