Skocz do zawartości

[klamkomanetka Ultegra 105] trwałość, życie

iluczak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś ma doświadczenie i potrafi powiedzieć jaki przebieg wytrzymuje klamkomanetka Ultegra lub 105.

Czy 30 tys km szosą to dla nich dużo czy połowa typowego życia?

Ewentualnie jak się objawia zużycie...

Napisano

Legenda głosi, że są tacy co zamontowali i nigdy nie użyli zmiany biegów. Więc pewnie i 1mln km zrobi.

Napisano

Poza wyrabiającym się popychaczem dźwigni (klamki przestają wyciągać linkę - łatwo temu zaradzic), dbane klamki bez gleby potrafią zrobić dużo. Ja mam 105'ki 4 sezon, ultegry oddałem córce i mają 5-ty, oba komplety 30tys mają dawno za sobą i działają jak nowe.

Ale też da się je zniszczyć bardzo szybko.

Więc uniwersalna odpowiedź nie istnieje.

Napisano
15 minut temu, MaxCava napisał:

Legenda głosi, że są tacy co zamontowali i nigdy nie użyli zmiany biegów. Więc pewnie i 1mln km zrobi.

Ale to lewa tylko;P

Napisano
4 godziny temu, Mihau_ napisał:

Ale to lewa tylko;P

U mnie tak działa (a w zasadzie nie działa), ale to GRX nie Ultegra, więc może nie wytrzyma aż tyle ;)

Napisano

Mam w rowerze Ultegry w których trzeba w końcu coś wymienić, więc mogę z czystym sumieniem napisać, że po jakichś 40k  km przejeżdżonych w ~10 lat trzeba zmienić te gumowe osłony na łapach,  bo w lewej guma zaczęła się rozłazić pewnie ze starości :). Koszt z tego co się orientowałem to 50-60 zł.  Poza tym wszystko działa bez zarzutu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...