Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Napisano 9 Marca 2021 Cytat - ma mieć pancerne koła. Tego to chyba nie trzeba wyjaśniać. Dla skrajnej pewności możesz podać jakąś pigułkę wiedzy czego szukać jaki typ obręczy/piast czy też ilość szprych co było by ważne przy doborze tego dla mnie ? Moja baza wiedzy jest bardzo mała więc wolę pytać się o wszystko co się da. Na ile w tym wszystkim ważna jest waga roweru w przypadku mnie ? Szukałem czegoś do 10kg lecz czy słusznie ? 2 minuty temu, kuba79 napisał: Przykład takich rowerów to seria Giant Contend AR (All Road). Oglądałem się za nim również, odrzuciłem z podejściem :lepiej dobre szczęki niż słabe hamulce tarczowe no i masa większa niż w szczękowcach. Po wypowiedziach powyżej chyba błędnie.
Mihau_ Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Cytat Dla skrajnej pewności możesz podać jakąś pigułkę wiedzy czego szukać jaki typ obręczy/piast czy też ilość szprych co było by ważne przy doborze tego dla mnie ? Można powiedzieć, że im więcej szprych tym lepiej ale to duże uproszczenie. Sporo osób z większą masą ciała prędzej czy później musi sobie poskładać mocne koła na zamówienie (choć 110 kg to nie jest jeszcze tragedia) Cytat Na ile w tym wszystkim ważna jest waga roweru w przypadku mnie ? Szukałem czegoś do 10kg lecz czy słusznie ? Ciężko kupisz szosę, która będzie ważyła więcej niż 10. Będą to już totalnie budżetowe konstrukcje np. z decathlona. Bierz też pod uwagę, że masa deklarowana przez producenta często mija się z rzeczywistością (poza tym jest podawana tylko dla jednego rozmiaru ramy) a taki giant w ogóle nie podaje masy. Cytat Oglądałem się za nim również, odrzuciłem z podejściem :lepiej dobre szczęki niż słabe hamulce tarczowe no i masa większa niż w szczękowcach. Po wypowiedziach powyżej chyba błędnie. Oczywiście, że dobre szczęki (np. od 105 w górę) są lepsze niż jakieś mechaniczne tarczówki. Choć są tu też tacy, którzy twierdzą, że mechaniczne hamulce w tribanie rc500 (który kosztuje chyba 2700) są tak samo dobre jak hydrauliczna ultegra w scott foil, gdzie w sumie sam "układ hamulcowy" jest droższy niż cały triban😂 Jedyną zaletą tanich tarczówek jest możliwość włożenia szerszej opony (zależy również od możliwości ramy). Osobiście wychodzę z założenia, że w przypadku jakichkolwiek zakupów rowerowych "lepiej raz a porządnie". Na dzień dzisiejszy, mając w kieszeni 4,5 nie jesteś w stanie kupić nowego roweru, w którym wszystkie komponenty byłyby "na lata". Zostaje albo dorzucić do czegoś nowego (a jeśli miałyby być tarcze i hydraulika to chyba nic tańszego niż https://www.radon-bikes.de/en/roadbike/alu/r1-disc/r1-tiagra-2021/ nie znajdziesz) albo rozejrzeć się za używkami, które też zaczynają mieć chore ceny (sprzedałem dwa tyg. temu rower na tarczach za 30% więcej niż zapłaciłem za niego we wrześniu 2019)
pinok Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 "Choć są tu też tacy, którzy twierdzą, że mechaniczne hamulce w tribanie rc500 (który kosztuje chyba 2700) są tak samo dobre jak hydrauliczna ultegra w scott foil, gdzie w sumie sam "układ hamulcowy" jest droższy niż cały triban" Zapraszam na testy zanim nie sprzedam Tribana
Mihau_ Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Mam rower na hydraulicznej ultegrze i drugi na tektro c550, potrafię porównać we własnym zakresie👍
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Napisano 9 Marca 2021 Biorąc pod uwagę rozmowę z poprzednich godzin po pracy objechałem kolejne sklepy w okolicy. Z ciekawszych propozycji trafił się Vento 4.0 z 2019 roku cały w Tiagrze ze szczękowymi hamulcami. Cena pandemiowa - 4tys lecz był mój rozmiar. Piasty od niebieskich, obręcze Alex'a - rzekomo nienajgorsze. Co wy na to ? Vento 4.0 2019 Szczerze przyznam że obawiam się zakupu sprzętu bez przejechania się zanim odbiorę swoją sztukę. Cube wyglada fajnie w specyfikacji tego nie można odmówić lecz nie udało mi się wogóle w okolicy złapać testówki.
kuba79 Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Spoko, tylko Kross w instrukcji twierdzi chyba, że dla ich rowerów szosowych waga rowerzysty wraz z bagażem nie może przekraczać 100kg, więc jakby co to wiesz...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Napisano 9 Marca 2021 Chyba tracę nadzieję na nowy sprzęt w moim budżecie.
kuba79 Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Oczywiście to nie znaczy, że nie dasz rady na nim jeździć, może będzie ok. Ewentualnie przyjdzie Ci zmienić koła. Ale lepiej zarejestruj rower na żonę czy coś 😅
kuba79 Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Póki się nie będą musieli wywiązać z gwarancji, to pewnie nie ;D
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Napisano 9 Marca 2021 Panowie czy sugerujecie że mam szukać szosy dopiero za minus 20 kilogramów masy ?
abdesign Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 1 godzinę temu, Speedster2000 napisał: Szczerze przyznam że obawiam się zakupu sprzętu bez przejechania się zanim odbiorę swoją sztukę No to biorąc pod uwagę owo skądinąd słuszne założenie to raczej nie kupisz w dzisiejszych realiach żadnego roweru... bo nic w sklepach nie ma. A Ty nie możesz sobie kupić dowolnego roweru tylko dlatego, że pasuje rozmiarem ramy. 5 minut temu, Speedster2000 napisał: Panowie czy sugerujecie że mam szukać szosy dopiero za minus 20 kilogramów masy ? Nie, absolutnie nie. Ale nie możesz oczekiwać że pod Ciebie wybór roweru w niedużych pieniądzach to łatwa sprawa i możesz brać pierwszy lepszy albo z drugiej strony wybrzydzać bo kolor nie taki...
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Napisano 9 Marca 2021 Cytat Ale nie możesz oczekiwać że pod Ciebie wybór roweru w niedużych pieniądzach to łatwa sprawa i możesz brać pierwszy lepszy albo z drugiej strony wybrzydzać bo kolor nie taki... Staram się poprostu możliwie mało zamrozić kasy by sprawdzić czy wogóle szosa mnie wciągnie ale nie chcę też wyrzucić kasy w błoto jeśli jednak na szosie zostanę Sądzisz że da się znaleźć coś tańszego o podobnych parametrach jak ten Cube ?
niziol Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Nie wiem czy Twój rozmiar ale w obecnej sytuacji wydaje się to być promocją. Nawet jeśli Ci nie podpasuje to nie powinno być problemu ze sprzedażą. https://www.olx.pl/oferta/giant-contend-ar-1-2021-rozmiar-l-szosa-gravel-38c-jak-nowy-gwarancja-CID767-IDIQUdn.html
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Napisano 9 Marca 2021 3 minuty temu, niziol napisał: https://www.olx.pl/oferta/giant-contend-ar-1-2021-rozmiar-l-szosa-gravel-38c-jak-nowy-gwarancja-CID767-IDIQUdn.html Powiem ci patrząc na mój post zupełnie nie ten budżet
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Napisano 9 Marca 2021 32 minuty temu, abdesign napisał: Przekrok i wzrost... Przekrok 87 , 185 wzrost Jeśli youtube dobrze pokierował jak zrobić pomiar - w tym akurat jestem zielony
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Napisano 9 Marca 2021 4 minuty temu, niziol napisał: Przekrok wydaje się dość mały jak na ten wzrost. Racja, czeski bład. Poprawione
kuba79 Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Też tak sądzę. Zmierz jeszcze raz porządnie. Stań pod ścianą prosto, w lekkim rozkroku (mniej więcej jak na szerokość pedałów), jakaś książka między nogi, dociśnij trochę, mniej więcej tak jakbyś siedział na siodełku. I zmierz odległość od grzbietu książki do podłogi.
Speedster2000 Napisano 9 Marca 2021 Autor Napisano 9 Marca 2021 Zrobiłem na podstawie filmiku również tak jak piszecie, błąd na klawiaturze Dla pewności drugi pomiar powtórka wyniku + - 0,5 cm
abdesign Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 Już Ci miałem napisać że to się mierzy bez wiszącego przyrodzenia
nossy Napisano 9 Marca 2021 Napisano 9 Marca 2021 5 godzin temu, Mihau_ napisał: Oczywiście, że dobre szczęki (np. od 105 w górę) są lepsze niż jakieś mechaniczne tarczówki. Choć są tu też tacy, którzy twierdzą, że mechaniczne hamulce w tribanie rc500 (który kosztuje chyba 2700) są tak samo dobre jak hydrauliczna ultegra w scott foil, gdzie w sumie sam "układ hamulcowy" jest droższy niż cały triban😂 Jedyną zaletą tanich tarczówek jest możliwość włożenia szerszej opony (zależy również od możliwości ramy). Oj widzę, że też to w Tobie siedzi...🤣😀
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.