wkg Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 @abdesign A te Canyony to bardzo są "cywilne" ? Nadają sie do bardzej aktywnej jazdy ? I wiesz może jaka opona tam najszersza wchodzi ? Myślałbym raczej o CF SL8. I warto dopłacać do tego "Disc" ? Ma też tą elastyczną sztycę.
abdesign Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 to tak.... Cywilny, moim zdaniem no na pewno, ale to nie jest jakiś bardzo wyluzowany rower, jak nie masz podkładek to Ci łapy lądują "ze 3cm poniżej siodła" - czyli tak niby wygodnie ale nie wygodnicko. Zobacz zresztą s/r i wysokości główki (148-167) dla "Twojego rozmiaru" - chcesz to lądujesz z m-ką na 1,53 albo z s-ką na 1,49. Niestety nie wiem jakie tam najszersze wchodzą opony. Z tym disc.... to sam sobie odpowiedz, wiesz co jest do rozważania tak samo jak ja, cena, trwałość kół, waga, zamierające standardy, siła hebli (gadki mtb'owców o szosowych heblach to takie sobie dyskusje jak Polaków o prawie, medycynie i budownictwie - nikt nie skończył studiów wszyscy się znają - hamuje się inaczej, to fakt, ale miesiąc się przyzwyczaja i tyle) Opony mają styku z asfaltem tyle co nic i jeśli nie zwalniasz (na co marudy narzekają) tylko hamujesz... to nie hamujesz tylko jedziesz dalej drąc opony. Przy czy ktoś kto waży 120kg to musi inaczej spojrzeć...
wkg Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 Hmmm ... no właśnie rzecz w tym, że o ile w geo mtb mam poniekąd doświadczenie i jakąś wyrobiona intuicję to te szosowe geometrie z barankiem mówią do mnie mało zrozumiałym językiem. Głowka 148-167 ? 100-115 mi coś mówi Przy 176 cm pewnie lądowałbym w S - na tych szosach czy gravelach do których sie przymierzałem HTT 54 była najlepsza. To oczywiście do przymiarki - tak naprawde chodziło mi o opinię typu: 28 minut temu, abdesign napisał: Cywilny, moim zdaniem no na pewno, ale to nie jest jakiś bardzo wyluzowany rower, jak nie masz podkładek to Ci łapy lądują "ze 3cm poniżej siodła" - czyli tak niby wygodnie ale nie wygodnicko Z disc to prawde mówiąc prawie nic nie wiem - jestem obciążony tarczami w mtb i tyle Cena to w sumie do przełknięcia, o sile nie mam najmniejszego pojęcia za to pełno mtb-owych przesądów. Co do trwałości to kiedyś chyba Ty napisałeś, żeby się tym nie martwić. Bardziej przykro wspominam bicie przy lekko zwichrowanych kołach. Tak sobie myślę patrząc na czas 100km co poniektórych w granicach 3 godzin że trochę zazdroszczę Z gravela po namyśle zrezygnowałem, szoska race'owa to nie na pierwszy od lat tego typu rower (ostatni miał chromowany widelec) i tak jakoś mi się podoba Endurace. Jakby kiedyś dokupić lekkie koła a na oryginalne wsadzić szerszą opone to miałbym i szoskę i gravela w jednym ale nie chciałbym, żeby to był wolny rower.
abdesign Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 Cytat Głowka 148-167 ? 100-115 mi coś mówi Gdzie Ci ustawia kokpit... widelec? Patrzę na dwa rowery ktore stoją w domu bez złażenia nigdzie. Level ma pi razy oko taką samą główkę jak Milano. ~125mm. Oba rowery bez kominów, kapsle po 5mm, Level ma wsadzony mostek -17, Milano -8. No i kokpit level ma... jakieś 12-15cm wyżej... dlaczego? bo Milano ma widelec 37cm a RS zrobił Sid'a pół metrowego no a są jeszcze koła ciut mniej mają cali w szosie, nie?
wkg Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 Za mądre to dla mnie Ale zrozumiałem że Endurace to nie jest taki do końca bułkowóz 😜
abdesign Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 Endurance to baaaaaaaaaaardzo pojemne słowo. Są producenci pokroju np. Bianchi dla których endurance to wszystko "co nie Oltre" i co dla innych byłoby race ;). Rozpatrując Twój rozmiar czyli tam gdzie s/r jest niższe niż w takim "56" to masz Nirone 7 ma S/R... 1,44 a taki ścigant a nie endurance Madone ma 1,39... a Domane synonim endurance - 1,54. A najbrzydszy Giant świata ma ... 1,64. To sobie pomyśl 1,44 vs 1,64.
wkg Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 Myślałem o Endurace Canyona który oczywiście jest endurance
abdesign Napisano 14 Czerwca 2021 Napisano 14 Czerwca 2021 No tak, mogłem przez chwilę pomyśleć, to bym nie opowiadał glupot ;). Ten canyon to taki trochę rower "pomiędzy" i dlatego właśnie fajny. Zostawisz podkładki to zostawisz ale opuszczać jest co jak ktoś ma ochotę.
Pawelekgit Napisano 17 Czerwca 2021 Autor Napisano 17 Czerwca 2021 A co sądzicie np o tym rowerze? http://rowerysensa.pl/produkt/romagna-disc-black-105/
Mihau_ Napisano 17 Czerwca 2021 Napisano 17 Czerwca 2021 Kwestia finalnej ceny. Generalnie może być choć waga szału nie robi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.