Grzes4510 Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Witam. Posiadam rower crossowy Kross evado 7.0 z 2019 roku. Chyba był to nie przemyślany zakup o ile krótkie wycieczki samemu nie stanowią problemu to już kilka godzin nudzi mi się samemu. Śmigają od nas ludzie ale przeważnie rowerami szosowymi a jak wiadomo za nimi nie dam rady. O ile kółeczko 30,3 km zrobiłem ze średnią 29,38 km/h to niestety średni puls 155 , a już dystans 100 km niestety tak kolorowo nie jest tu średnia w granicach 25 - 26 km/h oczywiście puls poniżej 140 ale nikt szosą nie będzie się ze mną wlókł. To jest już po wymianie widelca na sztywny od force i teraz pytanie. Czy jak wymienię fabryczne opony Schwalbe CX Comp 700X38 na węższe bardziej gładkie to coś zmieni ? Myślałem o szosie ale nie chciał bym się rozczarować. No i szosy też są droższe podoba mi się wizualnie Kross Vento 5.0 ale to już około 5000 złotych do tego pedały i buty bo podobno szosą w zwykłych sportowych nie wypada.
Chociemir Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 21 minut temu, Grzes4510 napisał: . Czy jak wymienię fabryczne opony Schwalbe CX Comp 700X38 na węższe bardziej gładkie to coś zmieni ? Tak.
Mateusz30 Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Tak spadną opory toczenia i będzie łatwiej utrzymać wyższą prędkość. Niemniej pozostał bym przy oponach 28mm szosowych ze względu na wygodę. Węższe opony nie są szybsze. Nie wypada to zadawać się z ludźmi, którzy się konwenansami przejmują. Szosa w większości przypadków wiąże się z kilkoma poziomami snobizmu, jak wszędzie. Ale na szosie spotyka się takich ludzi najwięcej. Średnia klasa, czyli ludzie, którzy wszystko w swoim życiu mają na kredyt, łącznie z rowerami na które ich nie stać. Będą Ci docinać, jak przyjedziesz na gorszym rowerze. Oraz powszechny sort szosowców, którzy na treningi przyjeżdżają na rowerach treningowych, ale ustawki są tylko po to, żeby się dowartościować. Jeśli dasz radę się utrzymać, to szybko się dowiesz, że wszystkie rozmowy czołówki amatorów toczą się tylko i wyłącznie o aptece. Zupełnie, jak na osiedlowej siłce. Dlatego warto się dobrze przyjrzeć ludziom, z którymi jeździsz, zanim się zaangażujesz w coś co nie ma sensu. Bo można mieć znajomych co mają rowery powyżej 40tys. szt. którzy są po prostu fajnymi ludźmi. Niemniej to mniejszość. Żyjemy w biednym kraju, gdzie 10% ludzi z średniej klasy to również biedacy. I to ryje ludziom banie.
seraph Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Opony pomogą, ale ja bym jednak polecał szosę, bo to inny świat. A to, że w zwykłych butach nie wypada to aż ciężko skomentować. Może i są jakieś kółka wzajemnej adoracji szosowców, którzy w przerwach od kręcenia wachlują się nawzajem sprzętem i stylówą, ale wiele się to nie różni wtedy od wiejskich zlotów sebixów w golfach i innych BMW. Jeździj jak Ci wygodnie, a do tego czy SPD są jednak wygodniejsze i wydajniejsze i opłacalne to sam dojdziesz w swoim czasie.
Mateusz30 Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Wracając do tematu prędkości. Nie ma żadnego powodu, dla którego miałbyś nie nadążyć na crossie za szosowcem. Różnice aero nie są aż tak istotne. Nie dajesz rady, bo jesteś po prostu słabszy. Na nasze ustawki szosowe z amatorami z czołówki przyjeżdżają ludzie na mtb, miejskich rowerach z szosowymi oponami i bez problemu trzymają średnie pod 40km/h na 100km ze sporymi przewyższami.
Grzes4510 Napisano 21 Lipca 2020 Autor Napisano 21 Lipca 2020 Teraz, Mateusz30 napisał: Na nasze ustawki szosowe z amatorami z czołówki przyjeżdżają ludzie na mtb, miejskich rowerach z szosowymi oponami i bez problemu trzymają średnie pod 40km/h na 100km ze sporymi przewyższami. Boże to faktycznie muszę popracować nad kondycją 40 km/h średnia !!! Mało kiedy mam taką chwilową , taka średnia w moim przypadku to chyba tylko na rozblokowanym elektryku. A jak by zmienić oponki to jakie myślę 32C może szersze ? I czy jest sens spinać sie na zwijane
seraph Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Ale trzeba uwzględnić fakt, że ta średnia w okolicach 40 km/h to w peletonie. Ja na gravelu jeżdżąc sam po szosie w świętokrzyskim też średnią 30 km/h trzymam raczej na dystansach mniejszych niż 50 km, a jak zdarzyło mi się polatać z chłopakami to 35 się przekraczało. Może więcej w tym psychologii niż tych cieni aerodynamicznych, bo szosowcem to ja zdecydowanie nie jestem, ale fakt faktem, że jechało mi się znacznie szybciej.
Grzes4510 Napisano 21 Lipca 2020 Autor Napisano 21 Lipca 2020 Teraz, seraph napisał: Ja na gravelu jeżdżąc sam po szosie w świętokrzyskim też średnią 30 km/h Ślicznie świętokrzyskie a mniej więcej z której części ? Ja też świętokrzyskie
JWO Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 1 minutę temu, Grzes4510 napisał: A jak by zmienić oponki to jakie myślę 32C może szersze ? I czy jest sens spinać sie na zwijane Jak na szosę to po co Ci szersze, węższych pewnie nie założysz bo masz obręcze „nieszosowe”. Zwijana opona jest wygodna przy transporcie i łatwiejsza przy zmianie. Ja stwierdziłem ze warto. I wożę zapas zwijany. Przednia mam z drutami, zmienię jak się rozleci.
mrnobody Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Ciekawych rzeczy na tym forum się dowiaduję...że, "jak się bierze coś na kredyt to go na to ne stać"...to nie wiem , kto takie raty spłaca. Większej bzdury dawno nie slyszałem....Zeby była jasność, nie mam roweru szosowego....
seraph Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Łysogóry głównie - Starachowice, Kielce, Ostrowiec.
Grzes4510 Napisano 21 Lipca 2020 Autor Napisano 21 Lipca 2020 Teraz, seraph napisał: Łysogóry głównie - Starachowice, Kielce, Ostrowiec. To nawet nie tak daleko , ja powiat konecki. Teraz, mrnobody napisał: Ciekawych rzeczy na tym forum się dowiaduję...że, "jak się bierze coś na kredyt to go na to ne stać"...to nie wiem , kto takie raty spłaca. Większej bzdury dawno nie slyszałem....Zeby była jasność, nie mam roweru szosowego.... To prawda nie każdego stać wydać kilka tysięcy na rower na raz. A warunki kredytowe nie są teraz aż tak straszne. A propozycje opon rozmiar 32-622 max 37-622
mrnobody Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 po prostu kolegę poniosło.... a co do meritum, to węższe opony to mniejsze opory toczenia ale też zmiana piast może to ułatwić....
seraph Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 W świętokrzyskim jest wszędzie nie daleko, bo to jednak małe województwo Zmiana piast, lżejsze koła i nagle się okazuje, że zamiast przerabiać rower na szosę to lepiej kupić szosę.
Grzes4510 Napisano 21 Lipca 2020 Autor Napisano 21 Lipca 2020 Nie nie aż takich inwestycji nie będę robił piasty puki działają muszą być mimo że to tx 505. O oponach myślę bo tylna już robi się wytarta po ponad 4 tyś km
wkg Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Myślę, że węższe opony dużo więcej dadzą przy jeździe w peletonie gdzie opory toczenia mają relatywnie większe znaczenie. Przy jeździe w pojedynkę dadzą Ci może 1 km/h, nie sądzę, żeby 2 km/h. Pisząc o zwykłych butach miałeś na myśli mtb-owe SPD czy buty do platform ? SPD są zdecydowanie lepsze, nawet mtb. Ale naprawdę myślę, że jeżeli chcieć jeździć na szosowych ustawkach trzeba po prostu mieć rower szosowy. Przy zbliżonej mocy i dodatkowo nie umiejąc jeździć w peletonie na crossie po prostu nie masz szans się utrzymać.
MaxCava Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 56 minut temu, Mateusz30 napisał: i bez problemu trzymają średnie pod 40km/h na 100km ze sporymi przewyższami. I mamy kolejnego Pana z Si-Fi
Chociemir Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Godzinę temu, Grzes4510 napisał: A jak by zmienić oponki to jakie myślę 32C może szersze ? I czy jest sens spinać sie na zwijane Bardzo szybkie są Continentale 5000 i do tego występują w szerokości 32 mm. A wynurzenia Mateusza30 sugerowałbym traktować w kategoriach "opowieści z mchu i paproci"...
Blueforce Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Co do różnicy w oporach toczenia opon, to jest ona znaczna- przy 30 kmh najlepsze trekkingowe to marathon almotion 17 Wat 42,5 kg obciążenia, a szosową 7 Wat, więc na obu kołach ~20 watów przy 30 kmh, do tego oszczędność na aero- aero kół ma duże znaczenie.
JWO Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 4 minuty temu, Chociemir napisał: Bardzo szybkie są Continentale 5000 i do tego występują w szerokości 32 mm. Ja kupiłem Continentale 4 Sesons, ktoś tu na forum polecił jako trwalsze. To jakbyś chciał na chwile z szosy zjechać.
Blueforce Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 cont 5000 32mm wydaje się bardzo dobrym wyborem, zyskasz zauważalnie https://www.bicyclerollingresistance.com/specials/grand-prix-5000-comparison
SoloTM Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 2 godziny temu, Grzes4510 napisał: A propozycje opon rozmiar 32-622 max 37-622 Ja bym włożyl 28-622. Masz obręcz 19 mm wewnątrz, więc opona 28 mm może być. Do tego odwrócił mostek lub/i podkładki usunął spod niego żeby sylwetkę nieco obniżyć. Kupił rogi i kierownica max 580 mm. ( jak ma więcej to przyciąć ) /edit Czyli zrobił z niego fitnesa.
Grzes4510 Napisano 21 Lipca 2020 Autor Napisano 21 Lipca 2020 2 godziny temu, SoloTM napisał: Ja bym włożyl 28-622. Masz obręcz 19 mm wewnątrz, więc opona 28 mm może być. Do tego odwrócił mostek lub/i podkładki usunął spod niego żeby sylwetkę nieco obniżyć. Kupił rogi i kierownica max 580 mm. ( jak ma więcej to przyciąć ) /edit Czyli zrobił z niego fitnesa. Te zabiegi już są zrobione , oprócz opon. 3 godziny temu, Blueforce napisał: Co do różnicy w oporach toczenia opon, to jest ona znaczna- przy 30 kmh najlepsze trekkingowe to marathon almotion 17 Wat 42,5 kg obciążenia, a szosową 7 Wat, więc na obu kołach ~20 watów przy 30 kmh, do tego oszczędność na aero- aero kół ma duże znaczenie. Kurcze fajne te oponki ale myślę że cena ponad 200 złotych za sztukę jest dla mnie zaporowa. Aż tak na tej prędkości mi nie zależy.
Stujumper Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 @Grzes4510 jeśli teraz robisz średnia 29 na 30km to niestety, ale musisz jeszcze sporo pojeździć/potrenować, bo zmiana opon na gładkie to może zyskasz 1km/h, wiec co to jest? Najważniejsza jest aerodynamika, wiec lepiej już kup się lemondke.
Grzes4510 Napisano 22 Lipca 2020 Autor Napisano 22 Lipca 2020 9 godzin temu, Stujumper napisał: @Grzes4510 jeśli teraz robisz średnia 29 na 30km to niestety, ale musisz jeszcze sporo pojeździć/potrenować, bo zmiana opon na gładkie to może zyskasz 1km/h, wiec co to jest? Najważniejsza jest aerodynamika, wiec lepiej już kup się lemondke. Witam. Może faktycznie takiej odpowiedzi potrzebowałem. Najtańsze rozwiązanie , wiadomo że jak się 20 lat nic nie robiło to w 2,5 roku formy się nie zrobi. Chociaż progres jest. Tylko tak jak pisałem samemu nudno długie trasy robić. Więc trenujemy a oponki i tak pewnie trzeba będzie kupić bo ta z tyłu już w dwóch miejscach robi się slick. To może jednak zostać przy oponkach bardziej uniwersalnych crossowych , gravelowych i nie spinać się tą wyższa średnią . Może tu jakieś propozycje ale tak max 100 za sztukę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.