Skocz do zawartości

[kompatybilność napędu] shimano

Amarider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć chcialbym założyć nowy napęd do swojego roweru. Jest to 3x10. Patrząc na rynek nie mogłem znaleźć jakiś ciekawszych przerzutek 10 rzędowych. Czy mógł bym założyć przerzutkę i łańcuch 11 rzędowy? Korba 40/30/22 kaseta 11/36

Napisano

Każda przerzutka shimano 11 i 12 rzędowa zadziała z 10 rzędową manetką shimano.

Popatrzyłbym w stronę RD-M6000 i RD-M7000. Dobór długości wózka zależy od tego czy planujesz utrzymać 3 rzędy z przodu.

Napisano
9 godzin temu, Amarider napisał:

przerzutkę i łańcuch 11 rzędowy?

Możesz bez problemu tak zrobić. Ba, nawet łańcuch 11s będzie działał lepiej na 10s

jakiś ciekawszych przerzutek 10 rzędowych

Jaką masz teraz?

Przecież jset M6000SGS(11-36) i M7000 10s one są bardzo dobrymi przerzutkami.

Napisano

Czy mógł bym założyć przerzutkę i łańcuch 11 rzędowy? Korba 40/30/22 kaseta 11/36

Wybór korby  i kasety moim zdaniem doskonały - jeżeli nie chcesz 1x. Podjedziesz na tym wszystko, dokręcisz na zjazdach a w terenie na 30 praktycznie nie musisz używać przedniej przerzutki. Co do łańcucha - używałbym jednak 10rz. Dwa lata temu jechałem na 4 łańcuchy - 2 10rz i 2 11rz. Te 11 rz chyba jednak szybciej się wyciągały. Łańcuchy KMC

https://www.bike-discount.de/en/buy/kmc-x10el-10-speed-chain-798760 lub budżetowo:

https://www.bike-discount.de/en/buy/kmc-x10-10-speed-chain-1020394

Napisano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Jaką masz teraz?

Alivio rd m4000 

7 godzin temu, bogus92 napisał:

Jaki masz budżet? Dlaczego 3x10? Szedłbym raczej w 2x11 bo wybór części jest zdecydowanie większy.

Budżet Ok 1300 zł. Zdecydowałem się na 3x10 ponieważ miałem okazję przejechać się na korbie 2 rzędowej i brakowało mi twardszych przełożeń 

Napisano

Ja co prawda też zawsze broniłem napędów 3x.... za ich uniwersalność i duży zakres ale .....  kiedyś na górskiej ( ale łatwej ) wycieczce dla próby używałem tylko środkowej tarczy korby ( 32 ) i całej kasety ( 9s ) . Dało się . Teraz po sezonie też jeżdżę tylko na tarczy 32 i jest ok . Fakt że powyżej 25 -26 km/h się nie rozpędzam ale to można kadencją trochę naciągnąć . Gdybym teraz zmieniał napęd to poszedł bym w 2x...  . I pewnie w kombinację 22-36 albo 24-38 . Do tego kasetę 9s 11-34 albo 10s 11-36 .

Mówię oczywiście o napędzie do roweru MTB czy ogólnie terenowego .

Napisano
Teraz, Amarider napisał:

brakowało mi twardszych przełożeń 

Ja mam 28/38 i jest idealnie :D

2 minuty temu, Amarider napisał:

Alivio rd m4000 

8 godzin temu, bogus92 napisał:

A patrzyłeś na te o których pisałem?

1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

M6000SGS(11-36) i M7000

Napisano
14 minut temu, WaGiant napisał:

I pewnie w kombinację 22-36 albo 24-38 . Do tego kasetę 9s 11-34 albo 10s 11-36

Trochę duże przeskoki. Teraz bym dla napędu 2x wybrał przód 26-36 lub 26-38 i kasetę 11-42 w napędzie jedenastkowym. Dla dziesiątkowego tak jak pisałem 3x. 

Ale tylko dlatego, że czasem wyskoczę w góry i to wcale nie takie łatwe. 

Napisano
10 minut temu, wkg napisał:

2x wybrał przód 26-36 lub 26-38 i kasetę 11-42

Przy 14T przeskoku z przodu trzeba kombinować z przerzutką (nie każda podejdzie)

Dlatego ja bym polecał dla @Amarider 

38/28 i 11-42(40) ja w tej kombinacji (38-11)Vmax miałem około 60Km/h i nie było góry(28-42) pod którą bym nie podjechał ;) 

Napisano
2 minuty temu, SoloTM napisał:

38/11 i 60kmh. Chlopie, tu nie forum szajbajka zeby bzdury pisac. 

Dlaczego ? Ja mam max około 65 na długich zjazdach (Salmopol). Na 38/11. Wiem, trochę to niskie ale lubię dokręcić :)

2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

38/28 i 11-42(40) ja w tej kombinacji (38-11)Vmax miałem około 60Km/h i nie było góry(28-42) pod którą bym nie podjechał ;) 

28/42 to tyle co 24/36. Przy tym przełożeniu przy długich podjazdach (kilkaset m vert) czy pod koniec dnia w górach chciałbym mieć do dyspozycji jeszcze jeden bardziej miękki bieg.  Daję radę ale czasem na styk. No, ale ja jestem z Mazowsza :)

2 godziny temu, Accent_Szaj napisał:

Przy 14T przeskoku z przodu trzeba kombinować z przerzutką (nie każda podejdzie)

Mam XT 781 + SLS 676 i ogarniają nawet  22-38. Od przeszło 25 tkm.

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Ja mam max około 65 na długich zjazdach

No szacun :D, ja teraz zmieniłem na 10-45(12s) i na razie Vmax nie mam

Teraz, wkg napisał:

pod koniec dnia w górach chciałbym mieć do dyspozycji jeszcze jeden bardziej miękki bieg.

Hehe, mam to samo :D, podjadę pod każdą górę, ale pod koniec dnia :sweat:.

Przy przesiadce z 3x na 2x trzeba pójść na jakiś kompromis. Dlatego nie mogę przeboleć wymierania napędów 2x,3x

Teraz, wkg napisał:

Mam XT 781 + SLS 676

Tak, ale coraz trudniej je dorwać

@wkgOd razu kuknąłem na twoją maszynę. Też mam Kellys'a :D

Napisano
Teraz, Accent_Szaj napisał:

No szacun :D, ja teraz .....

To oczywiście chwilowa i zasługa głównie spadku, w Izerach musiałem hamować by nie wchodzić powyżej 60 także to nie osiągnięcie : )

Napisano

Kontynuując dyskusję nie całkiem na temat zapytam dlaczego korba 24-38 miała by być taka wredna ? Skoro są takie korby na rynku to chyba są użyteczne i są odpowiednie do nich przerzutki . Np https://www.rowerowy.pl/korba-deore-xt-10-175-3824-hollowt.html

Zdaje się że Giant w swoich rowerach stosuje korby ( nie shimano ) o takim albo 22-36 stopniowaniu .

I jeszcze pytanie o krzyżowanie łańcucha . Różne opinie czytałem , albo że cały zakres kasety jest dostępny na obu tarczach albo że jednak skrajne , lub 2-3 skrajne zębatki kasety należy pomijać .

Napisano

To było tu dyskutowane. Dosyć gorąco. W skrócie - duży skok przełożeń i brak najczęściej stosowanego w MTB blatu 30 co w pewnych warunkach (teren) zmusza do niepotrzebnego, częstego użycia przedniej zmieniarki. Mniejszy zakres przełożeń niż 3x. Mam taką i stąd moja opinia. Można z tym żyć ale są lepsze napędy.

Wszystkie koronki dostępne na obu blatach choć oczywiście opory tarcia rosną.   

Napisano

Jak dla mnie ( teoretycznie ) to wygląda ok . Jeśli cały zakres  kasety jest dostępny albo nawet bez skrajnych przełożeń to w górach 22 -24 , poza 36-38 . Mówię o napędzie 2x10 .  Dla mnie przełożenie  30 - 36  (0,83) na wielu długich podjazdach będzie za twarde .

Napisano
Teraz, WaGiant napisał:

Dla mnie przełożenie  30 - 36  (0,83) na wielu długich podjazdach będzie za twarde .

Coś nie tak. Blat 30 jet w napędzie 3x. Stosuje się go typowo w terenie, Na podjazdy w tym napędzie zrzucasz na 22.  

Napisano

???? co nie tak ? W napędzie 3x...  na podjazdach stosuję ( i chyba nie tylko ja ) na korbie 22 , na kasecie w zależności od potrzeba do 34 . Czyli max przełożenie to 0,64 . Standardem w rowerach 26" były korby 22-32-44 i kasety 11-32 . Czyli max przełożenie 0,68 .  Teraz ludziom sił przybyło ? No ale to już zupełnie nie na temat .

Napisano
Teraz, WaGiant napisał:

Dla mnie przełożenie  30 - 36  (0,83) na wielu długich podjazdach będzie za twarde .

O tym pisałem. Po co je stosować skoro jest za twarde a mamy młynek 22 ?

Napisano

:) bo napisałeś  ,, W skrócie - duży skok przełożeń i brak najczęściej stosowanego w MTB blatu 30 co w pewnych warunkach (teren) zmusza do niepotrzebnego, częstego użycia przedniej zmieniarki. ''   Dobra , nie zaśmiecajmy tematu .

Napisano

To bylo w odpowiedzi na pytanie o korbę 24-38. W góry się nadaje (bardziej 22-36) ale w terenie brak blatu 30. 22-30-40 nadaje się na wszystko. Przy tej samej wadze napędu.

Napisano
6 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Ja mam 28/38 i jest idealnie :D

A patrzyłeś na te o których pisałem?

Tak patrzyłem. M7000 z tego co mi się wydaje jest chyba pod 11 rzędów ale mogę się mylić i trudno z jej dostępnością. M6000 wygląda naprawdę dobrze. Czy wyczuje znaczną różnicę między m6000, a m7000? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...